trekgewicht

Wat is het trekgewicht en de kogeldruk?

Nieuws

Ga je met een caravan, aanhanger of vouwwagen op pad? Dan is het handig om te weten hoe zwaar die mag zijn achter jouw auto. Hier leggen we de begrippen trekgewicht en kogeldruk uit.

Wat is het trekgewicht?

Het trekgewicht is het gewicht dat een auto maximaal mag trekken. Dit staat op het kentekenbewijs. Daar heet het ‘Techn. max massa AHW’. Er staat een gewicht voor een geremde aanhanger/caravan/vouwwagen en voor een ongeremde. Het eerste is logischerwijs hoger (bijvoorbeeld 1400 kilo) dan het tweede (bijvoorbeeld 650 kilo). Vrijwel alle caravans zijn geremd. Het trekgewicht is ook op te vragen bij de RDW. Hiervoor ga je naar de site Ovi. Onder het kopje ‘gewichten’ zie je in een tabel het trekgewicht staan. De auto in onderstaand voorbeeld heeft een geremd trekgewicht van 3360 kilo.

Trekgewicht

Staat er geen trekgewicht op je kentekenbewijs? Dan mag je geen aanhanger trekken. De eventueel aanwezige trekhaak is dan niet gekeurd. Het trekgewicht is het resultaat van een aantal testen waaraan de auto is onderworpen. Zo doet de fabrikant een hellingproef. Hierbij moet een auto met aanhanger op een helling van 12% vijf keer stoppen en weer wegrijden binnen vijf minuten. De handrem en koppeling moeten hun werk goed doen. Ook moet de auto voldoende vermogen hebben.

Let op de verhoudingen

Hoe zwaarder de auto ten opzichte van de caravan, hoe beter. Een zwaardere auto heeft geen moeite met een lichte caravan. Een zware caravan kan – bij een windvlaag of plotseling sturen – gaan slingeren. Een lichte auto heeft dan meer moeite dit te corrigeren. Hierbij spelen de belading en de kogeldruk ook een rol. De stelregel: een beladen caravan mag niet zwaarder zijn dan het leeggewicht van de trekauto.

Op de site Caravantrekker.nl kun je terecht voor een trekadvies per auto. Dat is een onafhankelijk advies waarmee met een hoop aspecten rekening is gehouden. Zo worden het gewicht van de bagage en het aantal personen meegenomen in de berekening. Het helpt bij het kiezen van de juiste caravan bij je auto. Of andersom. Uitgangspunt is het veilig, maar ook prettig en comfortabel onderweg zijn met je caravan of vouwwagen. En daarbij komt meer kijken dan alleen het trekgewicht.

Wat is de kogeldruk?

De kogeldruk is de kracht waarmee de aanhanger op de kogel van de trekhaak drukt. En dat is erg afhankelijk van de manier waarop de aanhanger, vouwwagen of caravan is beladen. Alle gewicht voorin kan leiden tot een te hoge kogeldruk. Alle gewicht achterin veroorzaakt een te lage kogeldruk. Er kan dan zelfs een opwaartse kracht ontstaan. Je spreekt dan van een negatieve kogeldruk.

kogeldruk
Trekhaak: de waarde achter de S telt. In dit geval een maximale kogeldruk van 140 kilo.

De kogeldruk heeft grote invloed op de wegligging en het rijgedrag van het trekkende voertuig. De aanbevolen maximale kogeldruk voor je auto staat in het instructieboekje. De autofabrikant heeft daarbij rekening gehouden met de constructie en het vermogen van het voertuig. Ook de trekhaak heeft een maximale kogeldruk. Die is terug te vinden op het plaatje aan die haak. En dan heeft ook de caravan nog een eigen maximale kogeldruk. Ook weer terug te vinden op een plaatje. Meestal te vinden bij de koppeling of oplooprem. Zit er verschil tussen deze waardes? Dan moet je uitgaan van de laagste van de drie.

Wat mag met een B-rijbewijs?

Trekgewicht en kogeldruk duidelijk? Dan is er natuurlijk ook nog het rijbewijs. Er is verschil tussen wat je mag trekken met een B- en een BE-rijbewijs. Wil je weten welk verschil? Kijk dan naar onderstaande video waarin we dit uitleggen.

Bevalt de video? Klik dan hier om je op ons YouTube-kanaal te abonneren.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!