Overnachten in caravan of camper in Duitsland verboden

Luc Schaepkens

Ook in Duitsland stijgt het aantal coronabesmettingen. Daarom worden vandaag strengere maatregelen van kracht. Daaronder valt het verbod op toeristisch overnachten in een caravan of camper.

Toeristisch overnachten: verbod ter discussie

Vandaag wordt in Duitsland een nieuw pakket maatregelen van kracht. Hiermee wil het land het aantal besmettingen omlaag brengen. Voor het eerst horen we ook in Duitsland geluiden over het noodgedwongen afschalen van de reguliere zorg. Bars en restaurants moeten sluiten, wel mag er eten worden afgehaald. Dat is vergelijkbaar met de situatie in ons land. Je mag buiten bij elkaar komen met personen uit maximaal twee huishoudens. En het toeristisch overnachten in een caravan of camper is niet meer toegestaan. Naar verluidt blijven de maatregelen vooralsnog twee maanden van kracht.

Het verbod is omstreden. In kampeerland Duitsland ziet men – net als in Nederland – kamperen als zeer coronaproof. Het is in deze tijd de meest veilige manier van op vakantie gaan. Want je kunt zonder probleem afstand houden. De Duitse camperorganisatie Reisemobil Union heeft daarom een open brief aan Angela Merkel gestuurd. Daarin toont de organisatie begrip voor strenge maatregelen, maar niet voor het verbod op overnachten in een caravan of camper. Voorzitter Winfried Krag legt in het schrijven onder meer uit dat deze vakantievorm geen direct contact tot gevolg heeft. En daarmee niet te is vergelijken met een verblijf in bijvoorbeeld een hotel. Ook stipt hij fijntjes aan dat je binnen je eigen vier muren verblijft. In je eigen bed slaapt en eigen sanitair gebruikt.

Coronaproof op de camperpaats in eigen land.
Coronaproof op de camperpaats in eigen land.
Of op de camping in Duitsland.
Of op de camping in Duitsland.

Camperplaatsen en campings zijn juist veilig

Krag eist daarom een herziening van het verbod. Het moet mogelijk blijven om met een camper te reizen en op camperplaatsen te overnachten. Het is volgens hem niet uit te leggen dat je wel met een gewone auto van A naar B mag rijden, maar niet met een camper. Ook de economische gevolgen worden benoemd. Die zijn in een land met 1,3 miljoen caravans en campers enorm. De roep is dan ook om te kijken naar hotspots van besmettingen. Dat zijn campings en camperplaatsen aantoonbaar niet. Er is nog geen reactie op de open brief.

Duitsland
De mededeling op de site van een Duitse camperplaats.

Naar de site van de Reisemobil Union.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Luc Schaepkens

Redacteur