Winterkamperen: met een isolatiemat hou je de camper lekker warm

Luc Schaepkens

Winterkamperen, heerlijk natuurlijk. Maar het moet wel behaaglijk blijven, dus wil je het in de camper niet koud hebben. Dat begint bij een goede verwarming en genoeg gas. Maar er zijn de nodige speciale isolerende producten die daar ook hun steentje aan bijdragen, zoals een isolatiemat voor de camper. Wat er op dat gebied zoal te koop is, lees je hier.

Winterkamperen

Wie gaat winterkamperen wil er in zijn kampeermiddel warmpjes bijzitten. De kou en een frisse neus zijn prima, maar dan wel alleen buiten. De kachel is daarom aan. Dat is de grootste klap. Als het buiten flink afkoelt, kan het echter door ‘gaten en kieren’ behoorlijk gaan tochten. Beruchte plekken zijn bijvoorbeeld de achterdeuren bij de buscamper. Of de cabine en het dashboard van de halfintegraal. En de grote voorruit van de integraal. Je bent natuurlijk niet de eerste die hier tegenaan loopt. Daarom zijn er al heel wat handige isolerende producten te koop. De isolatiemat bijvoorbeeld, waarmee je de kou beter buiten kunt houden.

1. Isolatiemat buitenkant achterdeuren buscamper

De meeste buscampers hebben de Fiat Ducato als basisvoertuig. Daarom noemen we hier de isolatiemat die op de achterdeuren van dit merk past. Bij Bürstner bestaat de mat uit twee delen. Die hang je eenvoudig met flappen over de deur. De mat heeft een hoogwaardige isolerende eigenschap. De mat heeft twee uitsparingen voor de ramen. Zo blijft er voldoende daglicht naar binnen komen. De mat overlapt de spleet tussen de beide deuren. Er kan dus geen tocht tussendoor waaien. De deuren zijn met mat en al te openen. Er is een gewone mat, maar ook een versie waarbij rekening is gehouden met een fietsendrager op de deur (foto boven het artikel). De adviesprijs van de gewone mat is 321 euro. Voor het model met fietsendrageruitsparing is dat 344 euro.

2. Isolatiemat binnenkant achterdeuren buscamper

Je kunt er ook voor kiezen om een mat aan de binnenkant van je achterdeuren te hangen. Deze matten hebben een reflecterende buitenkant en een zachte velours-afwerking aan de binnenkant. Ze zijn er in de kleuren beige en grijs. Vastzetten gaat gemakkelijk door middel van magneten. Bij gesloten deuren overlappen de matten elkaar. Geen last meer van tocht. Bij Campodoorshop kost deze set 300 euro.

3. Dashboard- en beenruimte isolatiemat

Veel kou komt van voren, uit de cabine. Van onder het dashboard kan het soms gewoon naar binnen waaien. En als dat een koude wind is, is dat vervelend. De dashboard- en beenruimte-isolatie zorgt ervoor dat het van die kant niet meer kan tochten. Zelfs bij vriestemperaturen blijft het aangenaam warm in het voorste deel van de camper. De isolatie is opgebouwd uit vier lagen en een dampscherm. De hoes loopt beneden helemaal door tot over de pedalen. Voor het multimediasysteem is er een handig flapje gemaakt dat open kan. Je zit dus niet zonder muziek. De isolatie hangt in no time, is licht van gewicht en vuilafstotend. Op de site van Dethleffs heeft deze dashboard- en beenruimte-isolatiemat een adviesprijs van 259 euro.

4. Raamisolatie binnenkant voor buscamper/halfintegraal

Deze isolatiematjes kom je regelmatig tegen, ook als het niet koud is. Ze houden namelijk niet alleen de kou tegen, maar werken ook verduisterend. De matjes zijn op maat gemaakt en verkrijgbaar voor verschillende busmodellen. Deze passen bijvoorbeeld op een Volkswagenbus van het type T4, 5 of 6. En op de Renault Master, Mercedes Sprinter of Fiat Ducato. Ze zijn opgebouwd uit zeven lagen en hebben een reflecterende buitenlaag. Het materiaal gaat ook condensvorming tegen. Het vastzetten van de matjes gaat eenvoudig met zuignapjes. Is er geen passende set verkrijgbaar? Dan koop je een matje ook per strekkende meter. Een setje bestaande uit drie matjes voor de zijramen en de voorruit, en kost bij De Wit in Schijndel 60 euro.

5. Isolatiemat voor de voorruit van een integraalcamper

Deze mat is universeel en is dus niet op maat gemaakt voor een bepaald campermodel. Je maakt deze mat vast aan de buitenkant. Dat heeft als nadeel dat de mat vast kan vriezen en onder een sneeuwlaag kan komen te zitten. Voordeel is een lage prijs en het bevestigingsgemak. De afmeting van deze isolatiemat is 267 bij 120 centimeter. Op de vier hoeken zit een oog. Daar kan een elastiek in worden gehaakt. De isolatiemat kan daarmee gemakkelijk worden vastgezet. De mat kost bij Jasicamp 79 euro.

6. Isolatiemat voetenruimte Ducato / Boxer / Jumper

Deze isolatiemat – ook van Hindermann – is speciaal gemaakt voor de voetenruimte in de Fiat Ducato, Peugeot Boxer en Citroën Jumper vanaf bouwjaar 2014. Het is een aanvulling op de bestaande raamisolatiedekens en thermomatten. Deze versie isoleert ook de ruimte tussen de stoelen. Hij komt prima van pas bij het winterkamperen. Hij kost 130 euro en is hier te zien.

7. Isolatiemat voor binnenkant slaaphefdak

Een echte bikkel slaapt ook in de winter in het slaaphefdak. Maar om gemopper van je partner tijdens het winterkamperen voor te zijn, zorg je ervoor dat het extra behaaglijk is op zolder. Daarvoor kun je deze isolatiemat voor het slaaphefdak gebruiken. Het zijn vier afzonderlijke delen die je aan de binnenkant kunt bevestigen. Dat gaat heel gemakkelijk door het aangebrachte klittenband. De binnenkant is van zacht velours. De buitenlaag is ademend. Daartussen zit 10 millimeter isolatie. De ventilatieopeningen in het doek van het slaaphefdak kun je blijven gebruiken. Deze versie is voor alle Bürstner Camper Vans met een slaaphefdak op Fiat vanaf bouwjaar 2021. De set kost 460 euro.

8. De hefdak-muts: isolatie voor buitenkant slaaphefdak

Je slaaphefdak aan de buitenkant isoleren kan ook. Dat noemen we een sjaal of – in dit geval – een muts. Een hefdak-muts is er bijvoorbeeld voor de VW California op VW T5 en T6. Het materiaal is reflecterend en watervast. Doordat het op een ruime afstand van het tentdoek van je slaaphefdak hangt, ontstaat er een isolerende luchtlaag. Indien gewenst is het mogelijk aan de zijkanten te kiezen voor twee te openen plastic ramen. De kleur is zilvergrijs. Je maakt de hefdak-muts vast door middel van afspanhaken. De muts zit netjes opgeborgen in een tas en kost 350 euro. Je kunt hem hier bekijken.

9. Isolatiehoes voor Heki-dakluik

Deze isolatiehoes voor je dakluik voorkomt warmteverlies. Bijkomend voordeel: hij beschermt ook tegen hagelschade. De thermische isolatie van deze speciale hoes is gemaakt van een 4 millimeter pvc-schuim en polyester watten. De hoes is gemaakt met het zeer zachte Tyvek-materiaal. Hij is er in verschillende uitvoeringen en kost bij Memo-Europe 156 euro. Bekijk hem hier.

10. Fiamma Thermowall als cabineafscheiding

Om te voorkomen dat er kou uit de cabine komt tijdens het winterkamperen, kun je er natuurlijk ook voor kiezen daar een gordijn voor te hangen. Een bijna ouderwetse oplossing die nog steeds prima voldoet. Met deze Thermowall kun je zowel de kou als de warmte buiten houden. In het midden een lange rits, waardoor je van voor naar achter kunt blijven lopen. De Fiamma Thermowall bestaat uit zeven isolerende lagen. De uitvoering voor de Fiat Ducato van bouwjaar 2007 en jonger kost op de site van Reimo 234 euro.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Luc Schaepkens

Redacteur