ZOEK BINNEN ARTIKELEN

Home Plan voor tolvignet in Wallonië
Plan voor tolvignet in Wallonië
Nieuws

Plan voor tolvignet in Wallonië

  1. 13 februari 2019, 17:00
  2. 0 Reacties

Goed voorbeeld doet goed volgen. De Waalse regering heeft oren naar de invoering van een tolvignet naar Oostenrijks voorbeeld. Met dezelfde prijzen zou dat Wallonië jaarlijks 50 miljoen euro opleveren. Wie geen vignet wil aanschaffen, moet de snelwegen mijden.

Tolvignet geen discriminatie?

Het voorstel komt van twee meerderheidspartijen in het Waalse parlement. Ze stellen een vignet voor naar het voorbeeld van Oostenrijk. Daar betaal je 9,20 euro voor een vignet dat 10 dagen geldig is. Twee maanden kost 26,80 euro en een jaar 89,20 euro. Het is de toerist die moet opdraaien voor de rekening, want de Waalse automobilist krijgt het geld via de wegenbelasting terug. Dat hebben de Walen dan weer afgekeken bij de Duitsers. Daarin worden de Walen sinds vorige week gesterkt door een advies van de advocaat-generaal van het Europese Hof. Die liet weten in deze regeling geen discriminatie te zien. Het zou daarmee zomaar eens kunnen dat we over een tijdje een tolvignet nodig hebben als we die fijne camping in de Ardennen willen bezoeken.

WallonieInvoering in 2020

Conclusie: ook Wallonië (het rood gekleurde deel van België op het kaartje hiernaast) zou niet discrimineren bij het invoeren van een dergelijke regeling. Carlo di Antonio, Waalse minister van Milieu, Ruimtelijke Ordening, Mobiliteit, Transport en Dierenwelzijn, laat weten dat de tol niet meteen wordt ingevoerd. Er is veel protest en de partijen zitten nog in de fase van de onderhandelingen. Ook zal een en ander worden besproken tijdens de tweemaandelijkse ontmoeting tussen de Waalse en Vlaamse mobiliteitsministers. Invoering zou pas kunnen in 2020, zo laten de partijen weten. Vlaanderen heeft al laten weten tegen het plan te zijn. Krijgt dus ongetwijfeld een vervolg.

 

 

VORIGE BERICHT VOLGENDE BERICHT

REAGEER OP DIT ARTIKEL

GERELATEERDE ARTIKELEN

MEER Nieuws NIEUWS