ZOEK BINNEN ARTIKELEN

Home VW California viert 30ste verjaardag
VW California viert 30ste verjaardag
Campers

VW California viert 30ste verjaardag

  1. 13 mei 2018, 17:00
  2. 0 Reacties

Hij is zo’n beetje de oer-camper en viert zijn 30ste verjaardag: de California van VW. Inmiddels is de T6 de basis en beginnen de prijzen voor een California Beach met 82 pk, vijf versnellingen en voorwielaandrijving in ons land bij € 53.545,-.

California zelden standaard

Hij is er ook als Coast en Ocean en voor die uitvoeringen beginnen de prijzen bij respectievelijk € 59.195,- en € 67.070,-. Het zijn vanaf-prijzen, maar de meeste exemplaren die de fabriek verlaten zijn voorzien van de nodige extra’s en dus ook duurder. Zo is de optionele vierwielaandrijving populair. In totaal zijn er in de afgelopen 30 jaar zo’n 160.000 verkocht. Met meer dan 15.000 verkochte exemplaren in 2017 is Volkswagen meteen ook een van de grootste, zo niet de grootste, camperbouwer van Duitsland. Daarbij maakt Volkswagen hem ook nog eens helemaal zelf, anders dan bij bijvoorbeeld de Ford Nugget of de Marco Polo van Mercedes die daarvoor Westfalia inschakelen.

California interieurBij Westfalia maakten ze van een T1 uit 1950 voor het eerst een camperbus door er een campermodule in te zetten. In 1961 volgde de eerste echte buscamper met twee slaapplaatsen, watertank, gasstel en koelkast. In 1967 volgde model T2. Ook toen met hefdak. De compacte camper was geboren. Ze verkochten niet alleen in Duitsland goed. Ook in de Verenigde Staten was de bus populair. In de hippie-scene werd de VW hét symbool van de Flower Power. Er rijden nog steeds een hele hoop oude VW-bussen rond in de Amerikaanse staat waar hij zijn naam aan ontleende.

Debuut op Caravan Salon 1988

In 1988, de Caravan Salon was toen nog in Essen, presenteerde Volkswagen zijn California op basis van de T3. Het was een kopie van de Joker van Westfalia, toentertijd ook in Amerika te koop als Vanagon Camper. Westfalia kreeg van Volkswagen de opdracht een flink aantal te bouwen. Daardoor daalde de prijs aanzienlijk. De VW California was zo’n 10.000 DM goedkoper dan de uitvoering van Westfalia. Het moest wel ergens vandaan komen, dus veel opties waren er niet te kiezen. Sterker nog, er was slechts keus uit twee kleuren, ‘pastelweiß’ en ‘marsalarot’. Ook was er maar één stofje voor het interieur. Wel kon je kiezen tussen een verhoogd of een hefdak. De voorstoelen waren draaibaar en het tapijt op de vloer velours.

Luxe Atlantic ook als Syncro

Standaard zat er stuurbekrachtiging op, een toerenteller, een digitaal klokje, een sterkere dynamo en radiovoorbereiding in stereo. De bumpers waren van chroom en kwamen van de Carat. Een groene streep in de voorruit en aan de zijkant schuifraampjes. Achterop een ruitenwisser en achtrerruitverwarming. Aan de voorkant dubbele halogeen koplampen.

T4 met motor voor

De T4 zorgde voor verandering. Niet alleen lag de motor voorin, hij was er ook in twee lengtes. Westfalia was ook bij dit model verantwoordelijk voor het interieur. Ergens in 1991 rolde de eerste California met voorwielaandrijving van de band. De prijs lag in Duitsland rond de 50.000 DM.

California T6

In 2004 volgde de T5 en bouwt Volkswagen hem helemaal zelf. Tegelijk stopte de verkoop in de VS. Daarom zie je daar ook vooral de ouder modellen. Het automerk is zo ook meteen camperbouwer geworden. Er kwam een Beach en Comfort uitvoering met korte wielbasis. De huidige T6 is er in drie varianten. Gooi je er wat opties tegenaan, en dat doen de meeste kopers, zit je zo op een behoorlijk bedrag. Je hebt dan wel een cultbus en een heerlijk compacte camper. De waardevastheid is ook prima. Kijk maar eens voor welke bedragen de California’s op T3 momenteel te koop staan.

www.volkswagencampers.nl

VORIGE BERICHT VOLGENDE BERICHT

REAGEER OP DIT ARTIKEL

GERELATEERDE ARTIKELEN

MEER Campers NIEUWS