koelboxen

Koelen zonder zorgen welke koelbox is goed voor mij?

Accessoires

Niks zo vervelend als een lauw drankje. Dus willen we op de camping of het strand een koelbox waarin de inhoud koel blijft, simpel. Toch maar even kijken naar de verschillende soorten koelboxen. Ze lijken allemaal op elkaar, maar de ene is de andere niet.

Welke koelbox heb ik nodig?

Om dat te kunnen bepalen, moet je eerst een paar dingen weten. Hoeveel graden onder de buitentemperatuur moet hij bijvoorbeeld koelen? Wil je vlees kunnen invriezen of alleen je bier koud houden? Staat hij bij veertig graden in je tent in een zuidelijk land? Hoeveel moet er in passen? Is een sixpack blikjes genoeg of wil je er ook voor twee dagen eten in leggen? Hoeveel liter inhoud heb je nodig? Ben je een lichte slaper en lig je ernaast? Met andere woorden: moet hij stil zijn? En dan is er ook nog het gewicht. Blijft hij twee weken op zijn plek staan of ben je er om de andere dag mee aan het sjouwen?

Koelelementen

Bo-Camp Artic koelbox

Laten we beginnen met de good old koelelementen. Iedereen zal ze wel eens hebben gezien. Ze zijn te koop vanaf nog geen 4 euro per stuk. De koelbox of -tas koelt passief en vooral zeer tijdelijk. Dat betekent regelmatig op een neer lopen met verse elementen. Hoe langer je met de elementen doet, hoe meer de temperatuur in de box zal schommelen. Het is de goedkoopste manier om je spullen koel te houden. Prima voor een dagje strand. Kies je voor de Bo-Camp Artic (foto hierboven) dan heb je een compacte koelbox met een inhoud van 12 liter. Die past bijvoorbeeld prima tussen de autostoel en de achterbank. Of op de fietsendrager.

Thermo-elektrische koelbox

Travellife Thermo elektrische koelbox

De grootste voordelen van de thermo-elektrische koelbox zijn de lage aanschafprijs en het lage gewicht. De thermo-elektrische koelbox (foto hierboven) kan meestal koelen én verwarmen. Ze werken op zowel 12 volt en soms ook op 230 volt. Koelen kunnen ze tot zo’n 18 graden onder de buitentemperatuur. Dat wil zeggen: geen koud drankje op de camping. Ze werken met een ventilator. Daardoor zijn ze niet stil, de ventilator voert ook warmte af. Model TL 32 van Travellife is een lichtgewicht thermo-elektrische koelbox met een inhoud  van 32 liter. Hij gaat zuinig om met energie en 1,5 liter flessen kunnen er gewoon rechtop in staan.

Absorbtiekoelbox

Dometic absorptiekoelbox

Heeft een aantal voordelen. Zo doet de absorptiekoelbox zijn werk volledig stil. Ook een lichte slaper zal hier ’s nachts absoluut geen last van hebben. Het is tevens een elektrische koelbox, hij is geschikt voor meerdere energiebronnen. Onderweg kan de koelbox op 12 volt. Op de camping zonder stopcontact kan hij op gas. Is dat er wel, dan doet hij het ook op 230 volt. Lekker flexibel dus. Hij slaat niet telkens aan en uit, maar verbruikt daardoor wel continu stroom. Grootste nadeel van de absorptiekoelkast is dat hij niet verder komt dan zo’n 20 tot 25 graden koelen onder de omgevingstemperatuur. Is het 40 graden in je tentje? Dan zijn de drankjes dus niet echt koel. Een voorbeeld van een absorptiekoelbox die op 12 volt, 230 volt en gas kan werken is de Dometic RC1200 EGP aluminium. Deze is geruisloos en heeft een inhoud van 41 liter.

Compressor koelbox

Dometic compressor koelbox

Eindelijk, een koelbox die zich helemaal niets aantrekt van de buitentemperatuur. Wil je ook in warme landen een koud drankje? Dan is de compressor koelbox (foto hierboven) jouw koelbox. Het bereik ligt tussen de plus tien en min achttien graden. Meestal werken ze op 230 volt. Ze zijn er ook op 12 volt, maar deze exemplaren zijn wel een stuk duurder. Het zijn dan ook elektrische koelboxen. Ze hebben een thermostaat en slaan daardoor om de zoveel tijd aan (en uit). Voordeel daarvan is dat ze minder stroom verbruiken dan de absorptiekoelbox. Nadeel is dat ze niet stil zijn. Het geluid is te vergelijken met je koelkast thuis. De compacte Waeco/Dometic CDF 11 koelt tot min 18 graden met een minimaal stroomverbruik.

Hybride koelbox

Campart Travel Hybride koelbox

Er is ook een zogenaamde Hybride koelbox (foto hierboven). Deze elektrische koelbox koelt op 230 volt als een compressorkoelkast. Zet je hem onderweg op 12 volt, dan werkt hij als een thermo-elektrische koelbox. Het beste van twee werelden. De Campart Travel CB 8690 heeft een inhoud van 42 liter. Het front is van stoer roestvrij staal. Aan de zijkant stevige handgrepen. Het bedieningspaneel is weggewerkt onder een handig klepje.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Relevant