Win een overnachting op een kampeervlot!

Martine van Kuler

Kamperen op een vlot? Dat kan! Apostolis Noutsis verhuurt kampeervlotten via Flötten.nl. Campingtrend wilde er het fijne van weten. Extra leuk: wij mogen een overnachting op een kampeervlot verloten!

Eerste vlot

“Als de zon rustig wegzakt, de lucht oranje kleurt en je tussen de rietkragen ligt, dan overkomt het je: absolute nederigheid voor de natuur”, vertelt Apostolis. In 2019 bouwde hij zijn eerste vlot, pakte een tent en ging op pad. De mini-expedities werden al snel een vast onderdeel in zijn wekelijks ritme. In 2021 richtte hij Flötten op om dit voor iedereen mogelijk te maken. Hij verhuurt inmiddels kampeervlotten op drie locaties: Waterland en Westeindeplassen in Noord-Holland en het Friese Sneekermeer.

Apostolis op zijn kampeervlot.
Apostolis op zijn kampeervlot.

Waarom een kampeervlot?

“Het idee heb ik opgedaan in Zweden. Hier kun je met boomstammen een eigen vlot bouwen en daarmee een of meerdere dagen de rivier afdalen. Ondanks dat ik dit nooit in Zweden heb gedaan leek het me erg leuk om dit zelf hier in Nederland te doen. Ik bouwde een vlot, maar moest nog een goede tent maken. Daarom bestelde ik spullen, kocht een naaimachine en zat er vervolgens een jaar tegenaan te kijken. Een tent maken is toch echt een vak, ontdekte ik. Omdat ateliers niet stonden te springen om een tent te maken, vroeg ik mijn buurvrouw – die kleding naait – of ze dit wilde doen. Zo is de eerste versie ontstaan.”

Wat is er zo bijzonder aan het overnachten op een kampeervlot? 

“Flötten is uniek, omdat je echt kunt wildkamperen in Nederland. Je komt op de meest bijzondere en afgelegen plekken en krijgt het gevoel dat je ergens in Scandinavië alleen in de natuur bent. Onze filosofie is het Friluftliv, dit is Scandinavisch voor het in contact staan met de natuur en intense momenten beleven.”

Mag je zomaar overal in Nederland aanleggen en overnachten? 

“Ja, in Nederland mag je op je boot slapen. Kijk maar naar zeilers. Het is toegestaan om het vlot aan te leggen op aangewezen plekken die op vaarkaarten staan aangegeven. In Sneek heb je bijvoorbeeld Marrekrite, dit zijn openbare aanlegplaatsen voor de boot waar je mag overnachten. Op de andere locaties kun je op verschillende plekken terecht. Het mooiste is om het vlot voor anker te leggen op een unieke bijzondere plek, ver van andere mensen. Dan beleef je het echt intens.”

Trek je er zelf vaak met een kampeervlot op uit?  

“Ja, wij gaan enkele keren per jaar met het gezin weg. We blijven lekker dichtbij, maar hebben toch het gevoel dat we heel ver weg zijn. We beginnen vaak in februari als het niet te koud is. Het moet minimaal 9 graden zijn, dan is het goed te doen. Je ligt immers niet op een koude grond op een camping, maar lekker warm op het vlot.”

Krijg je leuke reacties van mensen onderweg? 

“Ja, het is glimlachen, zwaaien en fotograferen. Het is een feelgood-vlot dat veel bekijks trekt.”

Waarom is een overnachting op een kampeervlot een absolute aanrader?

“Naarmate het donkerder wordt komt de natuur tot leven. Geluiden van ganzen, eenden en vissen komen versterkt door en je zit daar middenin. Je bent er echt even helemaal uit.”

Wil jij ook eens op pad met een kampeervlot?

Ben jij na het lezen van dit interview net zo enthousiast als wij? Doe dan mee aan onze winactie. Campingtrend mag namelijk een overnachting voor twee personen op een kampeervlot (voor de locatie Waterland) verloten. Winnen? Ga dan snel naar de post op onze Facebookpagina en tag degene met wie jij de nacht op een kampeervlot wil doorbrengen. Wie weet ben jij dan de gelukkige winnaar.

Vis je achter het net of wil je gewoon niet langer wachten? Ga dan snel naar de website van Flötten en boek je verblijf op een kampeervlot.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!