Wildkamperen in Portugal voortaan een milieumisdrijf

Luc Schaepkens

Portugal gaat strenger optreden tegen wildkamperen. De nieuwe verkeerswetgeving ziet overnachten waar dat niet mag als een milieumisdrijf. En dat heeft hoge boetes tot gevolg.

Portugal: de maat is vol

Je kon er bijna op wachten. Het doorgaans campervriendelijke Portugal trekt noodgedwongen aan de rem. De jarenlange stevige groei van het aantal camperaars veroorzaakt steeds meer overlast. Met name langs de kust, waar velen een plekje zoeken om te overwinteren. En dan liefst een gratis plekje. Daarbij houden ze steeds minder rekening met de lokale bevolking en de natuur. En dan is er in deze coronatijd ook nog de angst voor besmetting. Op 27 november werd in Portugal nieuwe verkeerswetgeving van kracht. Daarin staat ook het overnachten in en het parkeren van campers beschreven. Overnachten is voortaan alleen nog toegestaan op special daarvoor aangewezen plekken. Waar dit niet duidelijk staat aangegeven, is overnachten dus verboden.

De lokale bevolking klaagde steeds vaker over campers. Die staan massaal in natuurgebieden of aan de Portugese stranden. Het groeiende aantal campers op zoek naar een fijn plekje wekte steeds vaker ergernis. Campergroepen op plekken waar je niet mocht staan werden steeds groter. Vijftig tot honderd campers bij elkaar waren geen uitzondering. Met name in natuurparken, zoals het Parque Natural do Sudoeste Alentejano e Costa Vicentina (PNSACV) wordt nu streng opgetreden door de GNR (de nationaal republikeinse garde). Deze militaire dienst constateerde bij controles in september in drie districten ruim zeshonderd overtredingen. De controles werden mede ingegeven door de strengere regels in Portugal m.b.t. de pandemie.

Lisboa.
Lisboa.

Op verkeerde plek overnachten: hoge boetes

Kamperen daar waar het niet mag – elke vorm van overnachting – is voortaan een milieumisdrijf in Portugal. Daar kan een boete voor van 200 tot 36.000 euro worden uitgeschreven. Het negeren van een parkeerverbod of stopverbod, ook door campers of caravans, valt onder de verkeersovertredingen. Dit kan een boete van tussen de 60 en 300 euro tot gevolg hebben. De overlast zal vanwege corona dit jaar minder zijn. Maar hoewel er nieuwe camperplaatsen worden aangelegd, zijn er simpelweg te weinig plekken. Wangedrag van camperaars zorgt daarbij helaas ook voor het verdwijnen van camperplaatsen. Doorgaans is er op de campings wel nog plek, maar daar hangt een prijskaartje aan. Vooral de mensen die maanden willen overwinteren, zullen dat in hun portemonnee voelen.

Bron.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Luc Schaepkens

Redacteur