Winterbandenplicht per 1 november in de Franse berggebieden

Luc Schaepkens

Tot nu toe was het gebruik van winterbanden in Frankrijk niet verplicht. Het was slechts een advies. Daar komt per 1 november van dit jaar verandering in. Vanaf deze datum is namelijk een winterbandenplicht van kracht in de Franse berggebieden. Dat zijn de Alpen, het Centraal Massief, de Jura, de Pyreneeën, de Vogezen en Corsica. De winterbandenplicht duurt de gehele winterperiode, van 1 november tot en met 31 maart.

Winterbandenplicht

Het gebruik van winterbanden werd in Frankrijk tot nu toe aangeraden bij winterse omstandigheden. En op wegen die zijn bedekt met sneeuw of ijs. Volgens de winterbandenplicht die op 1 november 2021 ingaat, moeten in de Franse berggebieden winterbanden zijn gemonteerd, of je moet sneeuwkettingen bij je hebben. De minimale profieldiepte van de winterbanden is 3,5 millimeter.

Winterbandenplicht en sneeuwkettingen in Franse berggebieden

De sneeuwkettingen dienen –als je ze gebruikt– om ten minste twee van de aangedreven wielen te liggen. Ze mogen zowel van metaal als van textiel zijn gemaakt. Met het invoeren van deze winterbandenplicht wil de Franse overheid verkeersopstoppingen in de Franse berggebieden voorkomen en de verkeersveiligheid van de weggebruiker vergroten. Op wegen waar de verplichting van kracht is, staat dit op borden aangegeven. De Franse overheid maakte de nieuwe maatregel op haar website bekend.

Heb je sneeuwkettingen onder je auto, dan mag je niet harder rijden dan 50 kilometer per uur. Of lager als dit in de handleiding van de fabrikant staat. Overigens is ook in Duitsland en Luxemburg het gebruik van winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden. Meer weten over winterbanden? En waarom je bijvoorbeeld een winterband met het zogenoemde Alpine-symbool nodig hebt? Dat lees je allemaal in ons artikel ‘Alles wat je moet weten over de winterband’.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Luc Schaepkens

Redacteur