NKC Weet wat je weegt

Veiligheidscampagne NKC: weet wat je camper weegt

Nieuws

De NKC wil camperaars bewust maken van een veilig campergewicht. Dat begint bij het gratis wegen van de eigen camper. Iets wat twee van de vijf camperaars nog nooit hebben gedaan. De eerstvolgende mogelijkheid is op 6 juli in Amersfoort.

Weegmomenten en informatie

Camperaars zijn op vijf verschillende dagen verspreid door het land welkom om kosteloos hun eigen camper te komen wegen. Zaterdag 6 juli is de laatste mogelijkheid. Je kunt dan tussen 10.00 en 14.00 uur terecht op de parkeerplaats van Chauffeurscafé De Tweede Steeg in Amersfoort. De camper wordt gewogen en camperaars krijgen een leuke attentie. Op een uitgebreide informatiepagina op de site van de NKC kun je alles lezen over camper en gewicht.

1 op de 4

Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 4 campers wel eens overbeladen is (geweest). Ook weet 20% van de camperaars niet wat de eigen camper weegt. Ze hebben dat namelijk nog nooit gecheckt. “We schrikken van deze cijfers”, zegt Stan Stolwerk, directeur van de NKC. Overgewicht voorkomen begint volgens Stolwerk bij bewustwording van het gewicht. “Wanneer je weet wat je weegt, kun je maatregelen nemen. We proberen de drempel naar de weegbrug te verlagen. Het is waarschijnlijk geen kwade opzet van de overbeladen camperaar, maar eerder onwetendheid over de gevolgen.”

Wat is overgewicht?

Overbeladen kan onveilig zijn omdat het gewicht de rijstabiliteit be√Įnvloedt. Ook het remvermogen kan verminderen. De camper heeft een toegestane maximummassa, die op het kentekenbewijs staat. Dit is het maximale dat de camper mag wegen inclusief de belading en passagiers. Alles wat de camper meer weegt dan de toegestane maximummassa, is overgewicht.
De NKC raadt aan met een volledig bepakte camper naar een weegbrug te gaan. “Dan weet je wat de camper reisklaar weegt. Neem je de volgende keer andere spullen of meer passagiers mee, dan kun je zelf de rekensom maken. Zo kun je met een verantwoord gewicht op pad.” Op de pagina www.nkc.nl/weetwatjeweegt staat uitgebreide informatie over het beladen van de camper. Hier vind je ook afslanktips voor je camper.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Relevant