Thule Motion XT L

Thule Motion XT L wint dakkoffertest

Accessoires

Dakkoffers zijn er in vele soorten en maten. Ze zijn al te koop vanaf zo’n 125 euro. Bij een recente test van de Duitse ADAC won de – wel wat duurdere – Motion XT L van Thule.

Motion XT L handigst in gebruik

De ADAC – het Duitse zusje van onze ANWB – onderwierp samen met de Stiftung Warentest tien dakkoffers aan een strenge test. Zes koffers hadden een prijs van tussen de 300 en 600 euro. Zij scoorden een ‘gut’. En waren dus goed. De beste dakkoffers bleken ook de duurste. De Thule Motion XT L (foto boven artikel) kwam als winnaar uit de bus. Hij kost 590 euro. Deze koffer scoort de meeste punten op gebruiksvriendelijkheid. De Kamei Oyster 450 scoorde het beste bij de crashtest. Hij kost 630 euro.

De Motion XT L van Thule.

Vooral bij de genoemde crashtest waren de verschillen groot. De goedkoopste koffers presteerden duidelijk het slechtst. Het belang van een goede bevestiging aan de dakdragers werd zo weer eens onderstreept. Natuurlijk dien je ook te letten op de maximale daklast van je auto. Daarbij speelt het gewicht van de dakkoffer een rol. De lichtste koffer uit de test was – met 14,8 kilo – de Jetbag 80 Family. De zwaarste was de Northline Tirol 420 met 22,4 kilo.

Hoger brandstofverbruik

Motion XT L

Het zal niemand verbazen dat een dakkoffer voor een hoger brandstofverbruik zorgt. De ADAC gebruikte een Volkswagen Touran 2.0 TDI als testvoertuig. Bij een snelheid van 130 kilometer per uur werd per dakkoffer het verbruik gemeten. De verschillen liepen uiteen van een meerverbruik op 100 afgelegde kilometer van 0,94 liter tot 1,29 liter. Gemiddeld bedroeg het meerverbruik 18%. Daarom is het aan te raden de koffer na een vakantie of ski-uitstapje zo snel mogelijk van het dak te halen. Thule heeft overigens ook een mooi passende tassenset voor in de Motion XT L.

Naar de site van de ADAC.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Relevant