Duitsland

Wij verzamelden 10 bijzondere vakantietips voor Duitsland

Uit tips

Wil je op vakantie naar Duitsland, wij hebben 10 vakantietips voor Duitsland. Het heeft een zeer afwisselend landschap. Mooie natuur. Lekker eten en goede wijn. Een paar dingen zijn handig om te weten.

Andere verkeersregels in Duitsland

We kunnen onze 10 bijzondere vakantie tips voor Duitsland niet beginnen zonder je te wijzen op de verkeersregels. Je reis natuurlijk met eigen vervoer naar Duitsland en dan zijn de volgende regels goed om in je oren te knopen.

  • Met een caravan achter de auto mag je op de snelweg niet harder rijden dan 80 kilometer per uur. Behalve als je een Tempo 100-sticker hebt. Die haal je bij de dealer. Kijk even vooraf op de site voor de eerstvolgende keuringsmogelijkheid. Je kunt ook terecht bij de Dekra. Hier lees hoe je de tempo 100 sticker krijgt.
  • Bij file is het de bedoeling dat in het midden een pad vrij blijft voor de reddingsdiensten. Deze zogenoemde Rettungsgasse ontstaat door zoveel mogelijk links en rechts te gaan rijden op de twee rijstroken. Op een snelweg met drie of meer rijstroken gaat de meest linkse baan zoveel mogelijk naar links. De overige banen zoveel mogelijk naar rechts. Niet meewerken aan deze doorgang kan een hoge boete opleveren.
  • Weegt je caravan (of aanhanger) meer dan 750 kilo? Dan moet je verplicht twee wielkeggen bij je hebben.
  • Je mag met je caravan op een snelweg met drie of meer banen niet op de meest linkse rijstrook rijden. Behalve als dit nodig is om linksaf te slaan.

Groene kaart

  • Het is in sommige landen verplicht om ook voor de caravan een groene kaart bij je te hebben. Tenminste, als de caravan zwaarder is dan 750 kilo. Dus een tweede kaart, naast die van het trekkende voertuig. Naast Duitsland is dit ook verplicht in Spanje, Polen en Kroatië. Je kunt de groene kaart voor de caravan aanvragen bij de verzekeraar van het trekkende voertuig. Daartoe dien je een kopie van het kentekenbewijs van de caravan op te sturen.

Wat moet je zien?

  • Hou je van pretparken? Dan is een nachtje op de kampeerplaats van Europa-Park aan te raden. Al krijg je gemakkelijk meer dagen om. Wij vinden twee dagen eigenlijk te kort. Bekijk onze video. Zie voor alle actuele informatie de site van Europa-Park.
  • Hou je van wandelen? Dan kun je eigenlijk overal in Duitsland prima uit de voeten. Maar het Schwarzwald met zijn bossen en bergen is een aanrader. Er liggen 30.000 kilometer aan wandelpaden op je te wachten. Kijk voor meer informatie ook eens op indebergen.nl
  • Hou je van water? Dan is de regio Beieren een aanrader. Door de vele rivieren en meren liggen bijna alle campings in Beieren aan het water. En als je er dan toch bent, is een bezoek aan Schloss Neuschwanstein een must. Veel meer tips kun je vinden op deze pagina van de ANWB.
Schloss neuschwanstein vakantie tips Duitsland
Schloss Neuschwanstein
  • Natuurlijk eet je een keer Bratwurst met een flinke pul bier. Maar Duitsland heeft op culinair gebied echt wel meer te bieden. Het is vooral veel en lekker. Heerlijk zijn bijvoorbeeld de eenpansgerechten die hier Eintopf heten. Vraag vooraf voor de zekerheid wat er in zit. Vaak zijn dat onder meer paddenstoelen en als je die nou net niet lekker vindt… Onze tip: probeer eens Maultaschen. Het is een soort Ravioli die ook gegeten kan worden als snack. En dan de dranken. Duitsland is de grootste bierproducent van Europa. Het land telt zo’n 1300 bierbrouwerijen. De biergeschiedenis gaat terug tot het jaar 700. En dan is er ook nog de wijn. Duitse wijn staat bekend om zijn kwaliteit. Wie langs de Moezel trekt, ziet de druiven groeien.
maultasche
  • In Duitsland zijn de nodige vakantieroutes te rijden. De bekendste is misschien wel de inmiddels 70 jaar oude Romantische Strasse. Maar er zijn veel meer routes. Ze hebben thema’s als wijn, asperges, kaas en zout; er is voor elk wat wils. We schreven er al eens eerder een artikel over.
Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Relevant