rijbewijs

Verlengen rijbewijs 75+: meer tijd

Nieuws

Om problemen bij het verlengen van het rijbewijs van 75-plussers verder te voorkomen, is het Reglement Rijbewijzen aangepast. Daardoor is er binnenkort meer tijd voor de procedure.

Tijdig aanvragen, toch verlopen

Doordat er bij het CBR sprake is van lange doorlooptijden ging het bij het verlengen steeds vaker mis. Ondanks het op tijd aanvragen van een verlenging duurde dit zo lang, dat menig 75-plusser zijn rijbewijs zag verlopen. Minister van Nieuwenhuizen heeft nu ingegrepen. Ook al verloopt het rijbewijs tijdens de aanvraag, je mag er ongestraft mee blijven rijden in afwachting van de beoordeling door het CBR.

Voorwaarden

Het CBR moet de rijvaardigheid van een 75-plusser beoordelen. De aanvrager vult zelf een verklaring in. Daarna doet een arts onderzoek. Vervolgens kijkt het CBR of de aanvrager veilig door kan blijven rijden. Dat besluit liet echter steeds langer op zich wachten. Door deze nieuwe aanpassing kan de aanvrager doorrijden totdat er een besluit genomen is. Voorwaarde is dat de aanvrager de verlening heeft aangevraagd en de verklaring van de arts heeft ingeleverd vóór het rijbewijs verloopt. Doorrijden kan straks tot maximaal één jaar. De minister wil de nieuwe regeling nog per 1 december 2019 laten ingaan.

Naar de site van het CBR.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Relevant