E10

Vanaf nu overal E10 uit de pomp

Nieuws

Per 1 oktober kun je in ons land bijna overal E10 tanken. In andere landen was dat al langer zo. Maar wat is het eigenlijk?

Bijna alle auto’s lusten het

E5 en E10 is benzine gemengd met bio-ethanol. In een verhouding van respectievelijk 95% / 5% en 90% / 10%. Ethanol is voor sommige auto’s schadelijk. Op de speciaal daarvoor aangemaakte site kan je makkelijk opzoeken voor welke auto’s dat geldt. Doe hier de E10 check. Doordat ethanol agressiever is, kan het pakkingen en metaal (aluminium) in de motor aantasten. Zo’n 10% van ons wagenpark ‘lust’ het daardoor niet. E5 geeft doorgaans geen problemen omdat het vrijwel gelijk is aan Euro 95.

Is je auto niet geschikt voor E10? Blijf dan gewoon Euro 95 of SuperPlus 98 tanken. De getallen staan voor het octaangehalte in deze benzine. Tank je benzine met een te laag octaangehalte, dan kan dat slecht zijn voor de motor. In Nederland is 95 het laagste, maar in andere landen is ook benzine met een lager octaangehalte verkrijgbaar. Het bijmengen van bio-ethanol is beter voor het milieu (minder CO2-uitstoot en minder verbruik van fossiele brandstoffen). Daarom is de invoering van deze brandstof door de overheid verplicht.

E10

Bijna overal verkrijgbaar

Alleen tankstations die maar één soort benzine kunnen aanbieden, zijn niet verplicht E10 te verkopen. Zijn er meer soorten, dan moet uit tenminste de helft van alle pompen E10 komen. Wil je juist wel of juist geen E10? Daarvoor zijn verschillende handige apps, o.a. van de ANWB. Download de app gratis. De ANWB is overigens voorstander van het aanbieden van E10. Wel met als voorwaarde dat de andere brandstoffen ook beschikbaar blijven.

Foutje bedankt

Per ongeluk E10 getankt met een auto die er niet tegen kan? Tank de volgende keer de juist brandstof. Verder kan het geen kwaad. Tank je eerder, dan verlaag je zelf al het percentage ethanol. Het is alleen niet verstandig E10 in je tank te laten zitten als je de auto langere tijd niet gebruikt. Testen hebben aangewezen dat pas na meer dan 20.000 kilometer rijden op de verkeerde brandstof schade ontstaat. Geen hete soep dus.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Relevant