zwarte zaterdag

Zwarte zaterdag: topdrukte op de Europese snelwegen

Martine van Kuler

Niet één zwarte zaterdag op de Autoroute du Soleil, maar vijf! De Nederlandse vakantieganger die deze zomer Frankrijk bezoekt kan zijn borst natmaken. Denk niet dat het in Duitsland, Oostenrijk en Italië wel mee zal vallen, want ook daar verwacht de ANWB flinke files. Wat nu?

De ANWB waarschuwt voor topdrukte op de Europese snelwegen in juli en augustus. Dat Schiphol in de zomermaanden minder passagiers kan verwerken leidt waarschijnlijk tot nog meer drukte. Waar de Franse Autoroute du Soleil normaliter één zwarte zaterdag per rijrichting kent, zijn er deze zomer naar verwachting vijf. Op 9, 23 en 30 juli en 6 en 13 augustus kun je de populaire Franse snelweg beter mijden, zo meldt de ANWB. Ik moest even slikken toen ik dat las, want zaterdag 30 juli had ik bestempeld als reisdag. In Frankrijk…

Zwarte zaterdag Oostenrijk
Ook in Duitsland en Oostenrijk kan het flink druk worden!
Zwarte zaterdag Oostenrijk
Ook in Duitsland en Oostenrijk kan het flink druk worden!

Niet alleen zwarte zaterdag in Frankrijk

Een alternatieve bestemming overwegen heeft weinig zin. Ook in andere Europese landen kun je topdrukte verwachten. In Oostenrijk wordt zelfs overwogen het verkeer gedoseerd over de bergpassen en via de tunnels richting Italië, Kroatië en Slovenië te laten gaan. En dat kan dan weer leiden tot opstoppingen in Duitsland. Die komen nog bovenop de wegwerkzaamheden bij onze oosterburen die toch al tot vertragingen leiden.

Wisseldagen bij accommodaties

Het advies van de ANWB is dan ook: reis niet op zaterdag. Maar dat is makkelijker gezegd dat gedaan, realiseert ook Arnoud Broekhuis van ANWB Verkeersinformatie zich. Veel accommodaties huur je immers van zaterdag tot zaterdag. We zien dat er meer en meer wordt gewisseld van reisbestemming op zaterdag. Vroeger bleef men twee of drie weken op één plek, nu zien we dat er soms elke week van accommodatie en bestemming wordt gewisseld, wat tot extra verkeersdrukte leidt.”

Kampeerders die met eigen tent, caravan of vouwwagen op vakantie gaan, hebben mazzel. Zij kunnen in principe op elke dag van de week aankomen. Ook ik ga met een eigen kampeermiddel op vakantie. En toch heb ik de eerste camping geboekt met aankomstdatum op zondag, met als gevolg dat zaterdag een reisdag is. Waarom niet een paar dagen later? Simpelweg, omdat ik wil vertrekken zodra mijn vakantie ingaat. En daarin zal ik vast niet de enige zijn.

zwarte zaterdag péage
Reken op lange rijen bij de tolpoortjes.
zwarte zaterdag péage
Reken op lange rijen bij de tolpoortjes.

Zwarte zaterdag: meer dan alleen files

Begeef je je op zwarte zaterdag toch op de weg, dan moet je rekenen op flink wat extra reistijd. Niet alleen vanwege files waarin je ongetwijfeld terechtkomt. Reken ook op drukte bij de tolpoortjes, lange rijen bij tankstations, koude frieten bij wegrestaurants en verstopte toiletten bij de Aires. Is dit alles voor jou onderdeel van de vakantiepret, ga dan vooral op zwarte zaterdag de weg op. Ik bezin eer ik begin, en heb besloten op vrijdag te vertrekken. Dan bivakkeren we de beruchte zaterdag 30 juli ergens op een camping en leggen we zondag het laatste stukje af. Is dit voor jou geen optie, dan wens ik je hierbij veel sterkte toe. Een goedbedoeld advies: zorg voor genoeg eten en drinken in de auto. Reis je met kinderen? Geef ze iets waarmee ze even zoet zijn. Een filmpje doet het altijd goed, net als kleine cadeautjes die ze om de zoveel kilometer mogen uitpakken. Fijne vakantie!

Ben je benieuwd naar de voorspelde drukte op jouw reisdag? Kijk dan op de verkeersdruktekalenders van de ANWB.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!