We zijn er Bijna! keert terug op Corsica en Sardinië en Martine van Os vertelt er álles over

Martine van Kuler

De eerste kampeerreis die Martine van Os maakte voor We zijn er Bijna! bracht haar naar Corsica en Sardinië. Dertien jaar later keert ze terug voor een nieuw seizoen van het populaire Omroep MAX-programma. “Deze reis was totaal anders dan die eerste”, vertelt de presentatrice in het eerste deel van dit Campingtrend-interview.

We zijn er Bijna! is al jaren een kijkcijferkanon en ook jullie – de trouwe volgers van Campingtrend – zijn liefhebbers van het programma. Dat merken we iedere keer weer aan de reacties als we over We zijn er Bijna! schrijven. Daarom besteden we extra veel aandacht aan het nieuwe seizoen, dat vanaf dinsdag 15 augustus is te zien op NPO 1. Martine van Os gaat hierin met kamperende senioren naar Corsica en Sardinië. Daar wilden we meer van weten en dus belden we met Martine.

'Er viel nog zoveel te ontdekken op Corsica en Sardinië'

We zijn er Bijna! gaat voor de tweede keer naar Corsica en Sardinië. Waarom is opnieuw voor deze bestemming gekozen?
“Het is alweer dertien jaar geleden dat we voor de allereerste We zijn er Bijna! op Corsica en Sardinië waren, maar er viel nog zoveel te ontdekken dat we hebben besloten nog een keer te gaan. We hebben nu wel een andere tour gemaakt en weer was het een heel mooie reis.”

Twee eilanden, dus dat betekent met caravans en campers de boot op. Hoe was dat?
“We hebben al vaker een overtocht gemaakt, maar die boot is iedere keer weer een heikel punt. De deelnemers zijn vooral bang dat er geen twee kleppen zijn, dus dat je in zijn achteruit weer van die boot moet. Dat is tot op heden niet gebeurd; een hele opluchting. Bij de boot staan ook altijd mannen die het in goede banen leiden. Zij hebben zoveel ervaring, die loodsen iedereen er moeiteloos op.”

Hoe heb je Corsica en Sardinië ervaren?
“Ik vind het verschil tussen die twee eilanden zo opvallend. Ze liggen vlak bij elkaar, maar zijn totaal anders. Corsica is natuurlijk Frans en Sardinië Italiaans. Dat verschil merk je al zodra je op Sardinië van die boot stapt. Ik vind Corsica prachtig, maar het is qua landschap veel woester en grover. Het eten is er ook woester en grover. En de mensen zijn er ook woester en grover. Sardinië is veel vriendelijker, ook qua landschap. Het is meer heuvelachtig. We hebben dit keer ook veel strandplekken gezien en wat dat betreft heeft Sardinië toch ook een hoop te bieden hoor. Er zijn nog veel ongerepte strandjes te vinden.”

we zijn er Bijna 2023
Mooie gesprekken op het water.
we zijn er Bijna 2023
Mooie gesprekken op het water.

'Eilandengroep La Maddalena is prachtig'

Wat was het hoogtepunt van de reis?
“Voor mij persoonlijk was dat La Maddalena, een eilandengroep tussen Corsica en Sardinië. Ik had er nog nooit van gehoord, maar het was echt fantastisch. Het bestaat uit zestig eilandjes, waarvan er drie bewoond zijn. Ze noemen het ook wel de Caraïben van de Middellandse Zee en daar is niets aan gelogen, want wat is het daar prachtig.”

Hoe zijn de campings op Corsica en Sardinië bevallen?
“Ik kan natuurlijk alleen maar spreken voor de campings waar wij komen. Dat zijn de wat grotere campings, er moet immers plaats zijn voor de hele groep. Over het algemeen vond ik ze wel oké. Ik merk dat mensen het sanitair toch het belangrijkste vinden en dat was allemaal best in orde. Het is in ieder geval niet meer te vergelijken met de campings waar ik kampeerde toen ik klein. Toen mocht je blij zijn als er ergens een douche was waar wat water uitkwam.”

we zijn er bijna
Proost! Op een nieuw seizoen van We zijn er Bijna!
we zijn er bijna
Proost! Op een nieuw seizoen van We zijn er Bijna!

'Doe een helm op'

Heb je een tip voor mensen die deze zomer op Corsica of Sardinië gaan kamperen?
“Sowieso dus die Maddalena-eilanden. Het noordoosten van Corsica vond ik ook heel mooi en Alghero op Sardinië is een prachtig stadje. Zoek ook de kleine, ongerepte strandjes op. Er zijn er genoeg. En kijk uit met fietsen, want dat is daar bloedlink. Een aantal deelnemers had een fiets genomen, maar zij durfden het ook niet aan. De mensen rijden daar als wilden. En het zijn allemaal tweebaanswegen, waar ze dan ook nog als een gek inhalen. Moet je je voorstellen dat jij daar dan met je fietsje langs de kant rijdt. Daar zou ik heel voorzichtig mee zijn. Doe in ieder geval een helm op!”

We zijn er Bijna! naar Corsica en Sardinië belooft dus opnieuw veel moois. Maar wie zijn dit nieuwe seizoen de deelnemers? En wat is volgens Martine van Os het echte kampeergevoel? Dat en meer vertelt de presentatrice in deel 2 van het interview dat we met haar hadden. Je leest het volgende week op Campingtrend. Het nieuwe seizoen is vanaf 15 augustus te zien op NPO 1.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!