poepen

Poepen in de bosjes. Mag dat?

Nieuws

Steeds meer mensen doen hun behoefte in de bosjes omdat de openbare toiletten dicht zijn. Zo lezen we o.a. in de Telegraaf. Vinden we poepen in de natuur normaal?

Poepen in de APV opgenomen

Om de vraag maar meteen te beantwoorden: nee, dat mag niet. In de meeste gemeenten mag je niet poepen in de bosjes. Dat is opgenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Die kan per gemeente verschillen. Maar veel regels zie je steeds weer terug. Zoals bijvoorbeeld de regel dat je caravan of camper niet langer dan drie dagen voor je deur mag staan. In diezelfde opsomming van regels komen we ook het doen van je behoefte in de openbare ruimte tegen.

De omschrijving is dan: “Het is verboden binnen de bebouwde kom op een openbare plaats zijn natuurlijke behoefte te doen buiten daarvoor bestemde plaatsen”. Of iets van gelijke strekking. Het is dus verboden en je kunt er een boete voor krijgen. Net als voor wildplassen. Ja maar, de honden dan? Helaas. In dit geval heeft de hond meer rechten dan de mens. De hond mag wel op straat poepen. Al moet het baasje de boel dan wel opruimen. Ja maar, buiten de gemeentegrenzen dan?

poepen

Vinden we poepen in de bosjes normaal?

De sanitairgebouwen gaan per 1 juli open. Tot die tijd moet je zelfvoorzienend zijn zoals dat heet. Je eigen douche en toilet bij je hebben. Een aantal veiligheidsregio’s zag de bui al hangen. Ze openden de santairgebouwen eerder voor het dagtoerisme. Alleen in de Veiligheidsregio’s Flevoland en Gooi en Vechtstreek zijn ze ook open op de campings. Daar zijn wel de douches/wasgelegenheden nog gesloten. Om problemen te voorkomen. Hoe leg je uit dat je bij het tankstation wel naar het toilet kunt en op de camping niet? Maar voor iedereen die een chemisch toilet of composttoilet bij zich heeft is er eigenlijk geen probleem. Behalve dan dat je dit regelmatig moet legen.

Een kuil graven en je toiletpapier in de prullenbak? Velen zien geen probleem. Dat die kuil – en het papier – vaak vergeten worden, zagen ze bij de camperplaats in Maastricht. Na klachten van omwonenden over poep in de bosjes rondom de camperplaats staat er nu een sanitairgebouw. En dat speelde vóór corona. Blijkbaar houden we liever ons campertoilet schoon dan onze omgeving. Nu is het uiteraard niet alleen de kampeerder die tegen dit probleem aanloopt. Ook de wandelaar, fietser enzovoorts. Hoe normaal vinden we het eigenlijk om te poepen in de bosjes? Alleen bij hoge nood, of is het puur natuur?

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!