Winterkamperen in een daktent? Natuurlijk wel

Luc Schaepkens

Winterkamperen is populair. En dat is niet alleen mogelijk in een goed verwarmde en winterharde camper of caravan. Winterkamperen kan namelijk net zo goed in een daktent. Daar heb je dan wel de juiste uitrusting bij nodig.

Daktent

Een daktent is – in tegenstelling tot wat je zou denken – namelijk een ideaal kampeermiddel voor de winterse nachten. Omdat je hoog je ligt, heb je geen last van optrekkende grondkou. Er zijn verschillende manieren om je goed warm te houden. Natuurlijk is een goede slaapzak onmisbaar, maar denk ook aan een winterhoes of een thermo-binnentent die je aan de daktent monteert. Dat zorgt ervoor dat de binnentemperatuur zo’n 5 tot 10 graden hoger is dan de buitentemperatuur. Tel daar nog een goede Thermarest deken bij en je slaapt als een roos.

Winterkamperen in een daktent: een winterhoes

Een winterhoes zorgt voor een uitstekende bescherming in extremere weersomstandigheden. De hoes is een goede isolatie tegen de kou, maar ook tegen de brandende zon. De winterhoes vastzetten gaat snel en gemakkelijk met klittenband of haakjes. Groot voordeel is dat hij bij de meeste daktenten gewoon kan blijven zitten bij het sluiten. Daktenten met een optie voor een winterhoes zijn: DTBD, Maggiolina, Jimba Jimba, Yuna, Overland en de Overzone.

Condens is het grootste probleem

Condensvorming is het grootste probleem tijdens het winterkamperen in een daktent. Je ziet het aan de binnenzijde van het tentdoek en aan de onderzijde van het matras. Zeker als de matras rechtstreeks op de bodemplaat ligt. Daardoor kan transpiratie- en condensatievocht onder het matras aanslaan en ontstaat een deels natte matras. Als je maar lang genoeg wacht, is dit een ideale voedingsbodem voor schimmel. Maar daar is iets op bedacht: de anti-condensmat.

Deze matten bestaan uit kleine stevige haartjes en zorgen ervoor dat het matras altijd een klein stukje van de bodem gelift is. Hierdoor ventileert de onderzijde van het matras continu, wat zorgt voor een frisse, maar vooral droge matras. Ondanks dat dit een goede oplossing is, adviseren we om zoveel mogelijk door te luchten.

Winterkamperen in een daktent? Natuurlijk wel!

Uitproberen of een daktent iets voor jou is? Huur er dan eerst eens eentje. Of je kiest voor een goedkope daktent.

Foto by Van Het Pad
Foto by Van Het Pad

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Luc Schaepkens

Redacteur