Wij testen de nieuwe Truma CP Plus

Accessoires

De nieuwe Truma CP Plus. Het enige wat je ervan ziet is een nieuw digitaal kastje. Slechts één knop waar je alles mee kunt regelen. Wij willen er meer van weten.

cp_plus_detail_l_415De nieuwe Truma CP Plus
Gemak dient de mens. Als je vanuit je luie camperstoel het licht in je camper kunt dimmen, waarom dan niet ook een hypermodern digitaal paneeltje waar je de hele verwarming mee kunt aansturen? Dat kan. Waarbij je de keuze hebt om je bestaande systeem up te graden of te kiezen voor helemaal nieuw. Dat helemaal nieuw is, gelukkig denken wij, niet helemaal waar. De afmetingen van de nieuwe Truma Combi 6 CP Plus zoals het systeem voluit heet blijven namelijk gelijk. Dat is fijn, want daarmee past het op dezelfde plek als waar het oude systeem zijn plek vond. Wat ook blijft zijn de drie uitvoeringsvarianten, de 4000 watt, 6000 watt en dieseluitvoering.

Het nieuwe zit hem vooral in de aansturing van de verwarming. En nee, dan hebben we het niet over een simpele opwaardering van de software. Het gaat echt wel een stuk verder. Vandaar een compleet nieuw bedieningspaneel. Wat verder opvalt is dat deze nieuwe generatie verwarming nu zwart van kleur is. Maar daar hoef je het niet voor te doen natuurlijk. Waarvoor dan wel? Truma belooft bij gelijkblijvende verwarmingscapaciteit een snellere opwarming. Hiervoor zorgt een Boost-functie die het maximale uit de verwarming moet halen. Overigens alleen in te schakelen als het verschil tussen daadwerkelijke temperatuur en de ingestelde gewenste temperatuur meer dan 10 graden is. Hou wel rekening met een hoger stroomverbruik en meer geluid bij het gebruik van deze functie. Dus alleen gebruiken als het nodig is.

De bediening heeft dus nog maar één knop. Draaien tot je het gewenste menu ziet en dan op de knop drukken. Op deze manier heb je snel en simpel alle functies onder handbereik. Wil je bijvoorbeeld de gewenste temperatuur instellen dan knippert deze als je aan de knop draait. Het knipperen stopt zodra je op de knop drukt en de gewenste temperatuur staat ingegeven. Mocht overigens blijken dat er verschil zit tussen daadwerkelijke temperatuur en ingestelde temperatuur kun je dit zelf door het verplaatsen van de sensor binnen een bereik van vijf graden aanpassen.

Ook heeft de Truma CP Plus een Eco-stand. Minder geluid en minder stroomverbruik. Daarnaast kent het systeem een zogenaamde Vent-modus. Hierbij kun je de ventilator in 10 verschillende standen lucht laten blazen zonder te verwarmen.  Gebruik je de Boost-functie bij de boiler heb je sneller en langer heet water. Bijvoorbeeld om te douchen. Alle functies zijn ook via een tijdschakelaar te besturen. Voor het instellen van de nachttemperatuur, of hoe warm de ochtenddouche moet zijn. Vanaf modeljaar 2014 zit deze nieuwe generatie in de nieuwe campers.  Het is echter ook mogelijk door ombouw je oudere model op hetzelfde comfort-niveau te krijgen als de nieuwe. En dat is precies wat we gaan doen én gaan testen.

Truma_CPplus4

Het paneel upgraden.
Eerste wat je dan nodig hebt is een goed adres om het spul te laten inbouwen. Dat hebben we: familiebedrijf Van Vliet Caravans aan de Middelweg in Wateringen. Daar staan ze deze vrijdag op verzoek van Truma voor ons klaar. We worden met open armen ontvangen, Sjoerd Kuiper is speciaal voor ons teruggekomen van zijn vakantie en de bomvolle planning ging op de schop om ons juist op deze vrijdag te kunnen helpen. In ons geval kan de kachel blijven zitten en beperken we ons tot het upgraden van het paneel. Dat paneel zit in een hefbedloze Hymer B 694 SL. Om het nieuwe bedieningspaneel te laten werken is het nodig om de besturingsprint uit te wisselen. Dat ombouwen duurt, als we niet in de weg lopen, ongeveer twee uur. De kachel in de Hymer lijkt op een onmogelijke plek onder te vloer te zitten. Toch blijkt het vrij eenvoudig te zijn om de print om te wisselen. We kunnen voor het nieuwe paneel de oude bestaande bekabeling blijven gebruiken. Wel moet er nog ergens spanning vandaan worden gehaald. Dat is niet moeilijk zoeken. Het paneel zit namelijk in de buurt van de koelkast en daar is natuurlijk ook spanning te vinden. In de oude versie is de kachel voorzien van twee bedieningsknoppen. Het nieuwe paneel combineert die twee en breidt deze uit met extra functies waaronder de, door de eigenaar van de camper zo gewaardeerde, tijdschakeling voor het opwarmen van het water.

   Truma_CPplus3     Truma CP Plus Retrofit

Na het verwijderen van de twee oude knoppen moet er een groter gat worden gemaakt voor het nieuwe paneel. Helaas stonden de oude knoppen te ver uit elkaar om dit te kunnen opvullen met het nieuwe Truma CP Plus paneel. We kiezen ervoor om één gat te vullen met een nieuwe losse schakelaar die later een functie zal krijgen. Het andere gat wordt groter gemaakt om het nieuwe paneel in te plaatsen. De installatie van het zichtwerk en de aansluiting van het paneel kost verhoudingsgewijs meer tijd dan de omwisseling van de printplaat op de kachel zelf. Net na de door van Vliet Caravans prima verzorgde lunch is alles gereed en kan de instelling van het paneel beginnen. Programmeerwerk dus. En dat gaat met de grote druk- en draaiknop waarmee je selecteert en kiest en het kleine ‘terug’knopje. Eenvoud spreekt voor zich.

Het hele upgrade pakket bestaat uit twee doosjes van ca 3ox20x5 (zie foto). Daarin de print en alle benodigdheden. Dus werkelijk alle snoertjes, draadjes, schroefjes en lijstjes zitten in die doosjes. Het enige dat je mee hoeft te brengen is gereedschap en kennis natuurlijk. Vervolgens zal het even spelen zijn om alle functies te vinden en te leren gebruiken. De Hymer waar het paneel nu inzit is geen winterslaper. Hij mag van zijn baasje het hele jaar door op pad. We gaan dan ook zeker nog horen hoe de nieuwe bediening bevalt. Onze duurtest is begonnen.

www.truma.nl
[wzslider autoplay=”true” lightbox=”true”]
 
 
 
 
 
 

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Relevant