kasteel Vianden Luxemburg

Zien en doen in Luxemburg

Martine van Kuler

Dat Luxemburg meer te bieden heeft dan goedkope benzine las je vorige week al op Campingtrend. Maar wat moet je zeker zien en doen in Luxemburg? Zet deze vijf uitstapjes maar op de to-do lijst.

Kasteel Vianden

Van alle kastelen die Luxemburg rijk is, is dat van Vianden het meest in trek bij bezoekers. En dat is niet voor niets. Het indrukwekkende bouwwerk is tussen de 11e en 14e eeuw gebouwd. Lang was het in handen van de groothertogelijke familie, maar in 1977 ging het over naar de staat. Het kasteel werd gerestaureerd en in zijn oude glorie hersteld. Anno 2023 behoort kasteel Vianden tot een van de belangrijkste historische monumenten van Europa.
Kijk op de website van kasteel Vianden voor meer info en tickets.
kasteel Vianden Luxemburg
Kasteel Vianden is zeker een bezoek waard.
kasteel Vianden Luxemburg
Kasteel Vianden is zeker een bezoek waard.

Kazematten in Luxemburg

Ook de kazematten in Luxemburg-Stad trekken ieder jaar veel toeristen. Je hebt de Bock-kazematten en de kazematten van de Petrusse. Beide staan op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Struin door de gangen van het ondergrondse verdedigingsbolwerk, ontdek de oude kanonnen en geniet van het uitzicht dat de gaten in de vestingmuur bieden.

Route du Vin door de Moezelvallei

Moezelwijn associeert men al snel met Duitsland, maar ook in de Luxemburgse Moezelvallei staan volop wijngaarden. Ben je een liefhebber, volg dan de 42 kilometer lange Route du Vin tussen Schengen en Wasserbillig. Onderweg kom je langs wijngaarden en schattige wijndorpjes als Grevenmacher, Stadtbredimus en Remich. De Route du Vin is zowel per auto als per fiets af te leggen. Ga je liever wandelen – handig als je hier en daar een proeverij meepikt – dan kun je het Moezelpad nemen.
Wijn Moezel
Tip voor wijnliefhebbers: de Luxemburgse Moezelvallei.
Wijn Moezel
Tip voor wijnliefhebbers: de Luxemburgse Moezelvallei.

Esch-sur-Sûre

Dit kleine plaatsje in de vallei van de Sûre behoort tot de mooiste dorpjes van Luxemburg. Het historische centrum doet middeleeuws aan en aan de waterkant vind je vele terrasjes. Voor een echt mooi uitzicht wandel je naar boven, naar de ruïne van wat ooit het oudste kasteel van het Groothertogdom was. Vanaf het bouwwerk, dat voor iedereen toegankelijk is, is Esch-sur-Sûre met zijn smalle straatjes goed zichtbaar.
esch-sur-sure
Esch-sur-Sûre behoort tot de mooiste dorpjes van Luxemburg
esch-sur-sure
Esch-sur-Sûre behoort tot de mooiste dorpjes van Luxemburg

Luxemburg met kinderen: Parc Merveilleux

Tot slot een tip voor gezinnen: Parc Merveilleux in Bettembourg. Sneeuwwitje, Roodkapje, Assepoester en andere sprookjesfiguren komen tot leven in dit attractiepark. Maar er is meer dan alleen een sprookjesbos. Parc Merveilleux herbergt namelijk de enige dierentuin die Luxemburg rijk is. En dan zijn er ook nog speeltuinen, mini-autootjes en een treintje. Kortom, een ideaal dagje uit voor gezinnen. Kijk op de website van Parc Merveilleux voor meer informatie.
Parc Merveilleux
Parc Merveilleux kunnen kinderen vast wel waarderen.
Parc Merveilleux
Parc Merveilleux kunnen kinderen vast wel waarderen.

Zien en doen in Luxemburg

Dit lijstje van vijf is natuurlijk veel te kort, want er is zoveel leuks te zien en doen in Luxemburg. Heb jij nog leuke tips? Deel ze dan vooral op onze Facebookpagina. Meer weten over Luxemburg? Check dan dit artikel.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!