navigatie

Raakt jouw navigatie de weg kwijt?

Nieuws

Van verschillende kanten komen waarschuwingen voor een mogelijke storing in gps-systemen na 7 april. Oudere navigatiesystemen kunnen een probleem krijgen. Dit komt omdat de gps-satellieten dan weer beginnen bij week nul.

Vóór 2009

Navigatiesystemen van vóór 2009 lopen risico. Het telsysteem voor het aantal weken kan na 7 april een foute datum aangeven. Systemen krijgen weeknummers door via de gps-satellieten. En deze satellieten beginnen elke 19,7 jaar – of na 1024 doorgegeven weeknummers – weer bij nul. Dat heet de Roll Over. De laatste week nul begon op 21 augustus in 1999, dus op 6 april 2019 zijn de 1024 weken voorbij. Het kan dan gebeuren dat je oude navi denkt dat het 21 augustus 1999 is.

Referentiedatum soms aan te passen

Nieuwere apparaten hebben er geen last van. Veel fabrikanten hebben na de eerste reset in 1999 namelijk maatregelen genomen waardoor het niet meer fout kan gaan. Heeft jouw navi in geen tien jaar meer een update gehad? Dan kan het zijn dat hij straks foute informatie geeft. Je kunt de zogenaamde referentiedatum opvragen bij de fabrikant. In sommige gevallen kan deze datum in de firmware worden aangepast.
navigatieOp de sites van Garmin en  TomTom bijvoorbeeld, kun je het serienummer van je apparaat ingeven om te controleren of je problemen krijgt. Die problemen betreffen dan niet alleen de tijd, maar ook de locatie kan fouten opleveren. Voor het bepalen van de juiste locatie worden namelijk de tijdsverschillen gebruikt. Gaat je oude navi uit van een verkeerde datum, dan kan hij zijn eigen locatie niet meer bepalen en daarmee ook niet de juiste weg wijzen.
Volgens pnt-bedrijf Orolla is het waarschijnijk de laatste keer dat we last hebben van deze zogenaamde Roll Over. Het gps-systeem schakelt binnenkort over van een 10 bit getal naar een 13 bit getal. De reset is dan niet meer om de 19,7 jaar, maar om de 157 jaar nodig.
 

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Relevant

Meest gelezen