Z-Triton: camper, boot én elektrische fiets ineen

Martine van Kuler

Soms zie je iets waarvan je denkt: Wàt is dat? Dat is dus precies wat we ons afvroegen toen we de Z-Triton zagen. Is het een boot? Een camper? Een e-bike? Het antwoord is even simpel als opmerkelijk: Z-Triton is het allemaal. De hoogste tijd dus voor een kennismaking.

Z-Triton

Stel je voor: je bent op fietsvakantie. Al genietend van de omgeving kom je plotseling uit bij een meer. Je moet toch echt naar de overkant, maar helemaal om het meer, dat is nog wel heel ver trappen. Daar heb je geen zin in, dus je stapt af, klapt de wielen in, schuift de buitenboordmotor uit, duwt je fiets het water in en vaart naar de overkant. Een utopie? Niet met de Z-Triton.

Duurzaam amfibievoertuig uit Letland

De Letse ontwerper Aigars Lauzis is de bedenker van het opmerkelijke voertuig. Hij woonde enige tijd in Londen en besloot vanuit daar een fietstocht te maken naar Tokio. Onderweg had hij genoeg tijd om na te denken en zo ontstond het idee van de Z-Triton: een fietscamper waarmee je ook kunt varen. Zes jaar en 31.000 kilometer later was het prototype daar.

Trap je je niet helemaal suf met de Z-Triton? Dat schijnt mee te vallen. Twee 250 watt-motoren zorgen voor de nodige trapondersteuning. Met de 36 volt-accu kun je op vlak terrein ongeveer 40 kilometer afleggen. Lauzis gebruikte louter milieuvriendelijke materialen. Groene stroom wordt opgewekt door zes zonnepanelen die op het oppervlak van de boot zijn geïnstalleerd.

Overnachten in de Z-Triton

Even terug naar de fietstocht. Je bent het meer overgestoken en geniet van de ondergaande zon boven het water. Eigenlijk moet je nog verder fietsen, want kun je wel slapen in the middle of nowhere? Ja, dat kan! Met twee bankjes en een inklapbare tafel is de Z-Triton van binnen klein, maar fijn. En handig, want je kunt het geheel ombouwen tot een bed van twee meter lang en 85 centimeter breed. Oke, heel riant is het niet, maar als je alleen bent of met je grote liefde dan is het natuurlijk helemaal prima.

Volgend jaar op vakantie met de Z-Triton?

Ben je nou zo enthousiast over de Z-Triton, dat je denkt: die wil ik hebben! Dat kan. Maar wil je er al snel mee op vakantie? Naaaah, dat gaat waarschijnlijk niet lukken. Tenzij de productie ineens heel snel gaat. Op deze website kun je in ieder geval alvast een exemplaar reserveren. De prijs van een Z-Triton ligt waarschijnlijk rond de 12.000 euro. Maar daar heb je dan wel een camper, boot én elektrische fiets voor.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!