campers

Recordverkoop campers

Nieuws

De KCI meldt een recordverkoop aan campers in de maand mei. Ondanks – of misschien wel dankzij – corona. Na een verkoopdip in april zijn campers momenteel niet aan te slepen.

Campers ongekend populair

Tot en met mei wisselden in ons land 11.500 gebruikte campers van eigenaar. Dat is zowel verkoop van particulieren als handelaren. Daarmee plust de verkoop in ons land. Vergeleken met vorig jaar mei stijgt de verkoop met maar liefst 30%. Het toenemende enthousiasme voor de camper is nu dus ook terug te zien in de verkoopcijfers. Bij nieuwe campers lopen de verkoopcijfers altijd achter. Nieuwe campers tellen namelijk pas mee als ze zijn geregistreerd. En tussen de koop en de levering zit meestal een paar maanden. Zeker nu er een achterstand is doordat fabrieken een tijdje dicht zijn geweest.

Niet alleen in ons land

Bij onze oosterburen hetzelfde beeld. In Duitsland is de maand mei zelfs een recordmaand. Er werden in mei 10.654 campers verkocht. Dat is een plus van 31,7% in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar. De Duitse branchevereniging CIVD heeft een verklaring. Kamperen is namelijk dé manier van veilig op vakantie gaan. En dat kan ook in eigen land. Afstand houden en hygiëneregels nakomen is met een camper of een caravan geen probleem. Vrijwel alle campers en caravans zijn uitgerust met een eigen douche en toilet. Ook heb je je eigen keuken bij je. Zelfvoorzienend heet dat. Ook de KCI meent dat bij veel mensen de interesse die er al was door de huidige omstandigheden wordt versterkt.

campers

Het is druk op de campermarkt

De verkoop van nieuwe campers in ons land zal in mei en juni nog wat achter lopen. Bij de grote fabrikanten heeft de productie een paar weken stil gelegen. Kleinere werkten door. Ook de productie van de Fiat Ducato lag een tijdje stil. Dat heeft natuurlijk zijn weerslag op de levering. De verkoopcijfers van de gebruikte campers zitten wat dat betreft korter op de actuele situatie. Kortom: het is druk op de campermarkt.

Naast nieuwe en gebruikte campers is er ook veel vraag naar huurcampers. Velen kiezen ervoor eerst eens te huren voordat ze een camper kopen. Slim, want dan weet je of het iets voor je is en of de gekozen indeling in de praktijk bevalt. De caravan lijkt iets meer last te hebben van de coronacrisis. De verkoopcijfers herstellen zich wat langzamer. In Duitsland werden er in mei 15,8% minder caravans verkocht. Verwachting daar is wel dat de voorspelde verkoopgroei van 10% over heel 2020 nog te halen is.

Men kijkt positief naar de toekomst. Dat is ook de reden waarom de meeste fabrikanten wel naar de Caravan Salon 2020 willen. De beurs lijkt een maximum aantal bezoekers van 20.000 per beursdag te gaan toestaan. Ook zullen er minder overnachtingsplekken voor campers zijn tijdens de beurs. Voor wie zich wil oriënteren is dit een prima gelegenheid.

Kijk hier voor het laatste nieuws over de Caravan Salon 2020.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!