We zijn er Bijna! 2021 in Nederland: interview met Martine van Os

Marije Onderwaater

De vele fans van We zijn er Bijna! kunnen opgelucht ademhalen. Na een jaar van afwezigheid in de coronazomer van 2020 is het nu tijd voor een heel nieuw seizoen. In zes afleveringen volgt Martine van Os een groep kampeerders die door Nederland trekt: van het hoge noorden tot het diepe zuiden. In een interview met Campingtrend vertelt Martine alles over deze bijzondere kampeerreis.

We zijn er Bijna!

Wij hebben We zijn er Bijna! vorig jaar echt gemist en we zijn vast niet de enigen?
“Dat hebben we inderdaad heel veel gehoord. Mensen vroegen ons wanneer het programma terugkwam omdat ze het zo misten. Natuurlijk wist ik dat mensen We zijn er Bijna! leuk vonden en er graag naar keken, maar ik wist niet dat het zo diepgeworteld was. Dat weet ik nu wel. Eindredacteur Claudine en ik hebben vorig jaar tegen elkaar gezegd dat We zijn er Bijna! juist in deze tijd kennelijk een baken van rust is. Voor veel mensen voelt het programma als iets uit hun fijne vertrouwde wereld.”

Dit jaar blijven jullie in Nederland. Zat een buitenlandse reis er niet in?
“Het plan was om naar Noorwegen te gaan. Daar hebben we lang naar gekeken, maar uiteindelijk kon het niet met veertig man. Pas op het laatste moment is deze Nederlandse reis opgetuigd, waar de deelnemers van de Noorwegen-groepsreis naar konden overstappen. De meesten hebben dat gedaan. De mensen waren vooral blij dat ze weg konden. Sommige van hen hadden anderhalf jaar thuis gezeten. Voor hen was het een verademing om weer eens in het gezelschap van andere mensen te zijn. En het was een heel veilige club van mensen. We waren allemaal gevaccineerd en deden regelmatig een test, vooral als we op excursie gingen.”

De deelnemers aan We zijn er Bijna! 2021 (foto: Alalena / MAX)
De deelnemers aan We zijn er Bijna! 2021 (foto: Alalena / MAX)

Blij verrast door Nederland

Hoe is Nederland als vakantieland bevallen?
“Iedereen was blij verrast door Nederland. We zijn in het noorden begonnen en zigzaggend van oost naar west naar beneden gereden. Uiteindelijk zijn we geëindigd in het zuiden. Onderweg hebben we ook steden bezocht. In Rotterdam hebben we boven op het Witte Huis (ook wel gezien als de eerste ‘wolkenkrabber’ van Rotterdam, red.) gestaan en daar de geschiedenis doorgenomen. En in Maastricht hebben we Wijngoed Fromberg bezocht. Het was schitterend weer en dan waan je je echt in de Provence. In de groep zaten mensen uit alle windstreken van Nederland. Daardoor was iedereen op een bepaald moment in de reis in zijn eigen habitat. Dat levert mooie momenten op. Er gebeurde echt iets met mensen als ze in hun eigen gebied kwamen. Dan ging hun hartje open.”

Was er veel verschil met de buitenlandse reizen?
“Eigenlijk was er opvallend weinig verschil. Uiteindelijk is het toch weer een groep met campers en caravans en zodra die ergens neerstrijkt is het We zijn er Bijna!. Omdat we nu in Nederland waren, werden we wel herkend door mensen die al op de campings stonden en die vonden het zo leuk dat we er waren. We hebben ook veel verschillende dingen gedaan en Nederland van een andere kant gezien. Je hoort vaak dat mensen zich in hun eigen woonomgeving niet als toerist gedragen. Dat hebben we nu wel gedaan. En met het weer hadden we ongelooflijke mazzel. Ik denk dat we twee regendagen hebben gehad en voor de rest was het hartstikke mooi weer. De eerste twee weken waren zelfs tropisch, dus de korte broeken zijn uit de koffer gekomen.”

Wat vond je de meest bijzondere bestemming van deze reis?
“Ik ben iedere keer weer verrast door Zeeland. Dit keer zaten we in Groede en hebben we ook nog een uitstapje naar Brugge gemaakt. We zijn dus toch nog even de grens over gegaan. De Zeeuwse kust vind ik heel bijzonder. Vanwege corona ben ik zelf vorig jaar ook in Nederland gebleven. We zijn door Zeeland getrokken en toen heeft het mijn hart wel gestolen.”

Martine van Os in gesprek met kampeerders Theo en Wietske. (foto: Alalena / MAX)
Martine van Os in gesprek met kampeerders Theo en Wietske. (foto: Alalena / MAX)

In de ‘We zijn er Bijna!-club’ blijven

Ben je op deze Nederlandse reis tussendoor naar huis gegaan?
“Nee, dat had gekund, maar uit principe doe ik dat niet. Ik wil gewoon heel graag in die club blijven en dat gevoel behouden. Anders word ik een buitenstaander en dan kan ik het programma niet maken zoals ik nu doe. Mijn man is wel een paar keer naar me toe gekomen.”

Heb je zelf vakantieplannen?
“We zouden naar vrienden in Spanje gaan, maar dat hebben we toch maar afgezegd. De coronasituatie is zo onzeker op dit moment. We kijken het eerst even aan. Maar misschien pakken we uiteindelijk toch onze biezen en stappen in de auto. Dan blijven we iets dichter bij huis en rijden naar de Duitse eilanden of naar Denemarken. Dat lijkt me ook leuk.”

We zijn er Bijna! start dinsdag 10 augustus om 20.30 uur op NPO 1.

Lees ook: We zijn er Bijna! komt terug: vooruitblik op seizoen 2021.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Marije Onderwaater

(Eind)redacteur

I love slapen onder een tentdoek! Met mijn vriend en onze zoons van 11 en 14 jaar ga ik graag op pad met onze Campooz Fat Freddy tenttrailer. Het liefst naar een zonnig land! Stiekem vind ik met een camper op pad gaan trouwens ook héél leuk! Dat tentdoek denk ik er dan wel even bij…