vakantie in friesland

5 tips voor een vakantie in Friesland

Uit tips

Vakantie in eigen land. In onze serie provincies deze keer vakantie in Friesland. Van de Elfstedenroute – per auto, fiets, wandelend of op de skeelers – tot veel water en woud.

1. De Elfstedenroute op vele manieren
Het hoeft in ons land maar één nacht te vriezen en we denken er weer aan: de tocht der tochten. Althans, buiten de provincie Friesland. Want een Fries is daar simpelweg te nuchter voor. Wist je dat je de Elfstedenroute ook zonder ijs kan afleggen? Dat gaat net zo makkelijk met de camper, auto of fiets. Wandelend kan ook en zelfs op skeelers is het al gedaan. De Elfstedenroute als vakantiebestemming tijdens je vakantie in eigen land kan ook nog. Je leest er hier alles over.

vakantie in eigen land friesland

2. En dan komen we vanzelf op de Friese steden zelf. Natuurlijk is er de hoofdstad Leeuwarden. Met naar zeggen de leukste winkelstraat van het land, namelijk de Kleine Kerkstraat. Wat er zoal te doen en te zien is, lees je hier. En dan Snits – oftewel Sneek – centraal gelegen in het Friese merengebied. Een waterstad pur sang met onder meer het Friese Scheepvaart Museum. Proeven kun je in Bolsward. Daar bewaren ze namelijk sinds 1860 het geheime recept van Sonnema Beerenburg. Kijk hier voor de mogelijkheden. Ook de moeite van het bekijken waard is de Broerekerk met zijn glazen dak. Kortom, alle Friese steden zijn vanwege hun eigen sfeer en charme een bezoek waard.

vakantie in friesland sneek
Sneek.

3. Water. Friesland is water. Met een boot leer je Friesland écht kennen. Waterpret in al zijn vormen krijgt tijdens een vakantie in Friesland ruim baan. Natuurlijk kun je gaan zeilen op de Friese meren. Maar ook de kitesurfer komt hier aan zijn trekken. Net als de kanoliefhebber en de liefhebber van suppen. Wil je de tijdens je vakantie in eigen land de provincie Friesland leren kennen vanaf het water? Dan heb je de keus uit heel veel verschillende vaarroutes. Bekend en minder bekend. Je huurt een boot, doet er een picknickmand bij en gaat op weg. Op de site van Visit Friesland staan maar liefst achttien verschillende vaarroutes.

vakantie in freisland in eigen land
Varen in Friesland.

Nog twee tips voor vakantie in eigen land

4. Wouden. Behalve de W van water kent de provincie Friesland nog een W. De W van woud. Zo is het Nationaal Landschap Noardlike Fryske Wâlden een uniek en eeuwenoud gebied. Het ligt tussen Dokkum en Drachten en heeft zijn oorsprong in de ijstijd. Er zijn verschillende manieren om de Friese wouden te bekijken. Zo is er een gemotoriseerde route, een fietsroute en een wandelroute, het zogenaamde streekpad. De wouden kun je het Wonderland van Friesland noemen. Je leest er hier alles over.

vkantiew in eigen land friesland

5. Landschappen bewonderen op je vakantie in eigen land. Nergens zoveel verschillende landschappen per vierkante kilometer als in Friesland. Duinen, dijken, bossen en stranden. Meren en moerassen. Beleef de verschillende landschappen van Friesland.

Ben je op zoek naar een overnachtingsplek, dan hoef je in Friesland nooit ver te zoeken. Hier vind je alle campings en hier alle camperplaatsen.

Eerder namen we je al mee naar onder meer Zeeland en de provincie Utrecht.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Relevant