Finland

Reistips voor thuisblijvers: haal Finland in huis

Uit tips

Finland is voor de derde keer uitgeroepen tot het gelukkigste land ter wereld. Visit Finland –het Fins verkeersbureau – geeft mensen die nu noodgedwongen thuis moeten blijven enkele tips om de gemoedstoestand op te fleuren.

Finland het meest gelukkig

Volgens het World Happiness Report 2020 van de Verenigde Naties is Finland het gelukkigste land. Dat is voor de derde keer op rij. In totaal werd in 156 landen aan de hand van zes criteria onderzocht hoe gelukkig de inwoners zijn. Hoofdstad Helsinki staat op de eerste plaats als gelukkigste stad ter wereld. Wat maakt een Fin gelukkig? Dat is o.a. natuur, want 70% van het Finse landoppervlakte is bos. De schone lucht, weidsheid en stilte kan ook de toeristen bekoren. Denemarken is het tweede gelukkigste land ter wereld, gevolgd door Zwitserland, IJsland, Noorwegen en Nederland.

Reistips voor thuisblijvers

Op reis gaan zit er in deze vreemde tijden even niet in. Daar heeft Visit Finland wat op gevonden. Vijf tips voor thuisblijvers om toch een beetje het Finse gevoel te krijgen.

Tip 1 – Neem thuis een koude douche (in plaats van een duik in zee)

Finnen houden net zoveel van zwemmen in de winter als van de sauna induiken. De plons in ijskoud water zorgt voor de aanmaak van de gelukshormonen endorfine, serotonine en dopamine. Natuurlijke oppeppers om je stress weg te nemen. Bij het uit het ijskoude water komen, ervaar je een gelukzalig gevoel en de warmte die door je lijf giert. Thuisblijvers krijgen daarom de tip: neem een heerlijke koude douche na het opstaan. Je moet er wel een paar minuten onder blijven staan. Finnen noemen dat ‘Sisu’ dat staat voor doorzettingsvermogen en volharding. Daarna even een paar keer de koude waterstralen afwisselen met warme en je voelt je herboren.  

Tip 2 – Ga thuis lezen (in plaats van de naar de bieb)

Finnen zijn verzot op lezen. Het land telt ontelbaar veel bibliotheken. De Oodi-bibliotheek in Helsinki is zelfs uitgeroepen tot de beste bibliotheek ter wereld. In 2016 riep de UN Finland uit tot het meest belezen land, de 5,5 miljoen Finnen lenen zo’n 68 miljoen boeken per jaar. Een begrip in Finland zijn de boeken en stripverhalen van de Finse auteur Toven Jansson. Moemins zijn hierin de hoofdpersonages. Het zijn een soort trollen die op nijlpaarden lijken  Moemins zijn vandaag de dag een wezenlijk onderdeel van de Finse cultuur en een enorme inspiratiebron voor kinderen en volwassenen. Lees een Nederlandse vertaling, veel leuker en relaxter dan de hele dag het coronanieuws volgen.

Moemins in een strip.

Tip 3 – Stream een mooi wandelpad in (in plaats van een wandeling door het bos)

De Fins ziel en de magie van de bossen zijn met elkaar verbonden. De kleur groen heeft een bewezen kalmerend effect op lichaam en geest: het geruis van bladeren en het ruisen van bomen klinken als een componist die muziek maakt. Heel veel Finnen hebben een buitenhuis in de bossen, waar ze zich juist niet alleen en eenzaam voelen, maar vredig en beschermd. Het is wetenschappelijk aangetoond dat al na 15 minuten wandelen in het bos je polsslag omlaag gaat en je je relaxter voelt. Een simpele manier om je stressniveau te verlagen. Dus neem even plaats op een bank of stoel, sluit je ogen en ga op een denkbeeldige wandeling door een Finse bos. Op Spotify kun je relaxte geluiden van Fins Lapland streamen.

Tip 4 – Haal de Finse keuken binnnen: bak een Fins kaneelbroodje (omdat je nu even niet naar een Finse broodjeszaak kunt gaan)

Het Finse woord Korvapuusti betekent zoiets als ‘een draai om je oren’. Maar in Finland is het de naam van een heel populair zoet kaneelbroodje. Net als Nederlanders zijn ook Finnen verslaafd aan koffie – zo’n 10 kilo per persoon per jaar – en daar past een kaneelbroodje perfect bij. Zo goed dat  de Finse taal er zelfs een woord voor heeft – ‘pullakahvit’ dat letterlijk ‘broodje koffie’ betekent. Men maakt het thuis, bestelt het in een broodjeszaak of deelt het op werk met collega’s. Voor veel Finnen is het nuttigen van een kaneelbroodje een van de hoogtepunten van de dag. Hier vind je een heerlijk recept.

Finland helsinki

Tip 5 – Teleporteer je gedachten online (in plaats van een museum te bezoeken)

De kunst en cultuur-scene in Finland is omvangrijk. Er zijn meer dan 55 musea en talrijke galerieën. De sterke band van Finnen met natuur vindt zijn weerslag in hun cultuur. Finnen gebruiken kunst om een rusteloze geest te kalmeren. Ze teleporteren hun gedachten naar stressvrije plekken. Log thuis eens in op de website van een Fins museum om te ervaren hoe kunst een hulpmiddel kan zijn tot geluk. Kijk bijvoorbeeld eens naar de site of Instagram-pagina van het museum Amos Rex in Helsinki.  

Wil je even op reis naar Fins Lapland? Log dan in op de site van bijvoorbeeld het Rovaniemi Art Museum met accent op hedendaagse Finse kunst. Het Atheneum Kunstmuseum in Helsinki is het meest toonaangevende museum van Finland met ruim 20.000 schilderijen, sculpturen en tekeningen waaronder meer meer dan 450 werken van de Finse kunstenaar Akseli Gallen-Kallela. Neem eens een kijkje. Nog meer Finse kunst? Bezoek dan Visit Taiko, ‘s werelds grootste online galerie en marktplaats voor uniek Finse kunst.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Relevant