Slovenie

Slovenië: vakantienieuws najaar 2019

Onderweg

Slovenië is niet alleen een topbestemming in de zomer. Ook in de winter en het najaar is een bezoek aan het land zeer de moeite waard.

Slovenië: glamping en chocola

Chocolate village, hoe klinkt dat? Het is een gloednieuw super-de-luxe glamping resort in het Natura 2000 natuurpark. Dat ligt aan de rivier Drava, op 5 kilometer ten westen van de stad Maribor. Het resort is het jaar rond geopend. Je huurt er lodges die zijn vernoemd naar cacaosoorten: Forastero, Criollo en Trinitario. De tweede is een boomhut, de derde heeft een eigen hottub. Ze zijn compleet, met keuken, woonkamer, slaapkamer(s), terras, verwarming, airco en nog veel meer. Chocoholics komen hier absoluut aan hun trekken. Je kunt bijvoorbeeld een massage met cacao en cacaoboter krijgen. Of een bezoek brengen aan de nabijgelegen Teta Frida chocoladefabriek. En wat dacht je van een chocoladeontbijt, chocoladeproeverijen en meer?

In de omgeving vind je o.a. de bekende Drava-fietsroute. Er zijn wandel- en hardloop trails langs de rivier. In Rus is een fietspark en voor kinderen is er een een speelplaats. Je kunt er kanoën of suppen. Liever iets anders? Volg dan een cosmeticaworkshop met natuurlijke ingrediënten – of uiteraard met chocola – en nog veel meer. Hier meer informatie.

Wandelen over boomtoppen

Eind september opende het boomkroonwandelpad Pohorje Treetop Walk (foto boven artikel). Het is vernoemd naar de bergketen in het noorden van Slovenië. Het looppad bevindt zich in Rogla op een hoogte van 20 meter. Het is 522 meter lang en eindigt bij een 37 meter hoge toren. Hierin kun je cirkelvormig naar de top lopen met vanzelfsprekend een adembenemend uitzicht. Volgend jaar wordt een glijbaan geopend zodat je ook naar benen kan zoeven. Lijkt dat je wel wat? Lees er hier alles over.

Dineren in een gondola

Romantisch dineren kan in een van de vele sfeervolle restaurants in Ljubljana. Maar echt indruk maak je in het plaatsje Krvavec. Dat ligt op 25 kilometer – zo’n 20 minuten rijden – van de hoofdstad. Hier kun je dineren in een skilift. Twee of vier personen kunnen in een gondola van een driegangenmenu genieten. Het toetje wordt geserveerd vanaf een panoramisch terras. De culinaire rit vindt eenmaal per maand plaats, de volgende data zijn 30 oktober en 13 november. Hier alle informatie.

Slovenië: topbestemming voor bijencultuur

Het land telt 10.000 imkers, 12.550 bijenstallen en bijna 170.000 bijenkolonies. Naast de productie van honing kunnen toeristen op vele andere manieren kennismaken met de bijencultuur van Slovenië. Een bedevaartsoord is bijvoorbeeld het Beekeeping Centre in Brdo pri Lukovici. En er is een Beekeeping museum in Radovljica. Of overnacht in honingraatstructuur in de bijenkorfachtige Beeland accommodaties in het plaatsje Mozirje. In Kobarid kun je zelfs in een nagebouwde bijenkorf slapen met zicht op bijen – veilig achter glas. Honing is ook een geliefd en beproefd ingrediënt in spabehandelingen. De spa’s van Thermana Laško, Terme Olimia, Terme Topolšica en Terme Banovci bieden er veel aan: www.slovenia.info/spas. Het verkeersbureau heeft een speciale brochure over de bijencultuur.

Culinaire tour in Ljubljana

Vooruitlopend op het themajaar ‘European Region of Gastronomy 2021’ introduceert de VVV van Ljubljana een nieuwe culinaire toer voor toeristen. Het is een rondleiding over de markt met een typisch ontbijt uit Ljubljana. De centrale markt – naar een ontwerp van architect Jože Plečnik – is een begrip in de hoofdstad en trekt dagelijks veel inwoners en toeristen. Over twee verdiepingen veel kraampjes met fruit, groenten en specerijen. Tijdens de rondleiding krijgen deelnemers tekst en uitleg over het aanbod en kan men lokale producten proeven. De toer vindt iedere zaterdagochtend plaats.

Digital detox hotel in Bohinj

Vrijwel iedereen kent het meer van Bled. Wij bezochten in juni het zusje: het meer van Bohinj. Minder druk en eveneens schitterend gelegen in het hart van het Triglav Nationaal Park – in het voorjaar, de zomer en herfst een waar wandelparadijs. Sunrose 7 is de nieuwe naam van een hotelvilla. Opende reeds in 1890 als hotel zijn deuren. Na een grondige renovatie is het hotel nu geopend als een ‘digital detox’ hotel met achttien stijlvolle kamers. Het merendeel heeft uitzicht op de Julische Alpen. De kamers hebben geen tv, telefoon of andere audiovisuele apparaten. Er is wel een mooie bibliotheek om je met een boek in terug te trekken. En omdat het accent op rust ligt, mogen alleen volwassenen er logeren. Alle informatie via www.sunrose7.com.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Relevant