Vrij kamperen op IJsland aan banden

Nieuws

IJsland is populair als kampeer- en offroadbestemming. Het IJslandse dagblad MBL laat weten dat in bepaalde zuidelijke regio’s het wildkamperen zal worden verboden. Oorzaak is niet het stijgende aantal kampeerders, maar vooral hun gedrag.

IJsland stuurt toerist naar campings

Tot nu toe kon je in IJsland bijna overal je kamp opslaan om te overnachten. Aan deze vrijheid kwam halverwege november een eind. De nieuwe regel die op 13 november 2017 inging is ook van toepassing op campers en caravans. Je mag daarin niet langer meer overnachten op vrije plekken binnen woongebieden. Onder deze regel vallen straten, pleinen, parkeerplaatsen en inritten. Daarmee is het van Hornafjörður tot aan Hveragerði alleen nog toegestaan te kamperen op de 14 beschikbare campings.

IJsland camper

Geen douche of toilet

Kjartan Þorkelsson, politiechef in het zuiden, laat weten dat bij overtreding bekeuringen zullen volgen. “Mensen moeten gebruik  maken van de campings”. zo laat hij weten. De regel gaat nadrukkelijk niet gelden voor mensen die in het hoogland onderweg zijn met hun tent. IJsland maakt daarbij verschil tussen woongebieden en “wildnis”. Gebieden waarin geen mensen wonen. Geen huizen of infrastructuur in deze laatste categorie. Reden van deze maatregel moet gezocht worden in het gegeven dat de meeste campers en caravans waarmee mensen op het eiland onderweg zijn geen toilet of douche aan boord hebben. Dat deed men dus in de vrije natuur. Wat daarbij achterbleef begon de vaste bewoners steeds meer te irriteren. Door de nieuwe regel zijn deze activiteiten nu duidelijk verboden in woongebieden op straffe van een boete.

www.mbl.is

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Relevant