Tempo 100 sticker vouwwagen caravan

Zó regel je een Tempo 100 sticker voor je caravan of vouwwagen

Marije Onderwaater

Heb jij een caravan of vouwwagen? En ga je dit jaar op vakantie naar Duitsland of rij je er doorheen? Dan is het de moeite waard om in het bezit te komen van een Tempo 100 sticker. Met deze speciale ontheffing mag je met een aanhanger op de snelweg 100 km/u rijden in plaats van 80 km/u. Let op: regel dit op tijd.

Vind jij het heerlijk om op je dooie gemak door Duitsland te kuieren en vind je 80 km/u wel prima? Dan mag je dit artikel overslaan. Als je toch liever iets meer gas geeft met je caravan of vouwwagen, kan je beter verder lezen. Want met de ontheffing mag je weliswaar 20 km/u harder rijden op de snelweg; die Tempo 100 sticker krijg je niet zomaar cadeau.

Tempo 100 sticker voor voertuigcombinatie

De Tempo 100 sticker geldt voor de gehele voertuigcombinatie: de aanhanger plus de trekauto. Blijft je caravan of vouwwagen hetzelfde, maar koop je een nieuwe auto, let er dan op dat hij nog steeds aan de juiste voorwaarden voldoet.

Voorwaarden trekauto

 • ABS-remsysteem
 • Ledig gewicht van maximaal 3500 kg, dit kun je checken op je kentekenbewijs

Voorwaarden aanhanger (vouwwagen of caravan)

 • Een ingeslagen chassisnummer
 • Een oplooprem
 • Hydraulische schokdempers
 • Banden die niet ouder dan 6 jaar zijn*
 • Banden met juiste loadindex en snelheidscodering van minimaal 120 km/uur (L)*
 • Een goedgekeurde anti-slingerkoppeling*

* Zie de alinea hieronder voor uitleg.

Bandenleeftijd en loadindex

Bandenleeftijd

De leeftijd van de banden check je als volgt: zoek op je band het DOT-nummer op. De laatste vier cijfers van dit nummer geven de productiedatum aan. Stel, er staat 2919. De eerste twee cijfers staan voor de week en de laatste twee cijfers voor het jaar. Wanneer er 2919 staat zijn de banden dus geproduceerd in week 29 van 2019.

Loadindex

Ook de loadindex is aan de banden af te lezen. Het staat in het rijtje cijfers naast de bandenmaat en is over het algemeen een getal tussen de 80 en 98.

Anti-slingerkoppeling

De volgende zijn goedgekeurd:

 • AL-KO AKS ( 1300/2000/2004/2004XL/3004/3504)
 • Westfalia (SSK 3)
 • Winterhoff (WS 3000D/WS 3000H/WS 3000L/WS 3000LB/WS 3500)
 • BPW (ZKAS 1.35-1/3.0-1/3.5-1)
 • Knott (KS 25/KS 30/KS 35)

Heb je een goedgekeurde anti-slingerkoppeling, dan mag het maximaal beladen gewicht van de caravan of vouwwagen maximaal 100% van het trekkende voertuig zijn. Het maximaal beladen aanhangwagengewicht mag hoogstens 120% van het ledig gewicht van het trekkende voertuig zijn. Ben je niet in het bezit van een anti-slingerkoppeling of heb je een afgekeurd exemplaar? Dan geldt dat het maximaal beladen gewicht van de caravan of vouwwagen maximaal 80% van het trekkende voertuig zijn. Het maximaal beladen aanhangwagengewicht mag hoogstens 110% van het ledig gewicht van het trekkende voertuig zijn.

En is jouw aanhanger niet voorzien van een oplooprem en/of hydraulische schokdempers? Reken dan op een maximaal beladen gewicht van hoogstens 30% van het ledig gewicht van het trekkende voertuig.

Dekra sticker certificaat
Dekra sticker certificaat

Keuring bij dealer of thuis

Nieuwe caravans en vouwwagens kan je vaak bij de dealer kopen inclusief de ontheffing. Toch zijn er nog genoeg kampeeraanhangers die de ontheffing niet hebben. Om de Tempo 100 sticker in bezit te krijgen, kan je in Nederland contact opnemen met Dekra of TÜV Nord, die beiden keuringen uitvoeren en certificaten uitgeven. Een keuring kan plaatsvinden bij een caravan- of vouwwagendealer. Dekra biedt ook de mogelijkheid om de keuring bij je thuis uit te voeren, mits er voldoende ruimte is om om de aanhanger heen te lopen.

Schokdempers

Het kan gebeuren dat jouw vouwwagen of caravan nog geen schokdempers heeft. In dat geval moet je deze eerst laten installeren voordat je in het bezit van de ontheffing kunt komen.

Keuring Tempo 100 vouwwagen
Keuring van Marije's vouwwagen
Keuring Tempo 100 vouwwagen
Keuring van Marije's vouwwagen

Onbeperkt geldig

Voldoet jouw voertuigcombinatie aan de voorwaarden voor een Tempo 100 sticker? Dan krijg je de sticker samen met een certificaat thuisgestuurd. Dit certificaat moet je onderweg kunnen laten zien. De ontheffing blijft onbeperkt geldig, mits jouw voertuigcombinatie aan de gestelde eisen blijft voldoen. Blijf hier dus alert op.

Regel je Tempo 100 sticker op tijd

Na de keuring ontvang je het certificaat en de sticker binnen tien werkdagen thuis. Dit betekent dat je een Tempo 100 sticker niet nét voor vertrek kunt regelen, want dan heb je hem misschien niet vóór je vakantie binnen. De sticker plak je achterop je caravan of vouwwagen.

Tempo 100 sticker caravan
De Tempo 100 sticker op de Love2camp-caravan van Martine.
Tempo 100 sticker caravan
De Tempo 100 sticker op de Love2camp-caravan van Martine.

Tempo 100 sticker samengevat

Wat is een Tempo 100 sticker?

Met de Tempo 100 ontheffing mogen auto’s met een caravan, vouwwagen of aanhanger op de Duitse snelweg 100 km/u rijden in plaats van 80 km/u. Bij het certificaat hoort een sticker.

Waar plak ik een Tempo 100 sticker?

De sticker plak je goed zichtbaar op de achterkant van je vouwwagen of caravan.

Wat kost een Tempo 100-keuring?

Afhankelijk van waar en hoe je hem laat keuren tussen ca. 140 en 175 euro.

Waar kan ik terecht voor een Tempo 100 sticker?

Op de websites van Dekra en TÜV Nord vind je alle informatie over het aanvragen van een keuring en dealers waar je terechtkunt.

Hoe lang duurt het voor ik de Tempo 100 sticker in huis heb?

Tien werkdagen.

Hoe lang is de Tempo 100 ontheffing geldig?

Onbeperkt. Let er wel op dat je voertuigcombinatie aan de juiste eisen blijft voldoen. Houd ook de leeftijd van je caravan- of vouwwagenbanden in de gaten.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Marije Onderwaater

(Eind)redacteur

I love slapen onder een tentdoek! Met mijn vriend en onze zoons van 11 en 14 jaar ga ik graag op pad met onze Campooz Fat Freddy tenttrailer. Het liefst naar een zonnig land! Stiekem vind ik met een camper op pad gaan trouwens ook héél leuk! Dat tentdoek denk ik er dan wel even bij…