Paalkampeerterreinen

Staatsbosbeheer sluit Paalkampeerterreinen

Nieuws

De Paalkampeerterreinen. Je kon er tientallen jaren lang gratis en legaal overnachten. Midden in de natuur. Vandalisme en overtreding van de huisregels zijn de redenen voor de sluiting.

Paalkampeerterreinen per 1-6 dicht

Op de 17 Paalkampeerterreinen stond in het midden een paal. Vandaar de naam. Ze waren al gesloten vanwege de coronacrisis. Nu is er besloten dat ze niet meer open gaan. Dat is vervelend voor recreanten die er voor hun rust naar toe gingen, beaamt Staatsbosbeheer. Maar de overlast van andere gebruikers en het vandalisme is te groot geworden in de laatste jaren. Zo bleven afval en toiletpapier achter. Vernielingen werden aangericht en kampvuren aangelegd.

Toezicht en handhaving bleek niet haalbaar. Dit door het vele oneigenlijke gebruik van de Paalkampeerterreinen. De huisregels bepaalden dat plek was voor hooguit drie kleine tenten. Zij moesten binnen een straal van 10 meter van de paal staan. De kampeerder moest zelf zijn water meebrengen. Koken op een campingbrander was toegestaan. Open vuur en het achterlaten van afval niet.

Na sluiting van de terreinen van Staatsbosbeheer blijven in Nederland nog zo’n 30 Paalkampeerterreinen over. Veelal op particulier terrein. Kijk voor de locaties op Wildkamperen.nl Deze stichting – die de sluiting zeer betreurt – onderzoekt momenteel de mogelijkheid om zelf paalkampeerterreinen op te zetten.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Relevant