zonnebrandcrème verbrand
Sunburn. Girl got a Sunburn. Red painful skin on back that feels hot to the touch after beach visits. Use Sunscreen or UV protection cream. Summer vacation on ocean beach. White Isolated background.

Smeren, smeren, smeren – Dit moet je weten over zonnebrandcrème!

Martine van Kuler

Bakken op het strand, dobberen op een luchtbedje of op een terrasje genieten van de laatste zonnestralen. Veel kampeerders zijn niet vies van een beetje zon. Daar is helemaal niks mis mee, mits je goed smeert met zonnebrandcrème. En juist daarover bestaan nog steeds veel misverstanden.

De cijfers liegen er niet om: het aantal mensen met huidkanker stijgt zorgwekkend snel. Uren bakken in de zon met slechts een olietje zonder beschermingsfactor op je lijf was vroeger doodnormaal. Alles voor dat mooie bruine kleurtje. Inmiddels weten we beter en smeren de meeste mensen zich gelukkig in met zonnebrandcrème. Maar waar moet je op letten als je een zonnebrandcrème koopt? Hoe vaak moet je smeren en hoe zit het ook alweer met die beschermingsfactoren?

Wat betekenen SPF, UVA en UVB?

Op iedere verpakking zie je de letters SPF, UVB en – als het een goede zonnebrandcrème is – UVA terug. UV is de ultraviolette straling die van de zon afkomstig is. De A staat voor Aging, het deel van die straling dat zorgt voor huidveroudering. De B betekent Burning, ofwel verbranden. SPF is de afkorting van Sun Protection Factor. Deze geeft aan hoeveel uv-B-straling de zonnebrandcrème kan absorberen of reflecteren.

De SPF-factor geeft aan hoe lang de zonnebrandcrème bescherming biedt tegen uv-stralen. Verbrand je normaal na 10 minuten, dan gebeurt dit met factor 30 pas na 10 x 30 = 300 minuten. In theorie tenminste, want of dit echt zo is, hangt ook nog af van de hoeveelheid zonlicht waaraan de huid kan worden blootgesteld. En die wordt dan weer bepaald door bijvoorbeeld de uv-index, het tijdstip van de dag en de plek op aarde. Dus zeggen dat je met een SPF 30 dertig keer langer kunt zonnen is te kort door de bocht.

 

SPF Zonnebrandcrème
Wat houdt SPF 50 precies in?
SPF Zonnebrandcrème
Wat houdt SPF 50 precies in?

Hoe moet je je insmeren met zonnebrandcrème?

Is één keer per dag insmeren genoeg? We helpen je maar meteen uit de droom, want het antwoord daarop is nee. Je kunt nog zo’n hoge beschermingsfactor aanbrengen, maar dan nog zul je je meerdere keren per dag moeten insmeren. Geen enkele zonnebrandcrème behoudt zijn werking de hele dag. In Europa mag dit dan ook niet meer worden geclaimd. Hoe vaak je moet smeren is echter voor iedereen anders. Welk huidtype heb je, wat is kracht van de zon en wat ben je aan het doen? Na zwemmen, zweten of afdrogen is opnieuw insmeren nodig. En buiten dat is het sowieso verstandig het iedere twee uur opnieuw aan te brengen. En ga dan niet voor een laagje, maar voor een laag.

Wij Nederlanders staan bekend als een zuunig volkje. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat we te weinig zonnebrandcrème gebruiken. Gebruik minimaal zeven theelepels per smeersessie: één theelepel crème voor gezicht en hals, twee voor armen en schouders, twee voor borst, buik en rug en twee voor benen en voeten. Herhaal dit dus iedere twee uur. Ja, óók als je waterproof zonnebrand gebruikt, want in feite bestaat dat helemaal niet.

Sterker nog, de term waterproof mag niet eens meer gebruikt worden op verpakkingen van zonnebrandproducten, omdat het misleidend is. De beschermingsfactor loopt namelijk altijd terug bij transpireren en zwemmen. Volgens Europese regels mag de term waterresistent of waterbestendig wel. Dit mag echter alleen worden vermeld als na twee keer 20 minuten in het water de oorspronkelijke zonbeschermingsfactor met maximaal 50 procent is afgenomen.

Feiten en fabels over zonnebrandcrème
Feiten en fabels over zonnebrandcrème

Zonnebrandcrème en make-up

Zonnestralen zorgen voor een kek bruin kleurtje, maar zorgen er ook voor dat je huid veroudert. Lees: je krijgt rimpels. De vrouwen van de Campingtrend-redactie smeren dan ook het hele jaar door zonnebrandcrème op hun snoet, weer of geen weer. Zeker in de wintermaanden gaat er ook nog een laagje make-up op. Maar smeer je zonnebrandcrème er eigenlijk over of onder en hoe zit het je dagcrème?

Onderzoeksarts cosmetische dermatologie Jetske Ultee legt het uit op haar website. ‘Breng je zonnebrandcrème bij voorkeur onder je make-up, maar bovenop je moisturizer (dagcrème) aan, zo schrijft ze. Laat je zonnebrandcrème vervolgens een kwartiertje inwerken. Daarna kun je je make-up aanbrengen.’

Is make-up of dagcrème met een beschermingsfactor dan geen beter idee? Makkelijker is het misschien wel, maar toch raadt Jetske het niet aan. ‘Hoewel het in de winter prima is om je huid te beschermen met een foundation of dagcrème met een SPF, ben ik er in de zomer toch voorstander van om een apart zonnebrandproduct te gebruiken. Een foundation (of poeder) breng je namelijk nooit dik genoeg aan om echt de bescherming te krijgen die op de verpakking staat.’

insmeren zonnebrandcrème
insmeren zonnebrandcrème

Feiten en fabels over zonnebrandcrème

Natuurlijk hebben wij meer verstand van kamperen dan van zonnebrandcrème (al hebben we voor dit artikel echt wel gedegen onderzoek gedaan), maar één ding weten we wel: we moeten smeren, smeren, smeren.

Wil je meer weten over zonnebrandcrème? In dit artikel vind je fabels en feiten.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!