ZOEK BINNEN ARTIKELEN

Home Opladen elektrische auto net zo snel als tankbeurt
Opladen elektrische auto net zo snel als tankbeurt
WVTTK

Opladen elektrische auto net zo snel als tankbeurt

  1. 19 december 2018, 11:00
  2. 0 Reacties

Een elektrische auto net zo snel opladen als nu een tankbeurt duurt. Zover is het nog niet, maar die kant gaat de techniek wel op. Het Project FastCharge, waaraan o.a. Porsche meewerkt, heeft al een paar flinke stappen in die richting weten te zetten.

Eerste super-snellader staat in Duitsland

Te zware accu’s, te kleine actieradius, opladen duurt te lang, er zijn te weinig oplaadpunten, het is allemaal te duur. Natuurlijk is het niet moeilijk om de nadelen van elektrisch rijden op te sommen. Misschien zijn het er nog wel meer. Gelukkig zijn er ook mensen die in oplossingen denken. Zo staat er in Duitsland, tussen Ulm en Augsburg, aan de BundesAutobahn (BAB) 8, een prototype van een nieuw oplaadstation. Het ding heeft een capaciteit van 450 Kilowatt. Een elektrische Porsche met een 90 kWh accupakket ging daar tanken en  haalde een laadsnelheid van 400 kW. Oftewel in begrijpelijk Nederlands: om de eerste 100 kilometer actieradius in de accu’s te krijgen was er nog geen drie minuten nodig. Het laadstation is te gebruiken door alle auto’s met het in Europa gangbare CCS-systeem type 2 (Combined Charging System). Het kan vanaf nu door iedereen gratis worden gebruikt.

Elektrische auto

FastCharge

Het projekt FastCharge loopt sinds juli 2016. Het Duitse ministerie van verkeer heeft er tot nu toe 7,8 miljoen euro ingestoken. De Duitse nationale vereniging van waterstof- en brandstoftechnologie (NOW) coördineert het projekt.  Naast Porsche neemt ook BMW deel, verder doen o.a. Siemens (elektrotechniek) en Phoenix E-Mobility (laadtechniek) mee. Door zo kort mogelijke oplaadtijden moet het elektrische rijden aantrekkelijker worden. Een hogere capaciteit van de laders, nu al drie tot negen keer zo hoog, hoort daar bij. De nieuwe oplaadzuilen zijn geschikt voor zowel auto’s met 400 als met 800 Volt accu-systemen. De zuil past zich automatisch aan. De nieuwe elektrische (en al lang tot 2021 uitverkochte) Porsche Taycan heeft zijn accu’s binnen de 15 minuten helemaal vol. Dat nadeel lijkt daarmee verleden tijd.

VORIGE BERICHT VOLGENDE BERICHT

REAGEER OP DIT ARTIKEL

GERELATEERDE ARTIKELEN

MEER WVTTK NIEUWS

Ford en VW gaan samenwerken
WVTTK

Ford en VW gaan samenwerken

Volkswagen en Ford kondigen een samenwerking aan. Vanaf 2022 moeten de eerste gezamenlijk ontwikkelde auto’s te koop zijn. Te beginnen met pick-ups en lichte bedrijfswagens. Een groeiend segment waarin beide grootmachten samen willen optrekken….

  1. 3 februari 2019, 11:00
  2. 0 Reacties