We zijn er Bijna 2023

We zijn er Bijna!-presentatrice Martine van Os over mannenmacaroni en een opvallend hechte groep

Martine van Kuler

Over een paar dagen start het nieuwe seizoen van We zijn er Bijna! Martine van Os neemt de kamperende senioren deze keer mee naar Corsica en Sardinië. Vorige week vertelde ze al meer over deze mooie eilanden. Maar wie gaan er eigenlijk met haar mee op reis? Je leest het in dit tweede deel van het Campingtrend-interview.

“Het is alweer dertien jaar geleden dat we voor de allereerste We zijn er Bijna! op Corsica en Sardinië waren, maar er viel nog zoveel te ontdekken dat we hebben besloten nog een keer te gaan”, vertelde Martine van Os vorige week in het interview dat Campingtrend met haar had. En dus trok ze dit voorjaar met een stoet enthousiaste kampeerders naar het zuiden.

 

'We zien ook weer oude bekenden terug'

Kun je iets vertellen over de deelnemers?
“Het was weer een bont gezelschap hoor. Zo is er een man die echt vijf weken lang in een pak met een overhemd en stropdas én met kittige laarsjes aan over de camping wandelde. Hij heeft zoveel meegemaakt, drie keer op het randje van de dood gezweefd door allerlei vreselijke ongelukken. Hij zei: ‘Ik heb mezelf een half jaar geleden beloofd dat elke dag vanaf nu een feest is, en zo ga ik me ook kleden’, en dat doet hij dus ook.

Er zijn ook twee buurvrouwen met een Volkswagenbusje, een wonderlijk stel. De vrouwen zijn elkaars tegenpolen en dat clasht soms behoorlijk, maar ze hebben het ook heel leuk. Een van hen slaapt in een klein tentje naast het busje. Ik vind het bewonderenswaardig hoe die vrouw iedere ochtend en avond weer in en uit dat tentje kruipt. Maar het heeft haar heel veel goed gedaan, vertelde ze. Ze was soepeler dan voordat ze op reis ging. En dan hebben we ook nog Bert en Yvonne. Zij heeft een uitvaartbedrijf. Beiden zijn heel vrolijke Rotterdammers.”

Zien we ook nog oude bekenden?
“Jazeker. Het schippersechtpaar Henk en Anja bijvoorbeeld. Zij waren vorig jaar ook mee naar Spanje. Deze keer hadden ze een bevriend stel meegenomen. Ook een schippersechtpaar. Het was dit jaar een opvallend hechte groep. De deelnemers zeiden ook vaak dat ze het zo’n leuk gezelschap vonden en dat het zo goed klikte.”

We zijn er Bijna 2023
Martine van Os met deelnemers Bert en Yvonne.
We zijn er Bijna 2023
Martine van Os met deelnemers Bert en Yvonne.

'Ik zie zelf vaak beren op de weg'

Heb je zelf iets geleerd van de deelnemers?
“Bijzonder aan dit programma is dat je zo lang en intensief met mensen optrekt die je niet kent. En ik ben in de positie dat ik ze ook nog het hemd van het lijf mag vragen. Daar leer ik altijd van. Dat zit in hele kleine dingen. Soms kan ik ontzettend leren van het optimisme van sommige mensen. Ik zie zelf nogal vaak beren op de weg.”

Wat is kamperen volgens jou?
“Buiten zijn, buiten leven. Je bent alleen binnen om te slapen en als het regent. We hebben overigens wel raar weer gehad. Eigenlijk was er elke dag wel de dreiging van een bui. En we hadden knallend onweer met enorme hoosbuien. Echt wel uitzonderlijk voor die tijd van het jaar op die plek.”

Dat kwam het humeur zeker niet ten goede?
“Nou het was steeds zo kortstondig, dus dat viel wel mee. Ik geloof dat we één dag hebben gehad waarop het steeds regende, maar de volgende dag was het weer over. Eén zo’n regendag heeft ook nog wel iets gezelligs. Dan gaan de deelnemers met z’n allen klaverjassen in het campingrestaurant. Maar het moet geen drie dagen duren, want dan gaat het wel op het humeur werken.

Zelf vond ik het trouwens wel fijn dat het niet zo heet was. Vorig jaar in Spanje hebben we drie weken 40 graden gehad. Dit was fijner. En we reizen natuurlijk ook met mensen die wat ouder zijn. Zij hoeven niet meer in dertig graden plat op hun rug in de zon te liggen.”

jeu de boules
Martine van Os: "Het was dit jaar een opvallend hechte groep."
jeu de boules
Martine van Os: "Het was dit jaar een opvallend hechte groep."

'De ouderen van nu zijn ook echt van deze tijd'

We zijn er Bijna! trekt altijd veel kijkers. Dat zal dit jaar niet anders zijn, of is het toch spannend?
“Ja, het blijft spannend. Ieder jaar denk ik weer: hebben mensen er nog wel zin in? Zijn ze het nog niet zat? Maar ja, het is toch ieder jaar weer anders. Toen we 13 jaar geleden begonnen was er een hele andere generatie ouderen dan nu. De mensen die toen 60-70 jaar waren kwamen echt uit een andere tijd dan de mensen die nu die leeftijd hebben. Het eerste jaar had de organisatie nog een feestje bedacht waarbij alle mannen macaroni moesten maken. De meesten konden het niet en het idee alleen al dat mannen moesten koken vonden ze hilarisch. Nu hoef je daar niet meer mee aan te komen. De ouderen van nu zijn ook echt van deze tijd. Dus het is elk jaar toch weer een verrassing wat het gezelschap doet, hoe het zich beweegt en hoe het zich gedraagt. Dat levert steeds weer een ander programma op.”

Ben jij ook zo benieuwd naar We zijn er Bijna! op Corsica en Sardinië? Gelukkig hoef je niet lang te wachten, want de eerste uitzending is dinsdag 15 augustus om 21.20 uur te zien bij Omroep MAX op NPO 1.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!