ZOEK BINNEN ARTIKELEN

Home Veranderde regels voor winterbanden in Duitsland
Veranderde regels voor winterbanden in Duitsland
Nieuws

Veranderde regels voor winterbanden in Duitsland

 1. 5 november 2018, 17:00
 2. 10 Reacties
De eerste nachtvorst hebben we inmiddels achter de rug. Tijd om aan de winterbanden te denken. In Duitsland hebben ze daar de ‘van o tot o-regel’ voor. Van oktober tot Ostern (Pasen). Ga je naar of door Duitsland, let dan op de daar veranderde regelgeving aangaande winterbanden.

Alpine-symboolOvergangsregeling voor M+S banden

Sinds 1 januari van dit jaar zijn de regels in Duitsland veranderd. Er is geen vastgestelde periode waarbinnen winterbanden verplicht zijn. Maar bij winterse weersomstandigheden moeten ze eronder zitten. Nieuw is dat zogenaamde M+S banden niet meer worden erkend als winterbanden. De banden moeten zijn voorzien van het zogenaamde Alpine-symbool (bergtop met sneeuwvlok). Dan zijn het volgens de Duitse wet winterbanden. Om te voorkomen dat iedereen tegelijk nieuwe winterbanden moet kopen, is er voor de M+S banden een soort overgangsperiode bedacht. Banden met een productiedatum (staat op de band) van na 1 januari 2018 mogen niet meer als winterband worden gebruikt. M+S Banden met een productiedatum van vóór 1 januari 2018 mogen nog tot uiterlijk 30 september 2024 worden gebruikt.

Kouder dan 7 graden: winterbanden

Zijn de weersomstandigheden winters – gladde wegen of ligt er (deels gesmolten) sneeuw – dan moet je auto dus zijn voorzien van winterbanden. Zitten ze er niet onder dan loop je kans op een boete. Prijzen zijn afhankelijk van de omstandigheden en beginnen vanaf 60 euro. Duitse automobilisten krijgen ook meteen een punt in hun dossier. Bij hinder voor het overige verkeer of betrokkenheid bij een ongeluk kan de boete oplopen tot 120 euro. Wacht daarom niet te lang met het overstappen naar winterbanden. Bij temperaturen onder de 7 graden zijn winterbanden al beter dan zomerbanden. De banden met een Alpine-symbool hebben dat bij remtesten op ijs en sneeuw bewezen.

Niet voor de caravan

Ga je met de caravan op pad dan hoef je voor de caravan in Duitsland geen winterbanden te hebben.

Meer weten over winterbanden? Kijk ook eens op de site van de ANWB.
VORIGE BERICHT VOLGENDE BERICHT

REAGEER OP DIT ARTIKEL

REACTIES

  Rob Kattevilder - maandag 05 november 2018 

  Ik zou de regels bij 01 januari 2018 nog een goed checken….
  Van voor 2018 mag je nog 6 jaar gebruiken en de nieuwere niet? Dat meen je niet…..!

  Beantwoorden

   Jos Mark - maandag 05 november 2018 

   Het klopt zoals het er staat!

   Johan - dinsdag 06 november 2018 

   Een band gaat 6 jr mee. Bij niet intensief gebruik.

  Coen - maandag 05 november 2018 

  Winterbanen?

  Beantwoorden

   Jos Mark - maandag 05 november 2018 

   Aangepast

  Mieke - maandag 05 november 2018 

  Wat zijn m+s banden

  Beantwoorden

  Doede GW de Jong - dinsdag 06 november 2018 

  Heb M&S winterbanden. Nieuw (october 2018) voor vertrek op reis door Duitsland. Maar er staat naast M&S ook het berg teken met sneeuwvlok. Goed of fout?

  Beantwoorden

   Luc Schaepkens - dinsdag 06 november 2018 

   M+S zegt niets over de wintereigenschappen, maar het symboolvan het bergje en het sneeuwvlokje wil zeggen dat het een officiële winterband is. Een band krijgt dit symbool alleen ls hij hierop is getest. M+S kan en mag iedereen erop zetten, het is een niet beschermde term. Jouw banden hebben het vereiste symbool en zijn daarmee goed.

  Peer - vrijdag 09 november 2018 

  Vreemd. Ik kom veel in Canada en daar moet je vanaf 1 oktober tot1 april met winterbanden rijden. M&S zijn standaard winterbanden. En er ligt in Canada echt wel meer sneeuw dan in Duitsland.

  Beantwoorden

GERELATEERDE ARTIKELEN

MEER Nieuws NIEUWS