Onze eigen Kip caravan: na lang zoeken eindelijk gevonden

Luc Schaepkens

Om maar meteen met deur in huis te vallen: we – als in Luc en vriendin Yvonne – hebben een tweedehands caravan gekocht. En dat was best wel een bevalling. Over een lange zoektocht en het uiteindelijke resultaat: onze eigen Kip caravan.

Weer een buscamper of toch een caravan?

Dat was onze eerste vraag. Want ik ben gewend aan de omgebouwde bestelbus als vakantieverblijf. Daar kampeer ik namelijk al bijna 40 jaar mee. Naar volle tevredenheid. Zo’n bus is een ongekend luxe bezit. Onze laatste bus bracht ons van min 17 graden in de Vogezen tot aan plus 47 graden in Toscane. En dan hebben we het nog niet over de dankbaarheid van verhuizende vrienden. De getransporteerde bankstellen en koelkasten. Of de kubieke meters tuinafval die naar het milieupark zijn gebracht. We wilden eigenlijk nooit meer zonder.

En dan mag je – als schrijver van deze onvolprezen site – met een gloednieuwe caravan op pad. Heel lang geleden – voor de eerste bus er kwam – hebben we wel eens de caravan van pa en ma meegenomen. Toen was het lachen, want hoe burgerlijk was dat wel niet? Bleek toen al best wel oké, zo’n ding. En ook nu merken we – Yvonne en Luc – dat de caravan ook zijn voordelen heeft. We blijven iets langer op dezelfde plek. Maar drie weken op dezelfde camping is nog steeds niet ons ding. Zal het ook nooit worden. We zien meer van de omgeving omdat we de auto kunnen pakken. En de extra ruimte en luxe is toch ook wel lekker. We besluiten de overstap te wagen en – na de verkoop van onze bus Daffie – voor een tweedehands caravan te gaan.

De Lander Graziella 401 toen we hem ophaalden.
De Lander Graziella 401 toen we hem ophaalden.

De zinloosheid van een wensenlijstje

Voordat we straks uitkomen bij onze Kip caravan vallen we echter eerst nog voor iets anders. Hoe dat komt lees je hier. Om het zoeken wat te vergemakkelijken maken we voor onszelf een wensenlijstje. Daar staat overigens niet de maat op. Want daarover blijken de meningen flink te verschillen. Waar Yvonne klein en knus voor ogen heeft, zie ik een ruime rondzit en een Frans bed verpakt in minstens zo’n 4,5 meter opbouwlengte. Wijselijk laten we dat dus in het midden. Wel willen we graag een luifel, een mover én een fietsenrek op de dissel. Maar ja, dan ga je kijken naar een 40 jaar oud snoepje en ben je meteen verkocht. En dat de Lander Graziela 401 dat allemaal niet heeft, ach. Maar wat is hij leuk.

De gekochte Lander staat in de stalling. Corona beheerst plots het nieuws. In september vorig jaar gaan we – tussen twee lockdowns door – op pad. We kiezen voor Duitsland. Veilig dichtbij en een heerlijk vakantieland. We staan met ons dopje op drie campings, onder andere aan de Rijn. Ja hoor, dit bevalt prima. We komen erachter dat – na jaren een etuiluifel te hebben gehad – een voortent opzetten ab-so-luut niet ons ding is. Dat we onze fietsen wel heel erg missen. En dat het opzetten van ons o-zo-leuke retro keukenkastje voor in de voortent als dagtaak dient te worden gezien.

We missen de fietsen, dus opnieuw zoeken

We willen toch de fietsen mee kunnen nemen. Een fietsenrek achterop de caravan is voor ons not done. Op de auto zien we ook niet zitten. We hebben net elektrische fietsen gekocht en zien ons die niet op onze hoge SUV tillen. In de caravan of op de dissel blijven als optie over. En dat past dus niet. Dus ons oude dopje op Marktplaats gezet en iemand anders er gelukkig mee gemaakt. Het wensenlijstje weer tevoorschijn gehaald en op pad. De nodige weekenden gaan we her en der kijken. We vallen voor een Dethleffs Camper, maar vinden hem toch te duur. Of beter, wij willen dat geld er niet aan uitgeven. We vallen voor een Hobby, maar twijfelen over de staalgeveerde as die eronder zit. We vallen voor een Chateau, maar die heeft haarscheurtjes in het front. Ook valt ons op wat een verschil er zit in hoe tweedehandse caravans worden aangeboden.

We zien caravans met een gedekte tafel, wijnfles en wijnglazen op de kampeerset onder de uitstaande luifel en een bloemetje. We zien caravans waarbij je eerst over een berg oude voortenten moet klimmen om er überhaupt bij te komen. De ene keer krijgen we een lekker bakje koffie en goede uitleg. De andere keren horen we na het melden: ‘ja, die staat daar’ om vervolgens niemand meer te zien. We horen meteen de minpunten en hoe die worden opgelost. En we horen de ‘van een oud vrouwtje geweest’-verhalen. Maar onze zoektocht is plotseling ten einde.

Duidelijk herkenbaar: de Kip. Hij lijkt op deze foto groter dan in het echt.
Duidelijk herkenbaar: de Kip. Hij lijkt op deze foto groter dan in het echt.

Trots op onze eigen Kip caravan

Honderden kilometers hebben we gereden om naar gebruikte caravans te gaan kijken. We hebben er nu een gekocht die op iets meer dan 30 kilometer van onze woonplaats stond. En ja, hij heeft alles wat op ons wensenlijstje staat. Een mover en een fietsenrek op de dissel. Er komt een gloednieuwe Thule-etuiluifel aan te hangen. Die is bij de afgesproken prijs inbegrepen. We krijgen FOCWA-garantie en vóór aflevering een beurt. Een aantal klusjes worden uitgevoerd, zodat hij tip top in orde is. We zijn er in ieder geval blij mee. Het voelt goed bij de verkoper en onze eerste eigen Kip caravan mag er gewoon zijn.

Het is een Kip 50 TDB Greyline Special geworden. Best groot, maar uiteraard goedgekeurd en ook knus bevonden door vriendin. Hij mag tot aan 1500 kilo wegen met een leeggewicht van 1190 kilo. Hij is van bouwjaar 2000 en we betalen er 5250 euro voor. Volgens de kentekengegevens van de site OVI is het inderdaad een tweedehands caravan. Want maar één geregistreerde vorige eigenaar. Voor wat het waard is, want dit gaat maar negen jaar terug. En de caravan heeft net zijn 20e verjaardag gevierd. De Kip caravan heeft een heerlijk ruime zithoek voorzien van blauwe kussens. De gele gordijnen steken daar mooi bij af. Een Frans bed. Veel lichtinval door drie dakluiken. Met meubels in wit en houttint. Dat doet lekker fris aan. Met onder andere vloerverwarming voor de koelere avonden. Yvonne en ik vinden de Kip mooi. Hij is niet wit en zijn vormgeving heeft iets eigens en eigenwijs. Daarbij ook nog van Nederlandse makelij, leuk toch.

Onze eigen Kip caravan heeft een lekkere ruime rondzit.
Onze eigen Kip caravan heeft een lekkere ruime rondzit.

Meer verhalen volgen

We gaan het allemaal zien. En jullie kijken mee als jullie dat willen. Want er zullen vast meer verhalen over onze tweedehands caravan volgen. Onze eerste eigen Kip caravan. We lopen vast tegen een paar zaken aan. Zo was onze eerste vraag: wel of geen caravanverzekering? Daarover later meer. Het wachten is nu op het eerste zonnetje. Dan gaan we hem uitproberen ergens in Nederland. Heb je ook een Kip caravan? En, hoe bevalt die? Nog Kip-tips voor ons? Of tips waar we als beginnende caravanner op moeten letten? We horen het graag van jullie.

Ben je niet op zoek naar een tweedehands caravan, maar naar een nieuw exemplaar? Voor meer info kun je videobellen met een Kip-adviseur. Kijk hiervoor op de site van Kip. Wist je dat je – in deze rare tijden – een nieuwe Kip caravan gewoon op je eigen oprit kunt kopen? Kip komt ermee tot aan de voordeur en laat hem graag aan je zien. Lees hier het hele artikel over een Kip caravan kopen vanaf je eigen oprit.

Wij vinden de combinatie van wit en houttinten in het interieur mooi.
Wij vinden de combinatie van wit en houttinten in het interieur mooi.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Luc Schaepkens

Redacteur