ZOEK BINNEN ARTIKELEN

Home Plasticvrije vakantie? Vijf tips
Plasticvrije vakantie? Vijf tips
Nieuws

Plasticvrije vakantie? Vijf tips

  1. 26 oktober 2018, 17:00
  2. 0 Reacties

We gebruiken het allemaal en het is overal: plastic. Ook op plekken waar we het liever niet zouden hebben, zoals in de zee. Helaas heeft toerisme een paar minder prettige gevolgen. Vervuiling van de mooiste plekjes. Daar zouden we toch beter op moeten letten.

Wegwerpplastic: Europees verbod per 2021

Op toeristische plekken als stranden, in bossen en berggebieden ligt veel dat daar niet hoort. Wegwerpplastic vooral. In grote hoeveelheden komt het in de natuur terecht.Daarom wil het Europese parement het vanaf 2021 grotendeels verbieden. Denk daarbij aan rietjes, bestek, borden, ballonstokjes, zakjes van dun plastic en roer- en wattenstaafjes. Maar we kunnen ons natuurlijk al eerder bewust worden van ons gedrag. Komt er bijvoorbeeld geen drinkwater uit de kraan, dan vinden we het normaal dat we flesjes water kopen. Als je echter twee liter per dag drinkt, zit je na twee weken vakantie op maar liefst 28 lege plastic flessen. Hergebruik van het eerste flesje zou een hoop afval schelen.

Verminder het wegwerpplastic door:

1. Hervulbare waterfles

Kun je op jouw vakantiebestemming uit de kraan drinken? Kijk het na op waterinhetbuitenland.nl. Kan het, neem dan een hervulbare waterfles mee. Kan het niet? Dat is natuurlijk geen reden om er niet heen te gaan. Maar gebruik ook dan zoveel mogelijk een hervulbare verpakking die je steeds weer opnieuw kunt gebruiken.

2. Neem je eigen boodschappentas mee, zodat je geen plastic tasje hoeft te gebruiken.

3. Zeg “nee” tegen plastic rietjes.

4. Neem je eigen shampoo, douchegel en bodylotion mee. Gebruik geen setjes van hotel of de camping, ook die zijn gemaakt van plastic.

5. Doe mee aan lokale beach clean ups. Zo doen we als toerist ook iets terug.

Wees je bewust van je zogenaamde single plastic use op vakantie. “Wegwerp plastic producten worden gemiddeld in vijf seconden gemaakt, vijf minuten gebruikt en vervolgens duurt het 500 jaar voordat het is afgebroken. Schokkend, toch?”, aldus Marloes van den Boogaard van USP Marketing PR. “In veel landen wordt afval niet goed verwerkt en eindigt het in de natuur”, vult Gerben Hardeman van ANVR aan. “De oceaan rondom Bali bijvoorbeeld ligt er vol mee. En dat zie je terug op de stranden. Zonde natuurlijk.” Door op je vakantiebestemming bewust om te gaan met het gebruik van single use plastic kan jij helpen om al die prachtige plekjes zo mooi mogelijk te houden.

VORIGE BERICHT VOLGENDE BERICHT

REAGEER OP DIT ARTIKEL

GERELATEERDE ARTIKELEN

MEER Nieuws NIEUWS