Winterkamperen: 9 wintercampings waar je heerlijk kunt verblijven

Luc Schaepkens

Winterkamperen, dat is heerlijk genieten van de rust en ruimte. Steeds meer mensen trekken er in deze periode op uit. Met de moderne camper of caravan kan dat ook prima. Je kunt in de winter op heel wat mooie plekken terecht, ook in eigen land. Er blijven namelijk zo’n tweehonderd campings open in de winter. We zetten 9 leuke wintercampings voor je op een rij.

Winterkampeertips

Er zijn een paar winterkampeertips om rekening mee te houden. Die lees je hier. Zorg in ieder geval voor genoeg gas, want de kachel moet – zeker bij vorst – blijven branden. Gebruik je een wintervoortent? Kies dan voor geschikte haringen. Denk er ook aan dat het snoer van je kabelhaspel snel aan de grond kan vast vriezen. Vergeet ook niet te ventileren. Dikke truien, een warme sjaal en goede schoenen spreken vanzelf. Ga je de grens over? Kijk dan vooraf naar afwijkende verkeersregels over bijvoorbeeld winterbanden. In eigen land heb je de keus uit zo’n tweehonderd wintercampings die open blijven. Met een beetje voorbereiding kun je in deze periode heerlijk op pad.

Familiecamping De Vossenburcht in IJhorst

Genieten voor het hele gezin tussen Zwolle en Hoogeveen. In het verwarmde sanitairgebouw zijn ook familiedouches te vinden. De plekken zijn er ruim en in deze tijd van het jaar heb je een veldje vaak bijna alleen voor jezelf. Aan ruimte dus geen gebrek. Naast gewone kampeerplaatsen zijn er ook camperplaatsen, allemaal met 10 ampère stroom. En allemaal minstens 10 bij 10 meter groot. Campers kunnen gebruik maken van het verzorgingsstation. Voor het douchen is een zogenaamde sep-card nodig. Neem bij sneeuw voor de kinderen vooral een slee mee. En verwen je zelf tijdens het winterkamperen met een heerlijke winterse boswandeling. Naar de site van camping De Vossenburcht.

Camping Wijde Blick in Renesse

Renesse kennen we natuurlijk vooral als drukke badplaats in de zomer. In de winter is het er een stuk rustiger. Langgerekte stranden en warme chocomel met slagroom in een strandtent. Lekker plonzen in het verwarmde binnenzwembad. De kampeerplaatsen zijn ruim en desgewenst met privésanitair. Ook zijn er speciale camperplaatsen naast het zwembad of bij de receptie. Behalve een supermarkt heeft deze wintercamping ook een snackbar en een pizzeria. Voor als je geen zin hebt om te koken. Naar de site van camping Wijde Blick.

Camping Het Winkel bij Winterswijk

Rust en ruimte op ruim opgezette velden. Dat vind je op familiecamping Het Winkel bij Winterswijk. Een groene prachtige omgeving met op de achtergrond alleen vogelgeluiden. De camping heeft een restaurant en een snackcorner. In de kiosk een klein assortiment dagelijkse boodschappen. De kampeerplaatsen zijn beschikbaar in twee maten. Ook zijn er plekken met privésanitair. Bij het recreatiepark ligt naar eigen zeggen een van de mooiste camperplaatsen van Gelderland. Ook een kinderboerderij, een visvijver, wellness en een indoor jeu de boules-baan maken deel uit van de faciliteiten. Je komt hier niets te kort tijdens het winterkamperen. Naar de site van camping Het Winkel.

De Natuurkampeerterreinen

We zetten ze hier allemaal bij elkaar, maar elk terrein heeft weer zijn eigen charme. Dichter bij de natuur kom je niet. Al heb je wel de Natuurkampeerkaart of het Groene Boekje nodig om hier te mogen staan. Vaak sta je in deze periode bijna alleen op zo’n terrein. Deze terreinen hebben bijna allemaal stroom en vaak ook leuke extra’s. Zoals een verwarmde ruimte voor als het slecht weer is, een verwarmd sanitairgebouw of een overdekte kampvuurplaats. Er zijn 22 plekken waar je in ons land terechtkunt. Op de site staat per terrein alle informatie. Kijk daarvoor op de site van Natuurkampeerterreinen.

Camping De Duinpan in Noordwijk

Camping De Duinpan – hij ligt inderdaad in de duinen – is het gehele jaar geopend. Winterkamperen heeft zo zijn voordelen. Want het is in deze periode een heel stuk rustiger op het strand. Dat maakt lekker uitwaaien in een winterse zeewind misschien nog wel mooier. Het sanitairgebouw is verwarmd en ook in de winter draait de broodjesservice gewoon door. De plekken zijn met zo’n honderd vierkante meter lekker ruim. Noordwijk ligt om de hoek en ook een boswandeling dichtbij is mogelijk. Kortom, de perfecte wintercamping. Naar de site van De Duinpan.

Camping De Achterste Hoef in Bladel

Een eigen plek van 100 vierkante meter groot met 6 ampère stroom en een watertappunt. En als je wilt ook nog gelegen aan het water, met 10 ampère stroom en privésanitair. De Achterste Hoef is met 580 plekken een grote camping, maar is wel een echt Brabants familiebedrijf gebleven. De camping ligt in bosrijk gebied, waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen. De sanitairgebouwen – waarvan twee met kindersanitair – zijn verwarmd. Zelf geen zin om te koken? Dan is er het restaurant. In de omgeving leuke dorpjes om te bezoeken, zoals Eersel en Hilvarenbeek. Ook aan steden geen gebrek, Eindhoven, Tilburg en Antwerpen zijn niet ver weg. Voor de natuurliefhebber zijn er de Brabantse Kempen om te ontdekken. Naar de site van camping De Achterste Hoef.

Camping de Holterberg in Holten

Van standaard kampeerplaats tot luxe comfortplek met privésanitair. In deze periode is het lekker rustig op de camping. Het dorp Holten met winkels en horeca ligt op 1,5 kilometer van de camping. De Holterberg is de zuidelijke kant van Natuurpark de Sallandse Heuvelrug. Vanaf de wintercamping sta je meteen op het wandelroutenetwerk. De Lange Afstand Wandelpaden Pieterpad LAW 9-1 en het Marskramerpad LAW 3 lopen over de Holterberg. Op de site van de camping vind je nog veel meer activiteiten in de omgeving. Naar de site van camping de Holterberg.

Camping De Kleine Abtshoeve in Oosterhout

Kamperen kan op deze charmecamping in ieder seizoen. Dus ook in de winter. Er is een sanitairgebouw met vloerverwarming en een verwarmde afwasplaats. Het knusse eetcafé blijft ook gewoon open. Naast een lunch, diner of gewoon een kop koffie met gebak is er een uitgebreide bierkaart voorhanden. Er zijn veertig ruime kampeerplaatsen met water en stroom. In de omgeving veel natuur, zoals de Loonse en Drunense Duinen. Of je doet een stedentrip naar Breda. Kijk voor alle mogelijkheden op de site van camping De Kleine Abtshoeve.

Camping De Bocht in Oirschot

Camping De Bocht is een kleine kindvriendelijke camping waar je kunt winterkamperen. Het zwembad is in de winter natuurlijk niet te gebruiken. Maar de speeltuin biedt uitkomst. Behalve een restaurant is er ook een kegelcentrum. Elke plek heeft naast 10 ampère stroom ook een antenne-aansluiting. Fietsen en skelters zijn op deze camping te huur. In deze periode is er doorgaans genoeg winters vertier in het nabijgelegen Oirschot. Tilburg en Eindhoven zijn ook niet ver. Kijk voor alle informatie op de site van camping De Bocht.

Ook bij de boer kun je winterkamperen. Kijk hier welke Vekabo wintercampings open zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Luc Schaepkens

Redacteur