les plus beaux villages de france

Wat zijn Les Plus Beaux Villages de France?

Martine van Kuler

Iedereen die weleens in Frankrijk komt zal het bord op de foto boven dit artikel herkennen: 'Les Plus Beaux Villages de France', oftewel 'De mooiste dorpen van Frankrijk'. Maar wat zijn die Plus Beaux Villages nou precies? En wie bepaalt of een dorp zo mooi is dat het bij 'de mooiste dorpen' hoort?

Vorig jaar kampeerde ik met mijn gezin op Camping La Vallee Verte in de Gard. In deze review lees je hoe dat is bevallen. Niet ver van La Vallée Verte ligt het dorpje La Roque-sur-Cèze, dat zich officieel een van Les Plus Beaux Villages de France mag noemen. Tot frustratie van mijn tieners moest en zou ik hierheen gaan. Ik ben dol op mooie dorpjes, al kan ik beter zeggen: ik ben dol op mooie dorpjes waar wat te beleven valt. En precies dat laatste ontbreekt in La Roque-sur-Cèze. Geen terrasjes en winkeltjes, maar een rustig, bijna uitgestorven dorpje met middeleeuwse straatjes en een prachtig uitzicht. Ik vond het er mooi, maar ik heb villages plus beaux gezien in Frankrijk. Daarom besloot ik eens uit te zoeken wat een dorpje moet hebben om het predikaat Les Plus Beaux Villages de France te krijgen.

De 172 mooiste dorpen van Frankrijk

Charles Ceyrac, de toenmalige burgemeester van Collonges-la-Rouge, nam in 1982 het initiatief om een netwerk op te richten van dorpen die een opmerkelijk architectonisch erfgoed hebben of op een andere manier bijzonder zijn. Dit met als doel om de dorpen bekender te maken en zo het toerisme – en daarmee dus de economie – te stimuleren. Anno 2023 mogen 172 dorpjes zich een van Les Plus Beaux Villages de France noemen.

Maar kan ieder dorp met een mooie brug, oud gebouw of spectaculair uitzicht op de lijst komen? Nee, zo makkelijk is het niet.

 

Collonges-la-Rouge
Mooi dorpje Collonges-la-Rouge.
Collonges-la-Rouge
Mooi dorpje Collonges-la-Rouge.

Strenge selectiecriteria voor Les Plus Beaux Villages de France

Van de Provence tot Bretagne, van Baskenland tot de Elzas, van Normandië tot Roussillon, vestingdorpen, hooggelegen dorpen, tuindorpen, vissersdorpen, vlakke plattelandsdorpen, acteurs in grote heldendichten of eenvoudige getuigen van het dagelijks leven, dat zijn Les Plus Beaux Villages de France volgens de organisatie.

Dorpen die menen tot ‘s lands mooiste te horen, moeten zichzelf kandidaat stellen. Dit heeft alleen zin als er niet meer dan tweeduizend mensen wonen, er minimaal twee monumenten of andere interessante locaties zijn én het gemeentebestuur moet de aanvraag steunen. Als een dorp aan deze drie eisen voldoet, volgt een bezoek door leden van de organisatie. Uiteindelijk komt maar één op de vijf dorpen die een aanvraag doet door de ballotagecommissie. 

La_Roque-sur-Cèze
La Roque-sur-Cèze is een van les Plus Beaux Villages de France.
La_Roque-sur-Cèze
La Roque-sur-Cèze is een van les Plus Beaux Villages de France.

Mooiste dorpje La Roque-sur-Cèze

Terug naar La Roque-sur-Cèze, dat zich sinds 2008 een van Les Plus Beaux Villages de France mag noemen. En ineens begrijp ik waarom. Er mag dan weinig vertier zijn, dit dorpje in de Gard heeft weinig inwoners, maar wel de watervallen Cascades du Sautadet én de brug Pont Charles Martel. En ongetwijfeld voldoet het ook aan de andere eisen van de keuringscommissie. Overigens vraag ik me wel af op welke manier de economie wordt gestimuleerd in het dorp, want de toeristen die op ce beau Village afkomen kunnen nergens hun geld uitgeven. Hooguit in die ene galerie en dat kleine terrasje met vier tafeltjes waar je alleen wat kunt drinken en niets kunt eten…

Heb jij weleens een van Frankrijks mooiste dorpen bezocht? We zijn benieuwd wat je ervan vond!

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!