volkswagen t1 samba elektrish

Volkswagen bouwt elektrisch aangedreven VW T1 Samba

Nieuws

Volkswagen toont op de Techno-Classica beurs in maart iets bijzonders: een emissieloze Volkswagen T1 Samba. De combinatie van een klassieke VW met elektrische aandrijving zien we op meer plaatsen opduiken.

Volkswagen Bulli: klassiek én hypermodern

Volkswagen wil hiermee aantonen dat een milieuzone voor een oldtimer geen probleem hoeft te zijn. Je haalt de oude vervuilende motor er simpelweg uit en vervangt hem door een emissieloze hypermoderne elektrische variant. Daar zie je aan de buitenkant helemaal niets van. En dan de binnenkant. Daar vallen de nieuwe leren stoelen op. En de bijzondere pook tussen de voorstoelen. De vloer is van hout, alsof hij zo uit een jacht komt. Het dashboard is nagemaakt van het origineel. Natuurlijk met een modern tintje. Naar gelang de gekozen versnelling lichten hier de letters P, R, N, D op. Helemaal modern is de tablet boven de voorruit.

De voor de ombouw gebruikte Samba-bus stamt uit 1966. Hij bracht zijn eerste jaren door in Los Angeles en kwam daarna terug naar Europa. Voor de één een gruwel omdat het geluid van de luchtgekoelde motor ontbreekt. Voor de ander een leuk hebbeding. De prijs kan trouwens weleens tegenvallen. Een gerestaureerd exemplaar op benzine van dit type komt namelijk al gemakkelijk boven de 150.000 euro uit. Volkswagen maakt de prijs van deze Bulli – de bijnaam voor de Volkswagenbus – aan het begin van de beurs bekend.

Volkswagen
Stekker in plaats van tankdop bij de VW T2 van EV West.

Volkswagenbus al eerder elektrisch

Al in 1972 was er een Volkswagen T2 met een elektrische aandrijving. Destijds met een actieradius van 85 kilometer. Tegenwoordig verkoopt het bedrijf EV West in het Amerikaanse Californië ombouwkits. Hiermee maak je van een T2 een elektrisch voertuig. Daarvoor gebruikt het bedrijf de aandrijflijn van de elektrische Golf. De set past ook in een oude Kever, Porsche 911 of Karmann Ghia. Voor de VW T2 kost een set 7600 dollar, zo’n 6900 euro.

Elektrische VW T2 Volkswagen
Elektrische aandrijving in de VW T2 van EV West.

Vanaf komende zomer is de elektrische VW T2 ook in ons land te huur als camper. Het bedrijf Evan laat er drie ombouwen en hoopt ze voor de zomer klaar te hebben. De verhuur loopt via Goboony. Bij succes wil het bedrijf het aanbod van elektrische campers verder uitbreiden. De huurprijs voor een week zal rond de 1000 euro bedragen.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!