Swift Norden 694 EB interieur

Swift Norden 694 EB: Engels met Zweedse invloed

Campers

De campers van Swift rollen in het Engelse Yorkshire van de band. Aan de ontwikkeling van de Norden 694 EB hielp een team van Zweedse ingenieurs mee. Resultaat is een bijzondere halfintegraal.

Norden 694 EB op maat gemaakt

Swift – of beter de Swift Group – is op en top Engels. De Swift Group omvat merken als Swift, Sprite, Autocruise en Escape. Het is inmiddels de grootste caravan- en camperproducent van Engeland. Het bedrijf bestaat sinds 1964. De Engelsen verrassen met een nieuwe halfintegraal: de Norden 694 EB. Of eigenlijk moeten we zeggen, de ingevlogen Zweedse ingenieurs. Want die tekenden voor de ontwikkeling.

Norden 694 EB exterieur

Het verhaal lijkt wel een sprookje. Er waren eens twee Zweden: Magnus Wetterö en Conny Ekman. Ze wilden een camper kopen, maar vonden er geen die helemaal bij hun wensen aansloot. Daarom gingen ze op zoek naar een camperfabrikant die hem wilde bouwen. Hun wens: de camper moest compleet én winterhard zijn. Daarbij moest hij ook nog eens een gunstige prijs hebben. Swift nam deze uitdaging aan.

Zeer complete halfintegraal

Het resultaat is de Norden 694 EB. Een 7,41 meter lange halfintegraal. Hij heeft vijf zitplaatsen voorzien van gordel en tot aan zes slaapplaatsen. Toch blijft hij onder de 3500 kilo-grens en volstaat rijbewijs B. De Norden werd uitvoerig getest in talloze crashtests. De inrichting is brandveilig, het complete interieur werkt brandvertragend. De zitplaatsen in het woongedeelte bevinden zich in een veiligheidskooi. Swift geeft op de Norden vijf jaar garantie en tien jaar waterdichtheidsgarantie.

Norden 694 EB keuken

Norden 694 EB: enkele bedden op garage

De 694 EB heeft achterin enkele bedden. Daaronder een ruime garage. De enkele bedden staan in de lengterichting. Je kunt ze ook samenvoegen tot een tweepersoonsbed in de breedte. Dat ligt lekker ruim en comfortabel. Daar zorgt een matras van Duvalay voor. Voorin boven de zithoek hangt standaard een hefbed. De Norden heeft twee pitten en een oven met grill-functie. De speciale douchekop zorgt door luchtcirculatie voor een 30% lager waterverbruik.

Norden 694 EB bed

Swift Command System

Standaard is de Norden voorzien van het Swift Command System. Daarmee bedien je via je smartphone of tablet de nodige functies op afstand. Denk aan de verwarming, het licht of het controleren van de accu’s. Op de plek van de binnenspiegel heeft de Swift een monitor. Deze laat het beeld van de eveneens standaard achteruitrijcamera zien. De sandwichopbouw bestaat uit twee lagen gfk met daartussen xps.

Onder de kap de bekende 130 pk-versie van de multijet diesel. De Norden is 7,41 meter lang, 2,31 meter breed en 2,85 meter hoog. Hij weegt leeg 2975 kilo. Daarmee is er een laadvermogen van 525 kilo beschikbaar. De Norden kan optioneel worden voorzien van zaken als verduistering voor de cabine, centrale vergrendeling en een raam in de deur naar het woongedeelte. Het totale pakket kost 990 euro extra.

Norden 694 EB indeling

Verder staan op de optielijst alleen nog aluminium velgen, een luifel, een zwaardere motor en de negentrapsautomaat. Vink je alles aan, dan kom je een heel eind richting de 90.000 euro.

Naar de site van Swift.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Relevant