Top Trails of Germany

Top Trails of Germany hebben wat te bieden in 2023

Martine van Kuler

Wandelliefhebbers opgelet! De Top Trails of Germany is de overkoepelende naam voor dertien wandelroutes in Duitsland. Allemaal lopen ze over prima wandelpaden door mooie natuurgebieden. Een aantal Top Trails heeft dit jaar iets bijzonders te bieden.

Voor mensen die Duitsland wandelend willen ontdekken heeft Top Trails of Germany een aantal meerdaagse trektochten samengesteld. Door verschillende regio’s, maar allemaal over de mooiste paden die het land rijk is. Eerder lichtten we al een aantal routes uit in dit artikel. Wil je in 2023 een Top Trail ontdekken? Lees dan snel verder, want een aantal Trails heeft dit jaar wat te vieren.

Deze Top Trails of Germany hebben iets te vieren

Een jubileum is altijd een mooie gelegenheid om een wandelroute nog eens in het zonnetje te zetten. Dat doet Top Trails of Germany dan ook. Dit jaar viert de WesterwaldSteig zijn vijftiende verjaardag. Vanaf april worden er langs de hele route volop begeleide wandelingen aangeboden: van een avontuurlijke wandeling voor het hele gezin tot een sportieve tocht.

De Harzer-Hexen-Stieg door de Harz, het hoogste middelgebergte van Noord-Duitsland, bestaat twintig jaar. Ter gelegenheid daarvan vinden er in 2023 verschillende evenementen plaats. Het startschot van de feestelijke activiteiten is de opening van het wandelseizoen op 2 april in Altenau met verschillende begeleide wandelingen.

Top Trail of Germany One-Night-Camps langs de Schluchtensteig
One-Night-Camps langs de Schluchtensteig.
Top Trail of Germany One-Night-Camps langs de Schluchtensteig
One-Night-Camps langs de Schluchtensteig.

One-Night-Camps langs de Schluchtensteig

De ultieme overnachtingsplek voor veel trailwandelaars is in de vrije natuur. Hoewel wildkamperen in Duitsland niet is toegestaan, heeft het Zwarte Woud een paar fijne alternatieven ontwikkeld. Zo kan je op bijzondere locaties, midden in de natuur, je tentje opzetten. Helemaal nieuw zijn de One-Night-Camps langs de Schluchtensteig. Dit zijn basic plekken voor tent en camper bij particulieren en boeren. Ver weg van de drukte kun je helemaal één worden met de natuur en leer je ook de locals kennen. Naast een grasveldje is er meestal eenvoudig sanitair. Soms kun je ook ontbijt bestellen, een kampvuurtje aanleggen of barbecueën.

Langs de Westweg, die het Zwarte Woud van het noorden naar het zuiden doorkruist, zijn steeds meer trekkingcamps en andere bijzondere overnachtingsmogelijkheden te vinden. Nieuw is het trekkingcamp Himmelsterrassen in Bad Peterstal-Griesbach. Een trekkingcamp bestaat uit een paar houten vlonders waar je tentje kan staan, een picknicktafel, een composttoilet en een plek waar je een kampvuurtje kunt stoken. Perfect voor een digital detox: je bent vaak zo ver weg van de bewoonde wereld dat je geen bereik hebt op je telefoon.

Top Trails of Germany
Voor de echte avonturiers: de via ferrata bij Manderscheid.
Top Trails of Germany
Voor de echte avonturiers: de via ferrata bij Manderscheid.

Letterlijk en figuurlijk over de grens

In het kuuroord Oberwiesenthal, de hoogstgelegen etappeplaats van de wandelroute Kammweg-Erzgebirge-Vogtland, vindt in het weekend van 9 t/m 11 juni het wandelevenement 24h Trophy plaats. In een tijdsbestek van 6, 12 of 24 uur ga je hier letterlijk en figuurlijk over de grens. Op de kortste route (6 uur) wandel je zo’n 19 kilometer rondom de Fichtelberg. Wil je meer? De 12-uurroute heeft het motto Grenzerfahrungen. Met een afstand van zo’n 36 kilometer en 900 hoogtemeters in het Duits-Tsjechische grensgebied ontdek je waar dit voor staat. Is ook 12 uur wandelen niet genoeg voor jou? Kies dan voor de langste tocht. In 24 uur overbrug je 68 kilometer en 1.800 hoogtemeters.

Ook uitdagend is de Via Ferrata in Manderscheid, met zijn beide burchtruïnes een van de meest fotogenieke etappeplaatsen van de Eifelsteig. De Via Ferrata (Italiaans voor ijzeren weg) bestaat uit een idyllisch landschap, een klaterend riviertje, een pittoresk stadje en vooral steile rotswanden. De weg langs de rotswand volg je van klimijzer naar klimijzer. Er zijn drie trajecten met elk een eigen moeilijkheidsgraad.

Top Trails of Germany kano
Genoeg gewandeld? Leg dan eens een etappe van de Altmühltal-Panoramaweg per kano af.
Top Trails of Germany kano
Genoeg gewandeld? Leg dan eens een etappe van de Altmühltal-Panoramaweg per kano af.

Top Trails of Germany: niet wandelen maar kanoën

Op de Altmühltal-Panoramaweg, de wandelroute door het Naturpark Altmühl in Beieren, kun je voor de afwisseling ook eens een etappe met de kano afleggen. Vanaf het water ontdek je het landschap vanuit een heel nieuw perspectief. De ene dag wandel je over het hooggelegen pad langs grillige rotsformaties en heide met heerlijk geurende jeneverbessen, de andere dag glij je over het water langs levendige historische stadjes.

Wil je meer weten over de Top Trails of Germany? Klik dan op onderstaande button.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!