Zuid-Zweden als vakantietip: dichtbij met rust en ruimte

Luc Schaepkens

Zuid-Zweden is dé plek om te genieten van rust en ruimte. De regio's Skåne en Småland zijn populair. We zetten enkele activiteiten op een rijtje en tippen een camping in Zuid-Zweden.

Zweden

Op dit moment staat Zweden weer op kleurcode geel. Deze vakantietip is daarmee in overeenstemming met de geldende reisrestricties. Vrij reizen naar Zweden is weer toelaten. Bekijk een aantal covid-vriendelijke initiatieven in Skåne en Småland en zetten lees het laatste nieuws.

Vakantietip Zuid-Zweden: vergeet je fiets niet

BikingSouthEast lanceert nieuwe trailbike-gebieden

Wat dacht je van wat actie in de Zweedse natuur? Dan is een rondje stigcykling – oftewel trailfietsen – zeker iets voor jou. BikingSouthEast is een netwerk van mountainbikeroutes in het oosten van Småland en op het eiland Öland. Binnenkort lanceert het netwerk drie nieuwe trailbike-routes. Dat brengt de totale lengte van de in totaal veertig routes op 120 kilometer. Verken ongestoord de Zweedse natuur en de uitgestrekte bossen. De moeilijkheidsgraad van de routes gaat van groen tot zwart. Veel routes zijn daarmee ook zeer geschikt voor families met kinderen.

Nieuw fietshotel nabij Isaberg Mountain Resort

In het noord-oostelijke deel van Småland opent een gloednieuw fietshotel: Hestra Guesthouse. Dit kleinschalige hotel richt zich volledig op fietsliefhebbers. Alle faciliteiten die fietsers nodig hebben zijn aanwezig. Van afsluitbare garages, via droogruimtes tot gereedschapssets. Zelfs de kamers zijn met fietsdecoraties ingericht. Uiteraard kun je er fietsen huren om de omgeving mee te verkennen. Een bakkerij en café zijn momenteel in aanbouw. Het guesthouse ligt vlak in de buurt van vakantiepark Isaberg Mountain Resort. Hier veel fietsmogelijkheden en andere outdooractiviteiten.

Foto: Robert Brolin/Isaberg Mountain Resort
Foto: Robert Brolin/Isaberg Mountain Resort

Slapen in de mooiste natuuraccommodaties

Overnachten in het nieuwe natuurhotel in Åsljunga

Het nieuwe Nature Shelter Hotel in Åsljunga (Skåne) doet zijn naam eer aan. Want alles draait hier om de omringende natuur. Peddelen, fietsen of wandelen op de wandelroute Skåneleden; alles kan. Toch zorgen de eigenaren ook voor het stadse gevoel. “We zitten midden in de natuur, maar het moet wel een beetje trendy aanvoelen”, zeggen Jeanette Gostomski en Peter Bengston.

Back to basic in Småland, camping in Zuid-Zweden

Ben je meer op zoek naar het wildernisgevoel? Dan is Camping Hätteboda een absolute aanrader. Deze camping in Zuid-Zweden ligt ten zuiden van Växjö in Zuid-Småland. Het is de meest zuidelijke camping in deze pure wildernis. Hier ga je terug naar de basis. Zo is er geen elektriciteit. Om te koken hak je je eigen hout. Dat gebruik je ook om de sauna mee te verwarmen. Je bent hier letterlijk en figuurlijk ver weg van de bewoonde wereld en dus op jezelf aangewezen. De dichtstbijzijnde winkel is 6 kilometer verderop. Tegen een beetje stilte moet je wel kunnen, want meer dan wat vogeltjes hoor je hier niet op deze camping in Zuid-Zweden.

Camping Hättaboda.
Camping Hättaboda.

Eten in de natuur

Nieuwe Edible Country tafel op het eiland Ven

Eten middenin de natuur. Dat kun je aan de tafels van Edible Country. In Skåne is sinds kort een derde tafel te vinden, die staat op het eiland Ven. Dit kleine eiland in de Sont tussen Denemarken en Zweden is een populaire fietsbestemming. De tafel wordt gerund door House of Ven. ‘The Edible Country’ is een doe-het-zelf gourmetrestaurant waar je een groot deel van het menu – samengesteld door een chef-kok – uit de natuur haalt en kookt in de buitenlucht. Alle Edible Country-tafels hebben hun eigen lokale menu, met ingrediënten die je zelf kunt vinden in de directe omgeving.

Meer informatie over Zuid-Zweden is te vinden op de websites van de Zuid-Zweedse regio’s SkåneSmåland en Öland.

Foto: Islandofven.com
Foto: Islandofven.com

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Luc Schaepkens

Redacteur