Fiat

Sjoemelsoftware in Fiat Ducato?

Nieuws

Sjoemelen met de uitstoot van dieselauto’s. Het gebeurt. Volkswagen was de eerste. Nu loopt er ook een onderzoek tegen Fiat Chrysler. Hebben we het straks over de sjoemel-Ducato?

Duits openbaar ministerie onderzoekt Fiat

In Duitsland heeft de Staatsanwaltschaft Frankfurt samen met Eurojust een onderzoek ingesteld. Eurojust is een agentschap van de Europese Unie voor justitiële samenwerking in strafzaken. Het komt in actie als er meer dan één EU-land betrokken is. Het onderzoek loopt – behalve in Duitsland – ook in Italië en Zwitserland. Onderzocht worden fabrieken van Fiat en CNH Industrial (Iveco). De verdenking is gesjoemel met de uitstoot van dieselmotoren. Hierdoor is er veel meer uitstoot van schadelijke stoffen dan tijdens een test naar voren komt.

In het uitgegeven persbericht komen de zogenoemde ‘Family B’-motoren naar voren. Dat zijn de 1,3 l Multijet, 1,6 l Multijet en 2,0 l Multijet met de Euro 5 en Euro 6 norm. Deze worden gebruikt bij Alfa Romeo, Fiat en Jeep. Daarnaast ook de Light Duty / Heavy Duty motoren. Dat zijn de 110 Multijet F1AE3481G, 115 Multijet 250A1000, 150 Multijet F1AE3481D en de 180 Multijet F1CE3481E. Deze motoren zitten in de Fiat Ducato en Iveco. Ze zouden zijn uitgerust met niet toegestane onderdelen. Het betreft hier bouwjaren vanaf 2014 tot 2019.

Fiat
Gaat Fiat Volkswagen, Audi en Porsche achterna?

Gevolgen kunnen behoorlijk zijn

Als blijkt dat genoemde motoren inderdaad vervuilender zijn, dan kan dat consequenties voor eigenaren hebben. De afgegeven typegoedkeuring kan dan namelijk vervallen. Hierdoor zou er met de auto niet meer mogen worden gereden. Alleen al in Duitsland rijden er zo’n 200.000 voertuigen rond die dit betreft. Daaronder ook veel campers. Momenteel spitst het onderzoek zich toe op kantoren in Baden-Württemberg en Hessen in Duitsland. In de regio Piemonte in Italië en in het kanton Thurgau in Zwitserland. Gedurende het onderzoek brengt de Staatsanwaltschaft Frankfurt geen verdere informatie naar buiten.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Relevant