winterkamperen in een yurt

Winterkamperen in een tipi of yurt

Martine van Kuler

Een knisperend kampvuurtje en een warme chocolademelk of glühwein voor het slapengaan. Als je mazzel hebt, word je wakker in een witte wereld. Winterkamperen heeft zo zijn charmes. Wil je het eens uitproberen? Op verschillende natuurkampeerterreinen van Staatsbosbeheer kun je winterkamperen in een tipi of yurt.

Winterkamperen. De een vindt het heerlijk, de ander moet er niet aan denken. Behoor je tot de laatste categorie, dan raden we je aan het gewoon eens te proberen. Ja, het is soms even afzien, maar je krijgt er zoveel voor terug. En nee, dan doelen we niet alleen op koude vingers of wintertenen. Winterkamperen is vooral tot rust komen en één zijn met de natuur. Wil je het jezelf nog enigszins comfortabel maken, dan kun je kiezen voor een kant-en-klare tent die is ingericht op winterkamperen. Je vindt ze op verschillende natuurkampeerterreinen van Staatsbosbeheer.

Winterkamperen in een tipi

Op drie natuurkampeerterreinen van Staatsbosbeheer – Uteringskamp, Borger en De Veenkuil – kun je winterkamperen in een tipi. Deze staat voor je klaar compleet met houtkachel en inventaris. Wel moet je zelf een warme slaapzak en kussen meenemen. Schapenvachten en wollen dekens zijn te huur evenals een buitenkeuken of een keukentipi. De tipi’s zijn te huur via tipiskamperen.nl. Hier vind je ook meer informatie over de inventaris, de prijzen en de do’s en don’ts als je gaat winterkamperen.

Winterkamperen Yurt
Winterkamperen in een Yurt op Nomadsland.
Winterkamperen Yurt
Winterkamperen in een Yurt op Nomadsland.

Winterkamperen in een yurt

Vind je winterkamperen in een tipi nog een stapje te ver, dan kun je ook kiezen voor een yurt. Bij Winterwoods op Uteringskamp en Nomadsland in de Beugense Peel kun je ze huren. De tenten zijn in Mongolië gemaakt en worden van origine door nomaden gebruikt om rond te trekken over de toendra’s. Door de isolatie blijft de tent de hele nacht lang heerlijk warm. De yurt is 6×6 meter en ingericht met bedden, stoelen, kleden en een kastje. Elke tent is daarnaast voorzien van lampen, bedlinnen en warm beddengoed.

Zowel Winterwoods als Nomadsland beschikt over een outdoor spa, dus je kunt heerlijk relaxen in de sauna’s of hot tub. Ook kun je deelnemen aan verschillende activiteiten, zoals yoga, koudetraining of mountainbiken.

Wil je meer weten over winterkamperen? Vorig jaar hebben we er een reeks artikelen aan gewijd. Zo lees je over het verschil tussen wintervast en winterhard, geven we een paklijst voor winterkamperen, tippen we campings waar dit kan en meer.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!