Sportbiografie

Sportbiografie: leuk kerstcadeau voor op de camping

Gelezen

Op zoek naar een kerstcadeautje dat het goed doet op de camping? Denk dan aan een boek. Kies bijvoorbeeld voor de sportbiografie van Johan Cruijff, Marco van Basten of Raymond van Barneveld.

Veel mensen hebben op vakantie ein-de-lijk de tijd om een boek te lezen. Een boek is dan ook altijd een fijn cadeau. En laten er nu net drie spraakmakende (auto)biografieën zijn uitgekomen: Johan Cruijff, de biografie van Auke Kok, Basta van Edwin Schoon en Game Over van Jasper Boks.

Johan Cruijff, de biografie

sportbiografie

Over het boek van Auke Kok is na de verschijning in november al veel geschreven. Zo was er veel te doen om de passage waarin staat dat Cruijff een miljoen euro van de Johan Cruyff Foundation zou hebben ontvangen. Maar het boek biedt veel meer dan die ene passage, die trouwens inmiddels is gerectificeerd. Volgens de uitgever toont de biografie ‘wie Johan Cruijff écht was, hoe hij zijn enorme invloed vormgaf, hoe de briljante, maar aanvankelijk te magere en nerveuze ‘Jopie’ zich de reputatie van vernieuwer kon verwerven, van betweter en weldoener – en van inspirator van miljoenen over de hele wereld’. Ook gaat schrijver Auke Kok op zoek naar antwoorden op de vragen waarom Cruijff niet naar het WK van 1978 ging en waarom hij in 1994 geen bondscoach werd.

Johan Cruijff, de biografie van Auke Kok koop je voor 26,99 euro via onderstaande link.

Bekijk op Bol.com

Basta

‘Rauwe, eerlijke en openhartige autobiografie Marco van Basten’, dat is de ondertitel van het boek Basta, geschreven door Edwin Schoon. Marco van Basten (1964) was drie keer Europees voetballer van het Jaar en twee keer Wereldvoetballer van het Jaar. Met het Nederlands elftal won hij het EK in 1988, onder meer vanwege zijn legendarische goal. Daarnaast behaalde hij successen bij clubs in binnen- en buitenland. En toch is niet algemeen bekend wie Van Basten écht is. De uitgever zegt: “Marco van Basten is een van de grootste voetballers aller tijden, maar is voor velen altijd enigszins een mysterie gebleven, een enigma, iemand die ogenschijnlijk nooit het achterste van zijn tong liet zien. Intelligent, analytisch sterk, welbespraakt, maar uiterlijk onbewogen, wellicht zelfs emotieloos.” In Basta vertelt hij zijn hele verhaal: over zijn jeugd, de relatie met zijn ouders en natuurlijk over zijn indrukwekkende voetbalcarrière. Maar deze sportbiografie gaat ook over zijn band met Johan Cruijff, zijn enkel, (financiële) tegenslagen en successen.

Basta van Edwin Schoon koop je voor 21,99 euro via onderstaande link.

Bekijk op Bol.com

Game Over

Geen zin in een voetbalboek? Kies dan voor Game Over van Jasper Boks. Dit is het verhaal van Raymond van Barneveld, de man die darts in de jaren negentig in Nederland op de kaart zette. Het ging Barney jarenlang voor de wind, zo leek het in ieder geval. In Game Over wordt duidelijk dat ‘de postbode die wereldkampioen werd’ depressief en onzeker was. Nadat hij besloot te stoppen met darts, liet hij zich in de laatste maanden van zijn carrière volgen door schrijver Jasper Boks, die ook mensen in zijn omgeving interviewde. In het boek is te lezen dat net in die laatste periode waarin hij wordt gevolgd, heel veel gebeurt. Zo lukt het hem niet meer om zijn carrière nog één keer op de rails te krijgen, hij gaat scheiden en krijgt weer een nieuwe vriendin én thuis vindt een gewapende overval plaats. 

Game Over van Jasper Boks koop je voor 21,99 euro via onderstaande link.

Bekijk op Bol.com

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Relevant