tol 2019 overzicht

Tol 2019: een overzicht per land

Nieuws

Binnenkort op vakantie? Hier een overzicht over de tol 2019. Een vignet achter de voorruit? De creditcard paraat? Elektronisch betalen? Je leest het hier.

Tol 2019 overzicht

Tol 2019: een vignet

 • Bulgarije: niet nodig voor de motor. Oude vignetten dien je te verwijderen. Auto’s met tot aan acht zitplaatsen en niet zwaarder dan 3500 kilo vallen in categorie drie. Een jaarvignet (1-1 t/m 31-1) kost 50 euro, een maandvignet (tot een maand na ingangsdatum) kost 15 euro en een weekvignet (zeven aaneengesloten dagen) kost 8 euro. Te koop aan de grens, bij tankstations en postkantoren. Online bestellen kan ook. Voor de bruggen over de Donau betaal je eveneens tol.
 • Hongarije: het vignet heet e-vignet of e-Matrica. Het hoeft niet achter de voorruit. Registratie gaat namelijk aan de hand van je kenteken. Alle snelwegen – wegen aangegeven met de letter M en een getal – zijn tolwegen. Er zijn vijf categorieën: D1M voor motoren, D1 voor motoren en personenauto’s met tot aan zeven zitplaatsen en niet zwaarder dan 3500 kilo. D2 voor personenauto’s met meer dan zeven zitplaatsen, bestelwagens tot 3500 kilo en campers (ongeacht het gewicht). B2: bussen zwaarder dan 3500 kilo. Categorie U is voor aanhangers van voertuigen uit categorie D2 en B2. Voor een aanhanger achter een voertuig uit categorie D1 hoef je geen tol te betalen. Betalen doe je bij de tolpoorten. Of binnen 60 minuten na het oprijden van de snelweg bij een grensovergang, tankstations of verkooppunten. Naar deze punten verwijzen borden met de tekst ‘vignette/matrica’. Bedenk dat het betalen met euro’s wel kan, maar vaak met hoge wissselkoersen gepaard gaat. Online bestellen kan ook.
 • Oostenrijk: naast het bekende vignet dat je achter de voorruit plakt, is er ook een digitaal vignet. Voertuigen zwaarder dan 3500 kilo moeten uitgerust zijn met een Go Box. Het vignet koop je bij de ANWB, of onderweg bij de grens of een tankstation. Kijk hier voor verkoopadressen. Het vignet is een jaar, twee maanden of tien dagen geldig. Prijs is respectievelijk 89,20 euro, 26,80 euro of 9,20 euro voor auto’s en 35,50 euro, 13,40 euro en 5,30 euro voor motoren. Het digitale vignet is even duur en werkt via kentekenregistratie. Ook kent het land een aantal Sondermautstrecken, stukken weg waarvoor je extra moet betalen.
 • Roemenië: alle motorvoertuigen (behalve motoren) moeten op de doorgaande wegen (autosnelwegen A, expreswegen en nationale wegen DN) in Roemenië tol betalen in de vorm van een elektronisch tolvignet, het rovinieta. Camera’s en de verkeerspolitie controleren hierop. De boete loopt uiteen van 45 tot 1.000 euro. Een vignet voor een jaar kost 28 euro, voor negentig dagen 30 euro, voor dertig dagen 7 euro en voor zeven dagen 3 euro. Je koop het aan de grens, bij het postkantoor of tankstation. Het is ook online te bestellen.

 • Slovenië: je koopt een vignet voor een week, een maand, een half jaar of een heel jaar. Afhankelijk van de hoogte gemeten bij de vooras val je in categorie 2a (tot 1,30 meter) of 2b (boven de 1,30 meter). Prijs voor een week is 15 of 30 euro en het dubbele voor een maand. Is je voertuig zwaarder dan 3500 kilo, dan heb je een tolbadge nodig en moet je je vooraf registreren.
 • Slowakije: personenauto’s, bestelauto’s en campers hebben een e-ticket nodig op alle autowegen en autosnelwegen. De vroegere sticker is vervallen. Je koopt het e-ticket aan de grens, bij een aantal postkantoren en tankstations in de buurt van de grens of online.
 • Tsjechië: een tolvignet – het dalnici známka – is verplicht. Wegen waar een tolvignet niet verplicht is, zijn te herkennen aan borden met het opschrift Bez Poplatku, of een doorgestreept vignetsymbool. Een vignet voor een jaar kost 59 euro, voor een maand 17 euro en voor tien dagen betaal je 12 euro. Het vignet bestaat uit een deel dat je achter de voorruit plakt en een deel dat je op verzoek moet kunnen tonen. Te koop bij tankstations en postkantoren. Meer informatie op deze site.
 • Wit-Rusland: alle buitenlandse voertuigen en voertuigen die zwaarder zijn dan 3500 kilo moeten betalen op (delen van) de snelwegen M1, M2, M3, M4, M5, M6, M7, P1, P21, P23 en P99. Betalen kan alleen elektronisch. Het systeem daarvoor heet BelTOLL. Hiervoor is een on-board unit (OBU) nodig. Dit prepaid-systeem is verkrijgbaar aan de grens en bij servicepunten. Op beltoll.by een overzichtskaart met alle servicepunten. Vooraf registreren maakt het mogelijk de OBU bij aankomst in Wit-Rusland op te halen.
 • Zwitserland: het bekende vignet plus tol voor de Grote-Sint-Bernardtunnel en de Munt-la-Scheratunnel. De Sint-Gotthardtunnel kent geen tol. Voor een aanhanger of caravan heb je een apart vignet nodig. Het vignet koop je langs de snelweg of bij de grens voor 40 CHF, iets meer dan 35 euro.

tol 2019

Tol 2019:  tolpoortjes

 • Frankrijk: de meeste snelwegen zijn tolwegen. Er zijn verschillende categorieën, deze zijn ingedeeld naar hoogte van het voertuig. Categorie 1 zijn voertuigen tot 2 meter hoog. Categorie 2 zijn voertuigen tot aan 3 meter hoog. Categorie 3 zijn voertuigen hoger dan 3 meter of zwaarder dan 3500 kilo. Categorie vier is voor voertuigen op drie assen en voertuigcombinaties hoger dan 3 meter of een trekkend voertuig zwaarder dan 3500 kilo. Categorie 5 tenslotte is voor motoren en trikes. Er zijn verschillende manieren van betalen (cash of met je bank- of creditcard). Ook is er een tolbadge die je in meerdere landen – inclusief Frankrijk – kunt gebruiken. Lees hier alles over deze badge.
 • Griekenland: de meeste snelwegen zijn tolwegen. Betalen is op veel plekken uitsluitend contant mogelijk, niet met creditcard. De tarieven lopen uiteen van 2,80 euro tot 33,60 euro voor een auto met caravan of camper. Op deze site kun je de actuele tarieven bekijken.
 • Italië: bijna alle snelwegen – autostrada – zijn tolwegen. Ook hier vijf categorieën, ingedeeld naar hoogte. Categorie A voor de meeste personenauto’s en B voor de hogere modellen. Categorie 3 voor voertuigen of combinaties met drie assen, zoals een auto met caravan. Categorie 4 voor vier assen, bijvoorbeeld een auto met een tandem-as caravan. Categorie 5 voor vijf of meer assen. Betalen doe je contant, met je creditcard en vaak ook met je bankpas. Ook in Italië kun je een tolbadge gebruiken. Voor elk stukje weg gelden andere bedragen. Kijk voor een overzicht op deze site.
 • Kroatië: alleen op de snelweg bij Zagreb hoef je geen tol te betalen. Prijzen lopen uiteen van 4 tot 360 kuna (7,5 kuna is 1 euro). Kies je voor het elektronische prepaid cardsysteem ENC (Elektronicka Naplata Cestarine; op zijn Engels Electronic toll collection, ETC) bespaar je 20 procent en hoef je niet in de rij te staan. De tolbadge die je daarvoor nodig hebt, koop je hier. Kijk voor alle informatie over o.a. de categorieën op deze site.
 • Noorwegen: bij de meeste poortjes kun je gewoon doorrijden. Ze scannen je kenteken en de rekening krijg je thuis op de mat. Bij een klein aantal stations mag je niet doorrijden. Daar moet je contant in Noorse kronen betalen of pinnen. Je kunt je ook vooraf laten registreren bij een automatisch betaalsysteem. De derde mogelijkheid is de Easy Go gebruiken.

Tol 2019 0verzicht

 • Polen: voor voertuigen in de klassen 1 en 2 zijn er drie tolwegen, namelijk de A1, A2 en A4. Zware voertuigen of combinaties met een toegestane maximummassa van meer dan 3500 kg, moeten op meer trajecten tol betalen. Dit kan uitsluitend elektronisch. De categorieën zijn: 1 voor motoren en tweeassige voertuigen (personenauto’s, busjes, campers). 2 voor motoren en twee-assige voertuigen (personenauto’s, busjes, campers) met aanhanger, en twee-assige voertuigen met minimaal een as voorzien van dubbele wielen. 3 zijn twee-assige voertuigen met minimaal een as voorzien van dubbele wielen en met aanhanger, en drie-assige voertuigen. In 4 zitten drie-assige voertuigen met aanhanger, en voertuigen met meer dan vier assen. 5 is tenslotte voor buitengewoon grote voertuigen. Betalen doe je contant of met je creditcard. Voor voertuigen tot 3500 kilo is er een elektronisch betaalsysteem.
 • Portugal: op een aantal wegen moet je tol betalen. Betalen kan contant of met je creditcard. Soms kan het echter alleen elektronisch, zoek dit vooraf uit. De trajecten zijn op deze site in het rood aangegeven. Auto’s met of zonder caravan en campers vallen in klasse 1 of klasse 2. Je kunt in Portugal een tolbadge gebruiken. Ook is er Easy Toll, waarbij het verschuldigde bedrag automatisch wordt afgeschreven. Je kenteken is gekoppeld aan je rekeningnummer. Je kunt ook een zogenaamde Toll Card kopen, een prepaidcard met daarop een vooraf vastgesteld bedrag (5-10-20-40 euro). Deze is te koop bij tankstations en postkantoren. Je kunt hem ook online aanvragen. Dan is er nog Toll Service, een driedaags ticket. Verblijf je lang in het land, dan kun je de aankoop van een elektronisch kastje van Via Verde overwegen.
 • Servië: tol is contant of met je creditcard te betalen. Een tolbadge aanschaffen kan ook, die kost 30 euro. Hij is te koop bij het hoofdkantoor in Belgrado, het regiokantoor in Ruma en de kantoren van de automobielclub AMSS. Deze zijn te vinden bij de grensposten van Sid, Batrovci en Vartin. De categorieën zijn 1a: motoren, 1: personenauto’s, 2: auto’s met aanhanger of caravan en 3: campers en bestelwagens. Voor de actuele tarieven kun je op deze site terecht.
 • Spanje: op de autopistas – de autosnelwegen – betaal je doorgaans tol. Op de autovías – tolvrije autowegen, expreswegen – niet. Betalen kan contant met je creditcard en vaak ook met je bankpas. Voor Spanje is er daarnaast een tolbadge te koop. Spanje kent drie categorieën. Kijk voor de actuele tarieven op deze site.
 • Turkije: op bijna alle wegen. Contant betalen is niet mogelijk. Er zijn twee betaalsystemen: OGS alleen voor Turken en HGS. Kies dus altijd een poortje met de letters HGS. Een verkeerd poortje kan namelijk meteen een boete opleveren. HGS is er als sticker en als kaart. De kaart leg je op het dashboard en kun je voor meerdere voertuigen gebruiken. De sticker kost 5, de kaart 15 try. Ze bevatten een chip waardoor stoppen bij de poorten niet nodig is. Zie je een rode lamp als je door een poortje gaat, dan moet je binnen vijftien dagen contact opnemen met een verkooppunt. Er is dan iets mis. Zie je een groene lamp, dan is de tol voldaan. De HGS-kaart of -sticker koop je bij tankstations, banken of postkantoren.

Tol 2019: geen tol

Gelukkig zijn er ook nog steeds landen waar je geen tol hoeft te betalen. Toch is het handig als je dit weet:

 • In België betaal je alleen voor de Liefkenshoektunnel die onder de Schelde door gaat. Voertuigen tot 3 meter hoog betalen 6 euro.
 • Denemarken: voor de Grote Belbrug (Storebæltsbroen) tussen Funen en Sjælland en voor de Sontbrug (Øresundsbroen) tussen Denemarken en Zweden moet wel tol worden betaald. Wil je bij bruggen en veerponten gemakkelijk betalen, dan kun je kiezen voor het Easy Go systeem.
 • In Duitsland vooralsnog geen tol. Het tolvignet zou per oktober 2020 worden ingevoerd.
 • Groot-Brittannië/Noord-Ierland: tol betaal je alleen op de M6 (ten noorden van Birmingham), de M25 (ringweg London) en een aantal tunnels en bruggen. ’s Nachts en vaak ook in het weekend zijn ook deze stukken tolvrij. De kleine bedragen – tussen de 2 euro en 11,30 euro – zijn uitsluitend contant te betalen. Dat kan bij een betaalpunt van Payzone of vooraf via een formulier.
 • Moldavië: geen tol, wel een soort wegenbelasting als je het land binnen gaat. Voor een maand betaal je 30 euro, voor een week 4 euro.
 • Montenegro: geen tol, alleen voor de Sozinatunnel tussen Podgorica en Bar op de E65. Dit kost 1 euro voor motoren, 2,50 euro voor personenauto’s en 5 euro voor auto’s met aanhangwagen of caravan en campers.
 • Zweden: alleen voor een paar bruggen en in Stockholm en Götenborg betaal je tol. Dit kan contant, met je creditcard of met Easy Go.
Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!