Wij reden de Hymer Van 374

Campers

Afgelopen week hadden we de kans om een Hymer Van 374 een paar dagen aan de tand te voelen en waren blij verrast. Hymer zet met deze camper in op dagelijkse bruikbaarheid. Een markt aanboren waarin jongeren een camper als weekendverblijf kiezen, dat ze als tweede of zelfs eerste auto kunnen gebruiken.
Wel, dat is in dit geval beslist gelukt. Dat hebben we misschien eerder gezegd, maar dan is dit next level. De Van rijdt zelfs beter als onze Ducato buscamper.

Gewicht

Het is misschien wel het belangrijkste voordeel van de Hymer Van. De wagen is met 2580 kilo voor de Van 374 gewoon erg licht. Het maximaal toelaatbare gewicht is gewoon 3500 kilo. Dat laat voor de belading meer ruimte over dan je in veel grotere campers zal vinden. Bijkomend voordeel van dat gewicht is dat de wagen lekker met het verkeer meekomt met de 130 pk Ducato diesel. Optrekken, afremmen maar ook hoge kruissnelheden zijn mogelijk. Met hoog bedoelen wij 120 of 130 waar dat mag. Misschien niets voor een camper? Maar wel als je hem dus echt als tweede of enige auto gebruikt.

Interieur

Over de kwaliteit en uitstraling niets dan goeds. Op de gegeven oppervlakte moet men nu eenmaal altijd grotere compromissen maken dan bij een grotere camper. De kleine keuken is dan ook een logisch gevolg. Jammer is dat de kookplaat geen aparte afdekmogelijkheid heeft. Dat zou de aflegruimte, tijdens bijvoorbeeld de afwas, wel aanzienlijk vergroten. De wat laag geplaatste compressorkoelkast is ruimer dan je aan de buitenkant verwacht. De ruime lade in de keuken en de goed ingedeelde bovenkasten, de apothekers uitschuifmogelijkheid maken dat je in de keuken makkelijk de noodzakelijke spullen kunt meenemen voor gewoon kokkerellen.
De bank is ruim en er is een kussen tegen de zijwand waardoor je lekker dwars kunt zitten. De tafel is smal maar heeft een flink uitklapblad. De pilotenstoelen zijn fraai bekleed maar hebben een wat (te) korte zitting voor iemand van mijn lengte (1,92 meter).
Hymer 374
De twee enkele bedden hebben echter wel voldoende lengte al is het “knuffelgedeelte” wat kort. Onder de bedden, links een hele grote hangkast waar je eventueel ook vanaf de bovenkant in kan. Rechts een groot bergvak waar je alleen van bovenaf bij kan. Daar hebben wij onze bedenkingen bij. Bij een opgemaakt bed kun je er niet zo makkelijk bij. Alleen voor zaken die je niet steeds nodig hebt dus.
Boven de bedden voldoende bergruimte en verschillende aflegplankjes. Dat missen we nog wel eens. Als je een boek leest in bed, je bril kwijt moet of je telefoon in de buurt wil hebben, handig! Wat we er nog bij zouden kunnen gebruiken is een stopcontact. Want die telefoon moet geladen worden natuurlijk of misschien is er een medische noodzaak voor bijvoorbeeld een CPAP. Dan is het handig als je een stopcontact hebt.

Wasgelegenheid

Ook hier compromissen, een grote opklapbare wasbak die wij waarschijnlijk nooit zouden gaan gebruiken. Hij is minder dan 1 meter van de spoelbak in de keuken verwijderd. Met uitgeklapte bak is het toilet verder niet meer toegankelijk en eigenlijk kun je er ook niet bij gaan staan met de deur van de toiletruimte dicht. Keuzes keuzes. Er zijn vast mensen die het anders gebruiken dan wij doen.
Douchen, ik heb het geprobeerd, echt. De vloer is verhoogd waardoor ik met mijn lengte niet helemaal lekker sta. Er is een douchegordijn dat de achterwand van de ruimte tegen water beschermd. Dat is een prima oplossing! De magnetische clips die gebruikt zijn vinden we een voorbeeld van hoe je zoiets zou moeten doen. Geen klungelig klittenband maar gewoon een bruikbare oplossing. Na het douchen heb je gelijk weer een lekere schone badkamer. Dat scheelt.

Garage

Op deze lengte is er ook nog ruimte voor een garage. Als je met de totale hoogte van je fiets onder de meter weet te blijven denken wij dat je er wel twee fietsen in krijgt. Dan passen er zeker ook nog de stoelen, tafel en blokken bij. De toegang tot de gaskast is dan niet meer zo makkelijk te bereiken… In die gaskast viel ons op dat er geen crashsensor was gebruikt. Misplaatste zuinigheid. Zeker als je bedenkt dat er op het toilet wel een SOG systeem is voorzien.
374

Samenvattend

Zeer compacte en bruikbare camper in degelijke Hymer bouwkwaliteit. Dat zie je en dat voel je. Zodra je er mee wegrijdt merk je dat het allemaal net even wat beter in elkaar steekt. Veel doordachte details maar helaas een paar verbeterpunten. Alles tegen elkaar wegstrepend blijft vooral een goed gevoel over deze Hymer bij ons achter.
www.hymer.com

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Relevant