Zwarte Zaterdagen 2024 – extra files door de Olympische Spelen in Parijs

Martine van Kuler

Van één Zwarte Zaterdag is in de zomermaanden allang geen sprake meer. De Europese wegen stromen tegenwoordig op meerdere dagen vol. Vakantiegangers die deze zomer van en naar Zwitserland en Italië rijden, krijgen te maken met flinke files.

Van de Duitse Autobahn en de Franse Route du Soleil tot de Zwitserse Gotthardtunnel en Oostenrijkse Brennerpas, ook deze zomer staan er gegarandeerd files. Op de zaterdagen 27 juli en 3 augustus 2024 is het Zwarte Zaterdag in Frankrijk. Maar ook in andere landen kleurt deze datum donker, wat betekent dat je onderweg op topdrukte kunt rekenen.

Files door de Olympische Spelen in Parijs

Op de ringweg van Parijs is het vrijwel altijd druk, maar deze zomer doe je er helemaal goed aan de Franse hoofdstad te vermijden. Tenzij je de Olympische Spelen gaat bezoeken. Wil je tóch via Parijs naar het zuiden rijden, dan moet je extra reistijd incalculeren. Op de ringweg zijn namelijk rijstroken gereserveerd voor Olympiërs. En een rijstrook minder betekent nou eenmaal meer files.

Een alternatief is bijvoorbeeld om via de westkant van Parijs over de A86 te rijden. Een nadeel van deze route is dat de Duplextunnel op deze weg alleen toegankelijk is voor personenauto’s en combinaties die niet hoger zijn dan twee meter. Ook motoren, vrachtauto’s en campers zwaarder dan 3500 kilo en voertuigen op lpg mogen er niet doorheen. Een andere route is La Francilienne, deze loopt via Nanterre naar het zuiden van Parijs waar je via Orsay en Les Ulis weer op de A10 richting Bordeaux komt. Voor Parijs de afslag naar Amiens nemen en dan via de A29 en A28 over Rouen naar Le Mans rijden, is ook een optie.

Zwarte Zaterdag: meer dan alleen files

Reizen op Zwarte Zaterdag heeft meer nadelen dan files alleen. Reken ook op drukte bij de tolpoortjes, lange rijen bij tankstations, koude frieten bij wegrestaurants en verstopte toiletten bij de Aires.

Wil je per land weten hoe de verwachting is? Kijk dan eens op de site van de ANWB. Daar vind je de handige Verkeersdruktekalenders. Hier kan je zien wat in de zomer van 2024 de verwachte drukte is in België, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Italië en Spanje.

Wil je tóch reizen op een van de drukke dagen? In dit artikel vind je tips om de autorit zo aangenaam mogelijk te maken.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!