Noorderlicht kan van de bucketlist

Onderweg

En daarmee is het belangrijkste doel van deze reis wel gehaald.
Maar we gaan nog niet naar huis, want er staan nog een paar belevenissen op de planning.
Deze dag was al lekker begonnen, er waait een föhn vanuit de Noorse bergen. Die blaast niet alleen de lucht helemaal schoon, maar zorgt ook voor ongelooflijk hoge temperaturen voor de tijd van het jaar. Ik zie +7 voorbij komen waar het normaal tussen de 0 en -20 graden is. Is dit nou de opwarming van de aarde?

Noorderlicht

Aurora Borealis is de volledige naam voor het fenomeen dat door ons Noorderlicht genoemd wordt, een natuurverschijnsel dat nabij de aardpolen het meest voorkomt en ontstaat op de zon. Overigens heet hetzelfde fenomeen aan de Zuidpool, Zuiderlicht of Aurora Australis.  Zoals ik het begrijp moet er een opening in de atmosfeer van de zon zijn geweest waar elektronen en protonen richting de aarde worden afgevuurd. Een zonnewind brengt die deeltjes naar de aarde. Als de zonnewind snelheden tussen 400 en 600 kilometer per uur bereikt kunnen die deeltjes in de atmosfeer van de aarde terechtkomen. Een botsing met zuurstof en andere gassen in onze atmosfeer veroorzaakt dan het kleurrijke verschijnsel.

Sneeuwschoenwandeling

Want dat was de activiteit. De folder omschrijft een wandeling waarbij we, bij mooi weer, de prachtige sterrenhemel boven de berg Levi kunnen aanschouwen. Met een beetje geluk misschien ook een glimp van het Noorderlicht.
We verzamelen tegen acht uur ’s avonds en worden met 10 personen in twee busjes de berg op gebracht. Op zichzelf wel fijn dat we dat niet hoeven te lopen.
Eenmaal boven krijgen we apparaten aan onze schoenen die in tekenfilms nog wel eens als tennisrackets worden weergegeven. Ik vond ze er niet op lijken. Twee stokken erbij en we kunnen aan de wandeling. Op nog geen 150 meter hemelsbreed komen we bij een Lapse hut, er staan twee kaarsen voor de deur en binnen brand het vuur. Je ziet die dingen overal op de berg in de buurt van de piste staan. Hier worden wij onthaald met een versnapering en het typische Mehut, een warm zoet bessensap. Erg lekker, maar als je niet zo hoog in je suikers zit is het een behoorlijke dosis.

Eerst samen op temperatuur komen

Voordat we naar binnen gaan zien we echter al de strepen aan het firmament van de eerste Noorderlicht-verschijnselen. Dit keer gewoon met het blote oog. Ik maak verschillende foto’s en kan er eigenlijk geen genoeg van krijgen. Niet wetende wat ons nog te wachten staat.

Noorderlicht

We wandelen verder en voor we nog 300 meter gelopen hebben barst het spektakel redelijk los. Ik ga weer op de rem van de groep staan, statief uit de tas en camera erop. Niet de beste plek om te staan met een skilift in beeld of een afgebroken boom. Het gebeuren in de lucht heeft mij zo te pakken dat ik niet meer op de compositie let.

Als het een beetje afneemt wandelen we verder. Door de bossen en over de skipistes waar ik eerder vandaag mijn afdalingen nog maakte. Als we op de piste bij lift 4 zijn is al het omgevingslicht door de begroeiing geabsorbeerd en zien we ook de maan niet meer. Dan gaat het los in alle kleuren, wilde bewegingen die ik met de camera niet meer kan vastleggen. Het licht is zo sterk dat ik zelfs met de telefoon een plaatje kan maken. Korrelig, dat wel. Ik zou mijn sluitertijd moeten aanpassen maar alles gebeurt nu zo snel dat ik maar gewoon knip. Oh ja en niet vergeten te kijken. Wat een spektakel, nu ik het opschrijf komt het eigenlijk nog harder binnen dan toen ik op de berg stond.

Terug naar Levi

Hier kan niets meer overheen, de groep ligt languit op de sneeuw naar de dansende lichtlijnen te kijken. We zien alle kleuren voorbij komen, eerst eenvoudig groen maar langs rood en zilverachtig wit en blauw. Uiteindelijk komt het weer tot rust en lopen we naar een plek waar we Levi kunnen zien liggen. De toegift van vanavond is een strakke typisch groene streep die als een boog boven het dorp hangt. Alsof het gordijn wordt gesloten, de voorstelling is voorbij.

De toegift van vanavond

De wandeling duurde door de uitzonderlijke activiteit in de lucht een uur langer dan gepland. Na het langlaufen van gisteren en het skiën van vandaag beginnen mijn spieren het een beetje op te geven. We hadden onszelf nog een glas champagne beloofd, maar dat zit er gewoon niet meer in. Uitgeput maar zeer voldaan ploffen we in bed. Morgen is er weer een dag.

Morgen

Mogen we op ons gemak in een slee achter een rendier zitten. Minder spectaculair maar vast niet minder leuk.
Deze reis was niet mogelijk geweest zonder de hulp van de volgende bedrijven: Niesmann+Bishoff, van Venrooy Motorhomes, Scandlines ferrys, Swedish Campings, Visit Denmark en Visit Finland.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Relevant