Vintage

Vintage toerisme trend in Frankrijk

Onderweg

Kamperen in vintage stijl is een hit in Frankrijk. Nostalgie en de gepimpte sfeer van vroeger doen het goed. Dat zie je o.a. op de campings van kampeerketen Les Castels.

Kastelen zijn supervintage

De zorgeloze vakanties uit je kinderjaren nog eens overdoen. De sfeer van met je ouders in een tentje of vouwwagen op de camping in Zuid-Frankrijk. Het kan bij Les Castels, een netwerk van Franse kasteelcampings. Ze bestaan sinds 1959. In deze zestig jaar hebben de families die de Castels-campings beheren veel veranderingen in kampeerstijlen gezien. Vooral de behoefte aan comfort is sindsdien enorm toegenomen. En juist daarom is de groeiende voorliefde voor kamperen in retrostijl een opvallende nieuwe trend.


Castel Domaine de Drancourt

Vintage op de camping

De campings van Les Castels zijn door hun concept per definitie al ‘vintage’. Ze zijn te vinden op de landgoederen van oude kastelen en landhuizen. De campingeigenaren zien met plezier steeds meer klassiek uitziende campers en tenten (zoals De Waard of diens Franse tegenhanger Cabanon) op hun terreinen. Frédéric Mancho, eigenaar van Castel Domaine de La Bien Assise in Noord-Frankrijk zegt hierover: “Aflopen zomer arriveerde één op de tien van onze gasten in een caravan, tent of camper in retrostijl. Onze Facebook-pagina staat vol met foto’s!”

Activiteiten met nostalgie

In elke Franse vakantiestreek kun je tegenwoordig tripjes maken met een solex, 2CV, Renault 4L, Citroen DS of Volkswagenbusje. Ook de side-car rukt op: in onder meer de wijngaarden van de Bordeaux en de Provence bestaan er toertochten in klassieke motorfietsen met zijspan. In juli en augustus vinden er vintagefestivals en themamarkten plaats. Met dans, muziek, brocante en klassieke auto’s. En terug van weggeweest: de guinguette. De typisch Franse dansgelegenheid in de openlucht, met livemuziek en lampjesslingers in de bomen. Hoe vintage mag het worden?

Op de fiets

Ook de fiets roept nostalgie op: Anjou Vélo Vintage, een groot fietsevenement in juli, is inmiddels een begrip in de Loirevallei. Tienduizenden bezoekers komen kijken naar de fietsers die zowel rijwielen als kleding afstemmen op het thema van de jaren 40 en 50. Drie Castels-campings liggen in de buurt van dit fotogenieke evenement: Castel Parc de FierboisCastel L’Orangerie de Beauregard en Castel le Petit Trianon.

Retrosfeer bij Les Castels

Bij Castel Château de Chanteloup, in de buurt van Le Mans, profiteren kampeerders van de prachtige vintage-auto’s die afkomen op Le Mans Classic in juli. Deze vijfsterrencamping biedt zelf glamping-huurtenten die zijn ingericht met brocantemeubels. Castel Château de Martragny ligt in de buurt van de landingsstranden van Normandië, waar veel restaurants en winkels een ode aan de jaren 40 brengen. De camping zelf heeft onder meer lodgetenten met een nostalgische uitstraling. Vintagestijl kamperen (mét comfort, want de tijden veranderen wel degelijk) groeit kortom razendsnel in Frankrijk en het wordt ongetwijfeld een van de belangrijkste vakantietrends voor 2020.

Over Les Castels

Les Castels bestaat zestig jaar in 2019. In 1959 besloten 24 pionierende kasteeleigenaren hun landgoederen open te stellen voor kampeerders. Sinds het begin staan gastvrijheid en de Franse manier van genieten centraal, vandaar de Castels-slogan: ‘Savoir-vivre, onze gewoonte’. De keten bestaat nu uit dertig campings verspreid over Frankrijk. Veruit de meeste daarvan hebben vijf sterren. Ook zijn bijna alle Castels-campings onderscheiden met het milieulabel Clef Verte voor duurzaam toerisme. Behalve vrije staanplaatsen bieden de campings mobilhomes en glamping-accommodaties, zoals boomhutten, cottages en drijvende cabanes. Les Castels viert het zestigjarig bestaan in 2019 met diverse acties en speciale aanbiedingen.

Meer informatie op www.camping-castels.nl

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Relevant